ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από σήμερα, ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβασή τους. Με ταυτότητα ή διαβατήριο η κυκλοφορία στους δρόμους και μόνο με ειδική άδεια ή υπεύθυνη δήλωση.

«Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, ισχύει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του, το απόγευμα της Κυριακής. «Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες» τόνισε και προσέθεσε:.

«Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία».

«Από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι «όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Είτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα».

«Ελλάδα είμαστε όλοι, ας την προφυλάξουμε», είπε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας.

Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε μία παράβαση.

Mε SMS η κυκλοφορία

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι πολίτες θα δηλώνουν με SMS σε συγκεκριμένο αριθμό (πληροφορίες θέλουν να πρόκειται για το 13030) το πού θα κατευθύνονται, ενώ θα υπάρχουν επιλογές όπως εργασία, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο και άλλες, τις οποίες θα καλείται να επιλέξει ο πολίτης, ο οποίος θα δηλώνει και το όνομά του.

Το σύστημα που έχει την υπογραφή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα δίνει στον αιτούμενο έναν κωδικό βάσει του οποίου θα κινείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει διακοπή η κυκλοφορία στη Βάρκιζα, το Καβούρι, αλλά και το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη.

Πως φτάσαμε στην απαγόρευση

Πληροφορίες θέλουν, στην απόφαση του πρωθυπουργού, να διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και τα στοιχεία των τελευταίων 24 ωρών. Συγκεκριμένα, μέσα σε μία μέρα επιβεβαιώθηκαν 94 νέα κρούσματα, με τον αριθμό να φτάνει συνολικά στα 624, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 15, με δύο ακόμα ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από χθες.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει την διασπορά του κορονοϊού με μια σειρά μέτρων που έθετε σταδιακά σε εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, στις 10 Μαρτίου ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μέτρο που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται νωρίτερα σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Στις 13 Μαρτίου έγινε γνωστό ότι, από την επόμενη μέρα (14/3), σταματά η λειτουργία των μαγαζιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (τα οποία λειτουργούν μόνο με Delivery), ενώ σταματούσαν και υπηρεσίες όπως κομμωτήρια ή περιποίηση νυχιών.

Ακόμα, λουκέτο μπήκε και όλα τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και καζίνο, ενώ τις δραστηριότητές τους σταμάτησαν οι αθλητικοί όμιλοι, τα πάρκα αναψυχής, τα μουσεία, τα λούνα παρκ και άλλα.

Το τελευταίο «χαρτί» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, «έπεσε στο τραπέζι» στις 18 Μαρτίου, με την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Τελικά, όπως φάνηκε, δεν ήταν αρκετά αυτά τα μέτρα για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού, παρά τα συνεχή μηνύματα του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης, οι πολίτες έδειξαν να μη συμμορφώνονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αυξημένη έξοδο στα διόδια από την Παρασκευή.

Οι αριθμοί μαρτυρούν σχεδόν τριπλασιασμό του αριθμού ημερησίων κρουσμάτων, γεγονός που η κυβέρνηση έκρινε ότι είναι αρκετό για την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κόντρα των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την υπόθεση Λιγνάδη

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η υπουργός Πολιτισμού, κα Μενδώνη είναι απόλυτα επιτυχημένη στο έργο της, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ότι πρέπει να απομακρυνθεί.
mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αναβάλλεται η επανεκκίνηση μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας με τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική, ενώ προσέθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός λόγω των εμβολιασμών.