ΓΔ: 1250.61 0.47% Τζίρος: 178.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
CHF_EURO
Πηγή: Shutterstock

Ο βουλευτής που «κάηκε» από δάνειο ελβετικού φράγκου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πώς «φούσκωσε» το ποσό του δανείου από την ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος και ο γνωστός πολιτικός κατέληξε σε δικαστική αντιπαράθεση με την τράπεζα.

«Θύματα» των δανείων με ρήτρα ελβετικού φράγκου δεν ήταν μόνο χιλιάδες απλοί πολίτες, αλλά και προβεβλημένα πρόσωπα της πολιτικής ζωής, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις πόθεν έσχες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γρηγόρη Ψαρριανού, δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού που υπήρξε επί σειρά ετών βουλευτής (από το 2007 έως το 2019) με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι, ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με την ΝΔ, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

Ο κ. Ψαρριανός, όπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη δήλωση πόθεν έσχες, έλαβε το 2008 από την Εθνική Τράπεζα δάνειο 20ετούς διάρκειας με ρήτρα ελβετικού φράγκου, ύψους 271.955,30 ευρώ ( 408.000 ελβετικά φράγκα).

Δέκα χρόνια αργότερα, το υπόλοιπο του δανείου εμφανίζεται «φουσκωμένο» στα 374.959,89, δηλαδή σχεδόν κατά 38%, καθώς το ελβετικό νόμισμα ανατιμήθηκε με «εκρηκτικό» τρόπο έναντι του ευρώ.

Ο κ. Ψαρριανός βρίσκεται σε πολυετή αντιδικία με την τράπεζα, όπως και πολλοί άλλοι δανειολήπτες.

Όπως σημειώνεται στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης,

«Το δάνειο είχε δοθεί με ρήτρα Ελβετικού Φράγκου και έχει αρχικώς επιδοθεί (7.10.2011) προς το εν λόγω τραπεζικό ίδρυμα Εξώδικη Διαμαρτυρία - Δήλωση Συμψηφισμού λόγω της αδικοπρακτικής και αθέμιτης εμπορικής πρακτικής της, από την οποία υπέστην ζημία και στη συνέχεια Αγωγή (17.07.2013), η οποία δεν έχει ακόμη εκδικαστεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το φυσικό αέριο και ο νέος ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Με ενισχυμένη οικονομική θέση, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και σημαντικές διμερείς συμμαχίες, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πάροχος ασφάλειας που θα προστατεύει τα δυτικά συμφέροντα σε μια ασταθή περιοχή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό θρίλερ με κυρώσεις και αμερικανική παρέμβαση

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Άγκυρα θα συζητηθούν στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να αναμένεται άμεσο αποτέλεσμα. Κρίσιμη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο στη Βιέννη.