ΓΔ: 806.34 0.47% Τζίρος: 2.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:38:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος

Αυξάνονται οι οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος κατά 1500, εκ των οποίων οι 900  θα είναι στο Ανατολικό Αιγαίο και προωθούνται καινοτόμες πρόνοιες για τους αποφοίτους των Ναυτικών Επαγγελματικών Λυκείων.

Ψηφίσθηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το οποίο δίνει σύγχρονες λύσεις σε σειρά σημαντικών θεμάτων της ακτοπλοΐας και ενισχύει σημαντικά το Λιμενικό Σώμα. 

Πρόκειται για νομοσχέδιο αποκατάστασης της κανονικότητας στη λειτουργία του Υπουργείου» ανέφερε στην ομιλία του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, «αφού θέτει τις βάσεις για επίλυση σοβαρών και διαχρονικών ζητημάτων σε όλο το φάσμα πολιτικών, λειτουργιών και δομικών χαρακτηριστικών του τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου.  Αντιμετωπίζουμε παθογένειες που κληρονομήσαμε αλλά και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυσιπλοΐας και παράλληλα να διασφαλίσουμε το αίσθημα ασφάλειας δικαίου. 

Παράλληλα, εισάγουμε τομές σε σχέση με τη λιμενική πολιτική και τα λιμάνια της χώρας, ενώ ταυτόχρονα υιοθετούμε πολιτικές για την ώθηση του θαλάσσιου τουρισμού,  όπου απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για την ουσιαστική στήριξη του κλάδου. 

Τέλος, υλοποιούμε γενναίες αποφάσεις που τεκμηριώνουν  την έμπρακτη στήριξη και ευγνωμοσύνη μας προς τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που με αυταπάρνηση είναι ταγμένοι στο καθήκον της έρευνας και διάσωσης της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, της προστασίας του περιβάλλοντος και της προάσπισης των θαλάσσιων συνόρων μας. Αυξάνουμε τις οργανικές θέσεις του Σώματος κατά 1500, εκ των οποίων οι 900  θα είναι στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ επιλύουμε δύο σημαντικά ζητήματα των στελεχών του, αυτά της στέγασης τους, αλλά και της φαρμακευτικής περίθαλψής τους».

«Η ψήφιση του σχεδίου νόμου», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, «αλλάζει κακώς κείμενα, εκσυγχρονίζει την υφιστάμενη νομοθεσία περί ακτοπλοΐας, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των επιβατών,  οδηγεί στην καταγραφή  και εφαρμογή θεμελιωδών αρχών και κανόνων λειτουργίας του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, ενισχύει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος,  αναβαθμίζει τους ελέγχους, ενισχύει το επίπεδο ασφάλειας των λουόμενων στις παραλίες. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας». 

Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο προωθούνται καινοτόμες πρόνοιες για τους αποφοίτους των Ναυτικών Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς τους παρέχετε πλέον το δικαίωμα υπό όρους να εξελίσσονται μέχρι και τους βαθμούς του Α΄ Πλοιάρχου και Α΄ Μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού, ενώ με ειδική ρύθμιση οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ οι οποίοι απασχολούνται ως ωρομίσθιοι  ναυτοδιδάσκαλοι στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού εξαιρούνται από τον Ν.4670/2020 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης άνοιξε τις εργασίες του Poseidon Med ΙΙ

Ο κ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε το εγχείρημα ως μία φιλόδοξη και σημαντική προσπάθεια για την προσαρμογή στις αλλαγές που επιφέρουν οι διεθνείς κανονισμοί περιορισμού του ανθρακικού αποτυπώματος της ναυτιλίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλακιωτάκης: Ξεκινάει μία νέα εποχή για την κρουαζιέρα στη χώρα

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι στο Λιμάνι του Πειραιά, θα υλοποιηθούν έργα, ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ, ενώ επαίνεσε τη διοίκηση του ΟΛΠ, για την άμεση έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού της πλάνου, με αφετηρία την επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας.
Plakiotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Πλακιωτάκης: Θα κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουν οι Έλληνες ναυτικοί

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ανέφερε πως γίνονται τα πάντα για να επιστρέψουν σώοι οι Έλληνες ναυτικοί που απήχθησαν από ελληνικό δεξαμενόπλοιο που είχε αγκυροβολήσει ανοικτά του Καμερούν.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνείς παίκτες για περιφερειακά λιμάνια

Την ύπαρξη μεγάλου ενδιαφέροντος από σημαντικούς διεθνείς παίκτες και παγκόσμιους παρόχους λιμενικών υπηρεσιών για επενδύσεις τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα ελληνικά λιμάνια μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας»

Μοχλούς ανάπτυξης της εθνικής και περιφερειακής οικονομίας χαρακτήρισε τα ελληνικά λιμάνια ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, στην διάρκεια τοποθέτησης του στην στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε το οικονομικό φόρουμ Delphi, στην Αθήνα.