Σε φάση μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος εισέρχεται η διετής διαδικασία που ξεκίνησε η ICGB για την ενδεχόμενη αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας–Βουλγαρίας (IGB).
Ο στόχος είναι η αναβάθμιση της δυναμικότητας από 3 σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.
Η διαδικασία, που διενεργείται σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό NC CAM (Κανονισμός ΕΕ 2017/459), θα εξελιχθεί σε δύο στάδια, μη δεσμευτικό και δεσμευτικό και θα διαρκέσει έως το 2026.
Όπως ανακοίνωσε η ICGB, οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους στη μη δεσμευτική φάση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2025.
Όλα τα σχετικά έγγραφα και πληροφορίες για τη συμμετοχή έχουν αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας, στη διεύθυνση: https://www.icgb.eu/transparency/public-consultations
Όπως υπογράμμισαν οι εκτελεστικοί διευθυντές της ICGB, Γιώργος Σάτλας και Θεοδώρα Γεωργίεβα, η επέκταση του IGB αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Ο IGB είναι η πρώτη οδός διαφοροποιημένων προμηθειών φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και έχει καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια εφοδιασμού.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας και της ανθεκτικότητας της περιοχής», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Η αξιολόγηση γίνεται σε στενή συνεργασία με τους διαχειριστές μεταφοράς των όμορων χωρών, ενώ μετά την ολοκλήρωση της παρούσας φάσης θα ακολουθήσουν αναλυτικές εκθέσεις ανά σημείο διασύνδεσης.
Οι εκθέσεις θα αποτελέσουν το υπόβαθρο για τις επόμενες φάσεις του project, από την τεχνική πρόταση μέχρι τη ρυθμιστική έγκριση.
Η πιθανή αναβάθμιση του αγωγού ενισχύει το στρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια προμήθειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνθήκες αυξανόμενης γεωπολιτικής πίεσης και ενεργειακής μετάβασης.