ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
Φώτο: ΑΠΕ

Τσιάρας: Το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών εξετάστηκε με σοβαρότητα

Για το επαναπροσδιορισμό των αναγκών κάθε καλλιέργειας δήλωσε ότι θα συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των αγροτών.

Το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών εξετάστηκε με σοβαρότητα και δόθηκαν τεκμηριωμένες απαντήσεις υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον REAL FM 97.8 και τους δημοσιογράφους Ρίτσα Μπιζόγλη και Νίκο Ρογκάκο, μιλώντας για την χθεσινή τετράωρη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής των αγροτικών μπλόκων.

«Πρώτη φορά έχουμε νομοθετημένο 100% της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο», δήλωσε ο κ. Τσιάρας, τονίζοντας πως «ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε κυβέρνηση που να έχει επιστρέψει το σύνολο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες μέσω νομοθετικής ρύθμισης».

Το ποσό που θα έχει αναγραφεί στον προϋπολογισμό είναι ενδεικτικό. «Όσα τιμολόγια προσκομιστούν εννοείται θα εξοφληθούν», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι το τελικό ποσόν επιστροφής μπορεί να είναι 130 ή και 160 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα του προσδιορισμού των ποσοτήτων πετρελαίου που απαιτούνται για κάθε καλλιέργεια:

«Δείξαμε τη διάθεση να επανεξετάσουμε τον τρόπο υπολογισμού, τόσο των ποσοτήτων όσο και των ποσών που θα επιστρέφονται», είπε, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να επανεξετάσει και τις ποσότητες πετρελαίου που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί κάθε καλλιέργεια, καθώς σήμερα υπάρχουν καλλιέργειες, όπως των σταφυλιών που λαμβάνουν μικρή επιστροφή ΕΦΚ.

Για το επαναπροσδιορισμό των αναγκών κάθε καλλιέργειας δήλωσε ότι θα συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των αγροτών.

Σε ό,τι αφορά τις ζωονόσους, ο Κώστας Τσιάρας αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιούργησαν οι επιδημίες, ανακοινώνοντας ότι «θα δώσουμε ένα οριζόντιο de minimis για τις ζωοτροφές σε όλα τα γαλακτοπαραγωγά ζώα».

Προανήγγειλε, δε, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Για περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία και ο Έβρος, όπου η διακίνηση ζώων έχει διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ειδική ρύθμιση και προσαρμοσμένα μέτρα στήριξης.

Επίσης, υπενθύμισε ότι «ήδη δίνουμε 250€ για κάθε θανατωθέν ζώο» και ότι θα εφαρμοστεί «ένα αντίστοιχο μέτρο του 5.2 για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου».

«Δίνουμε αποζημίωση για τα θανατωθέντα ζώα και, παράλληλα, στηρίζουμε οικονομικά τους κτηνοτρόφους για να αποκαταστήσουν το ζωικό κεφάλαιο. Δεν νομίζω ότι η ελληνική πολιτεία στάθηκε ποτέ με τόση γενναιότητα απέναντι σε μια τέτοια καταστροφή», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Υπουργός σημείωσε ότι υπήρχαν «πολλές παθογένειες», υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαφάνειας και δικαιοσύνης στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων.

«Το μείζον ζήτημα είναι να μην υπάρξει καμία διακινδύνευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τους Έλληνες αγρότες», τόνισε, εξηγώντας ότι γι' αυτόν τον λόγο «έπρεπε να αλλάξουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να διασφαλίσουμε πλήρη διαφάνεια και να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το πού πηγαίνουν οι επιδοτήσεις».

Συμπλήρωσε ότι «η Δικαιοσύνη και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχουν επιληφθεί του θέματος και το Υπουργείο συνεργάζεται στενά μαζί τους».

Σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη. «Όλα γίνονται με βάση τη συνταγματική επιταγή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα και με σεβασμό στους θεσμούς. Αν δεν το κατανοούμε αυτό, τότε έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά την ίδια τη Δημοκρατία», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρακτέρ και σκηνή αγροτών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες στο Σύνταγμα: Επιμένουμε στα αιτήματα επιβίωσης προς την κυβέρνηση

Ο Ρίζος Μαρούδας τόνισε στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ότι η κυβέρνηση θα έχει προβλήματα αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών και ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση, δηλώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
Τρακτέρ στη Σύνταγμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στο αγροτικό συλλαλητήριο της Πανελλανδικής Επιτροπής στο Σύνταγμα

Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες αγροτοσυνδικαλιστών στη συγκέντρωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο Σύνταγμα, με συμμετοχή πολλών φορέων και παρουσία άνω των 40 τρακτέρ. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων.
Τρακτέρ στο Σύνταγμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωκράτης Φάμελλος: Εκπροσωπούμε τους τίμιους αγρότες, όχι συμφέροντα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται στο πλευρό των τίμιων αγροτών και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους για μείωση του κόστους παραγωγής, φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα, όπως δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος από το συλλαλητήριο.
αγροτική διαμαρτυρία Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες στο Σύνταγμα: Συλλαλητήριο με πάνω από 1.000 συμμετέχοντες και 40 τρακτέρ

Με περισσότερους από 1.000 αγρότες και πάνω από 40 τρακτέρ στο Σύνταγμα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έστειλε μήνυμα συνέχισης του αγώνα για στήριξη της παραγωγής, κάνοντας λόγο για πολιτική που «ερημώνει την ύπαιθρο».
αγροτική διαμαρτυρία Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες στο Σύνταγμα: 44 τρακτέρ και μαζική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή

Σε εξέλιξη είναι το συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στο Σύνταγμα, με 44 τρακτέρ και πάνω από 1.000 αγρότες και κτηνοτρόφους, κατά την Αστυνομία. Ζητούν μέτρα για κόστος παραγωγής, τιμές, ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις.
Τρακτέρ στο Σύνταγμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες και 70 τρακτέρ στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο των Μπλόκων

Γύρω στα 70 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για προγραμματισμένη κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων. Θα παραμείνουν όλη τη νύχτα, με αποχώρηση το μεσημέρι του Σαββάτου.