ΓΔ: 1693.61 1.33% Τζίρος: 231.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Τσιάρας: Το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών εξετάστηκε με σοβαρότητα

Για το επαναπροσδιορισμό των αναγκών κάθε καλλιέργειας δήλωσε ότι θα συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των αγροτών.

Το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών εξετάστηκε με σοβαρότητα και δόθηκαν τεκμηριωμένες απαντήσεις υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον REAL FM 97.8 και τους δημοσιογράφους Ρίτσα Μπιζόγλη και Νίκο Ρογκάκο, μιλώντας για την χθεσινή τετράωρη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής των αγροτικών μπλόκων.

«Πρώτη φορά έχουμε νομοθετημένο 100% της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο», δήλωσε ο κ. Τσιάρας, τονίζοντας πως «ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε κυβέρνηση που να έχει επιστρέψει το σύνολο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες μέσω νομοθετικής ρύθμισης».

Το ποσό που θα έχει αναγραφεί στον προϋπολογισμό είναι ενδεικτικό. «Όσα τιμολόγια προσκομιστούν εννοείται θα εξοφληθούν», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι το τελικό ποσόν επιστροφής μπορεί να είναι 130 ή και 160 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα του προσδιορισμού των ποσοτήτων πετρελαίου που απαιτούνται για κάθε καλλιέργεια:

«Δείξαμε τη διάθεση να επανεξετάσουμε τον τρόπο υπολογισμού, τόσο των ποσοτήτων όσο και των ποσών που θα επιστρέφονται», είπε, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να επανεξετάσει και τις ποσότητες πετρελαίου που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί κάθε καλλιέργεια, καθώς σήμερα υπάρχουν καλλιέργειες, όπως των σταφυλιών που λαμβάνουν μικρή επιστροφή ΕΦΚ.

Για το επαναπροσδιορισμό των αναγκών κάθε καλλιέργειας δήλωσε ότι θα συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των αγροτών.

Σε ό,τι αφορά τις ζωονόσους, ο Κώστας Τσιάρας αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιούργησαν οι επιδημίες, ανακοινώνοντας ότι «θα δώσουμε ένα οριζόντιο de minimis για τις ζωοτροφές σε όλα τα γαλακτοπαραγωγά ζώα».

Προανήγγειλε, δε, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Για περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία και ο Έβρος, όπου η διακίνηση ζώων έχει διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ειδική ρύθμιση και προσαρμοσμένα μέτρα στήριξης.

Επίσης, υπενθύμισε ότι «ήδη δίνουμε 250€ για κάθε θανατωθέν ζώο» και ότι θα εφαρμοστεί «ένα αντίστοιχο μέτρο του 5.2 για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου».

«Δίνουμε αποζημίωση για τα θανατωθέντα ζώα και, παράλληλα, στηρίζουμε οικονομικά τους κτηνοτρόφους για να αποκαταστήσουν το ζωικό κεφάλαιο. Δεν νομίζω ότι η ελληνική πολιτεία στάθηκε ποτέ με τόση γενναιότητα απέναντι σε μια τέτοια καταστροφή», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Υπουργός σημείωσε ότι υπήρχαν «πολλές παθογένειες», υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαφάνειας και δικαιοσύνης στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων.

«Το μείζον ζήτημα είναι να μην υπάρξει καμία διακινδύνευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τους Έλληνες αγρότες», τόνισε, εξηγώντας ότι γι' αυτόν τον λόγο «έπρεπε να αλλάξουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να διασφαλίσουμε πλήρη διαφάνεια και να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το πού πηγαίνουν οι επιδοτήσεις».

Συμπλήρωσε ότι «η Δικαιοσύνη και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχουν επιληφθεί του θέματος και το Υπουργείο συνεργάζεται στενά μαζί τους».

Σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη. «Όλα γίνονται με βάση τη συνταγματική επιταγή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα και με σεβασμό στους θεσμούς. Αν δεν το κατανοούμε αυτό, τότε έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά την ίδια τη Δημοκρατία», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πειραιώς-αγρότες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει έμφαση στην αγροτική επιχειρηματικότητα

Σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αγροτικές δραστηριότητες με υψηλή ανθεκτικότητα στα ακραία καιρικά φαινόμενα, η βιώσιμη στήριξη της αγροτικής οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα για την Πειραιώς.
Kyriakos Mitsotaksi, Kiriakos Mitostakis, Kivernisi, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα το ν/σ για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τα μέλη του Δ.Σ. της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Στη συνάντηση αναδείχθηκε η σημασία του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων συνεταιρισμών για την αναζωογόνηση της παραγωγής.