ΓΔ: 2657.05 1.56% Τζίρος: 78.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:04:41
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία
Ο Σταύρος Παπασταύρου κατά την ομιλία του σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παπασταύρου: Με το Ισραήλ μοιραζόμαστε κοινούς στόχους για ανάπτυξη

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρου Παπασταύρου είχε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ, κ. Eli Cohen την Δευτέρα (6/5), υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινούς στόχους για ανάπτυξη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου πραγματοποίησε χθες τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ, κ. Eli Cohen. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τις εξελίξεις σε θέματα κοινού ενεργειακού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται κοινούς στόχους για ανάπτυξη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ενέργεια να παίζει καθοριστικό ρόλο. 

Οι κ.κ. Παπασταύρου και Cohen επιβεβαίωσαν τη γεωπολιτική σημασία που έχει η στενή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Ο Ισραηλινός Υπουργός, με πρωτοβουλία του οποίου έλαβε χώρα η επικοινωνία, ενημέρωσε τον κ. Παπασταύρου για τα αποτελέσματα της συνάντησης που πραγματοποίησε την προηγουμένη ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. Παράλληλα, συμφώνησαν ότι αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και των δύο χωρών να δημιουργηθεί ένας ενεργειακός διάδρομος διασύνδεσης μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και προς την Ευρώπη, ο οποίος θα προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια, ειδικά δεδομένης της γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα. Ο εν λόγω ενεργειακός διάδρομος εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική γεωοικονομικής διασύνδεσης Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, γνωστής ως IMEC.  Ο κ. Cohen, στη συνέχεια, προσκάλεσε τον κ. Παπασταύρου να επισκεφθεί άμεσα το Ισραήλ, πρόσκληση την οποία ο Έλληνας Υπουργός αποδέχθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Δεκεμβρίου 2024 υπογράφηκε μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων Ελλάδας και Ισραήλ διακυβερνητική συμφωνία για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, που προάγει την περιφερειακή σταθερότητα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταθμός μετατροπής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όφελος για καταναλωτές από τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, δείχνει μελέτη

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αναμένεται να εξασφαλίσει ετήσιο όφελος έως 138 εκατ. ευρώ κυρίως για τους Κύπριους καταναλωτές ρεύματος, με τα οφέλη για τους Έλληνες να παραμένουν περιορισμένα, σύμφωνα με μελέτες.
Ολομέλεια Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βελτίωση της αγοράς ενέργειας συζητείται σύντομα στη Βουλή, εστιάζοντας στη διαφάνεια, την προστασία καταναλωτών, τη μείωση χρεώσεων και την ενίσχυση ΑΠΕ, με διαφωνίες ΠΑΣΟΚ σε βασικές διατάξεις.
Κωτσόβολος-Flanco
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι 2+1 λόγοι που η Κωτσόβολος προχώρησε στην εξαγορά της ρουμανικής Flanco

Το χαμηλό τίμημα των 35 εκατ. για μια αλυσίδα με 150 καταστήματα, η είσοδος σε μια νέα αγορά και οι συνέργειες που δημιουργούνται για τη ΔΕΗ από λιανική ρεύματος και πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών και ενεργειακού εξοπλισμού.
Βιομηχανική εγκατάσταση από ψηλά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η βιομηχανία Θράκης ζητά σχέδιο και κίνητρα για ανάπτυξη έως το 2030

Στο συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη τονίστηκε η ανάγκη για αναπτυξιακό σχέδιο με έμφαση στις επενδύσεις, τις σύγχρονες υποδομές και τα σωστά κίνητρα, ώστε η περιοχή να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρική διασύνδεση: Ετήσιο όφελος έως 138 εκατ. ευρώ, το 90% στην Κύπρο

Εξοικονόμηση έως 138 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τους καταναλωτές Ελλάδας και Κύπρου δείχνει νέα μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον GSI, με το 90% του οφέλους να αφορά Κύπριους καταναλωτές.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Βελτίωση αγοράς ρεύματος για διαφάνεια και στήριξη καταναλωτή

Το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει στη στήριξη του καταναλωτή, στη διαφάνεια και στη λύση περιβαλλοντικών ζητημάτων. Τονίζεται η ανάγκη μέτρων λόγω γεωπολιτικής κρίσης και αυξήσεων τιμών ενέργειας.