Η πρώτη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής taskforce για τις τιμές ενέργειας πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8.
Ο υπουργός ανέλυσε τον ρόλο της νέας ευρωπαϊκής ομάδας εργασίας, σημειώνοντας ότι ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στις τιμές μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, γεγονός που ενισχύει – όπως τόνισε – έναν «ευρωπαϊκό ενεργειακό διαχωρισμό».
Στην αυριανή τηλεδιάσκεψη της taskforce θα συμμετάσχουν υφυπουργοί, διαχειριστές ενέργειας και ρυθμιστικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ, με αντικειμενικό σκοπό τον εντοπισμό πολιτικών και πρακτικών που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.
Προϋπολογισμός 1,77 δισ. ευρώ για την ενεργειακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων, μια σημαντική εθνική πρωτοβουλία που ήρθε ως αποτέλεσμα αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ταμείο, με προϋπολογισμό ύψους 1,77 δισ. ευρώ, αφορά αποκλειστικά τα ελληνικά νησιά, με στόχο την ενεργειακή διασύνδεσή τους και τη συνολική ενίσχυση της ενεργειακής τους ασφάλειας αλλά και μείωση του κόστους για τα ελληνικά νοικοκυριά. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Παπασταύρου, «η νησιωτικότητα είναι η ταυτότητα της χώρας μας και θα πρέπει να την ενισχύουμε διαρκώς και με κάθε τρόπο».
Ενίσχυση προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης και στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών
Στο πλαίσιο των ευρύτερων ενεργειακών σχεδιασμών, ο κ. Παπασταύρου στάθηκε στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, επισημαίνοντας ότι η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαία, αλλά πρέπει να διασφαλίζεται ότι κανείς δεν μένει πίσω – και ιδιαίτερα τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Ο υπουργός ανέδειξε το ρόλο των παρόχων ενέργειας στα προγράμματα «Εξοικονομώ», σημειώνοντας πως η εμπλοκή τους θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου, καθώς διαθέτουν πιο καθαρή εικόνα για τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων και μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αξιοποίησή τους.
Μείωση του ΦΠΑ Gap και μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να προστατεύσει σε αυτή τη μάχη το δημόσιο συμφέρον, δηλώνοντας πως «χάθηκε η συγκεκριμένη μάχη χωρίς δικαιολογίες και χωρίς αστερίσκους» και προσθέτοντας ότι «το εθνικό είναι το αληθές, να λέμε την αλήθεια μεταξύ μας».
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επισήμανε ότι υπήρχε στο παρελθόν σημαντικό κενό στον ΦΠΑ (Vat Gap), το οποίο έχει περιοριστεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. «Στα 100 ευρώ δημοσίων εσόδων, το ταμείο της χώρας μας έχανε τα 24 ευρώ. Σήμερα αυτό το κενό έχει συρρικνωθεί στα 10 ευρώ, δηλαδή έχουμε κερδίσει 14 ευρώ ανά 100 έσοδα», εξήγησε, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα ως μια μάχη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος που έχει κερδηθεί.
Στη στόχευση των επιδοτήσεων και στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης
Ο κ. Παπασταύρου επεσήμανε ότι τα χρήματα των επιδοτήσεων θα αναζητηθούν και θα επιστραφούν από όσους δεν τα δικαιούνταν, με τη διαδικασία να γίνεται βάσει αυστηρών αλλά δίκαιων κριτηρίων, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο διοικητικό και ποινικό μέτρο. Τόνισε παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που θα έχει στο εξής η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και οι καλές πρακτικές άλλων χωρών για αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.
Ο υπουργός έκλεισε την τοποθέτησή του ζητώντας να μην εργαλειοποιείται ένα τόσο σοβαρό ζήτημα από τα πολιτικά κόμματα, προτρέποντας, παράλληλα, σε αυτοκριτική και ανάληψη ευθύνης για τα λάθη του παρελθόντος. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «το ΠΑΣΟΚ κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ τέτοιων προστίμων, οπότε θα πρέπει να είναι σεμνότερο και με περισσότερο αίσθημα ευθύνης. Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών».