ΓΔ: 953.22 0.17% Τζίρος: 22.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:11:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αύξηση παραγωγής αντισηπτικών

Με την τροπολογία αναμένεται αύξηση της παραγωγής των αντισηπτικών, η οποία θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση των ημερών που φτάνει το μισό εκατ. τεμάχια ημερησίως.

Ομόφωνα ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την χορήγηση αδειών παραγωγής και διάθεσης αντισηπτικών προϊόντων. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, με την τροπολογία αναμένεται αύξηση της παραγωγής των αντισηπτικών, η οποία θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση των ημερών.

«Πριν την κρίση, η παραγωγή αντισηπτικών ανήρχετο σε 200.000 τεμάχια ημερησίως, ωστόσο σήμερα η ζήτηση έχει αυξηθεί στα 500.000». Με την τροπολογία, εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, οι εταιρείες που ήδη έχουν άδεια από τον ΕΟΦ για παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών, θα μπορούν αυτόματα να παίρνουν άδεια παραγωγής αντισηπτικού.

Διευκρίνισε ότι η άδεια αυτή θα ισχύει για όσο ισχύει η κρίση, ενώ για να συνεχίσουν οι εταιρείες αυτές να παράγουν αντισηπτικά, θα πρέπει να πάρουν άδεια παραγωγής με την κανονική διαδικασία, που, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, σήμερα απαιτεί περί τον 1,5 χρόνο. «Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε στην επόμενη εβδομάδα να φτάσουμε ακόμα και σε 300.000 επιπλέον παραγόμενα προϊόντα, καθώς ήδη, μεγάλες εταιρείες καλλυντικών θα πάρουν "άμεσα, αύριο", την άδεια παραγωγής αντισηπτικών».

Γεωργιάδης: Αύξηση της παραγωγής στα 800 χιλ. Τεμάχια την μέρα

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή η παραγωγή αντισηπτικών δεν επαρκεί για να καλύψει την ζήτηση, τόνισε όμως ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορούμε να φτάσουμε την παραγωγή στα 800 χιλ. τεμάχια την μέρα.

«Εγώ παίρνω καθημερινά ενημέρωση από όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τις παραλαβές που έχουν κάθε πρωί. Σήμερα έχουν παραλάβει 500.000 τεμάχια. Θα μου πείτε, είναι αρκετά; Όχι. Διότι η ημερήσια κατανάλωσή μας προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο. Άρα έχουμε έλλειμμα περίπου τη μισή μας ημερήσια κατανάλωση.

Όμως, έχουμε ξεκινήσει από ημερήσια παραγωγή στην Ελλάδα κάτω από 200.000. Έχουμε φτάσει κοντά στις 600.000 και με την τροπολογία που σήμερα κατατίθεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου του κ. Μηταράκη για την ταχύτερη αδειοδότηση εκείνων των βιομηχανιών που θέλουν να παράξουν αντισηπτικά φάρμακα, θα μπορέσουμε τις επόμενες μέρες να ανεβάσουμε την παραγωγή μας ενδεχομένως ακόμα και στις 800.000 την ημέρα. Άρα, η κατάσταση της ελληνικής αγοράς τηρουμένων των αναλογιών και της κρίσης είναι εξαιρετικά καλύτερη άλλων ευρωπαϊκών χωρών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η τροπολογία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με το οποίο κυρώθηκαν οι ΠΝΠ για τις «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας» και την «Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου».  Το νομοσχέδιο υπερψήφισε «επί του συνόλου» η κυβερνητική πλειοψηφία και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του άρθρου 2 (αιτήσεις ασύλου) που υπερψηφίστηκε και από το Κίνημα Αλλαγής.

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι οι πρόσφατες πράξεις της Τουρκίας στον Έβρο συνιστούν «υπόδειγμα παραβίασης των σχέσεων καλής γειτονίας, και γι' αυτό, η αντίδραση ήταν αυτή που ήταν, και θα συνεχίσει: Το θαλάσσιο και χερσαίο σύνορο της χώρας θα προστατευτεί με κάθε τρόπο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σ. Σοϊλού τον περασμένο Οκτώβριο, είπε ότι αβίαστα έβγαινε το συμπέρασμα για οργανωμένο και προσχεδιασμένο σχέδιο εκμετάλλευσης των ελπίδων απελπισμένων ανθρώπων, για να επιτευχθούν γεωστρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας, δι΄ εκβιασμού της Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύονται με 152 εργαζόμενους τα ερευνητικά κέντρα της χώρας

Αφορούν επιστημονικό - τεχνικό αλλά και διοικητικό προσωπικό, ενώ οι ερευνητικοί φορείς απέστειλαν τα χαρακτηριστικά που αφορούν στη λεκτική ονομασία, το γνωστικό αντικείμενο, καθώς και τα γενικά και ειδικά τυπικά προσόντα.