Στο προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα της βιωσιμότητας και του μέλλοντος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), μετά από παρέμβαση του Υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, βουλευτή Ηλείας, κ. Μιχάλη Κατρίνη. Με ερώτησή του προς τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εθνικής Άμυνας, ο κ. Κατρίνης ασκεί δριμεία κριτική για τον τρόπο διαχείρισης της εταιρείας και προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρουν οι κυβερνητικές επιλογές.
Ο κ. Κατρίνης καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εκχώρηση σχεδόν του συνόλου του εξοπλισμού της εταιρείας σε δύο διαφορετικά σχήματα σύμπραξης (joint ventures), τα οποία στερούνται ενός ενιαίου, σαφούς και ολοκληρωμένου επιχειρηματικού και στρατηγικού σχεδίου, τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό της. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε αδιέξοδο, καθώς δεν διασφαλίζεται η επόμενη ημέρα ούτε για την παραγωγική βάση, ούτε για την τεχνολογική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.
Ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως οι όροι, τουλάχιστον της πρώτης συμφωνίας joint venture που έχει ολοκληρωθεί, όχι μόνο δεν ενισχύουν τη ρευστότητα της ΕΑΣ αλλά και δεν διασφαλίζουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Όπως επισημαίνει, παραμένει κενό το ζήτημα της ανάπτυξης νέων δυνατοτήτων παραγωγής σύγχρονων πυρομαχικών στην Ελλάδα, γεγονός που πλήττει την αυτάρκεια και την επιχειρησιακή αξιοπιστία της χώρας.
Ειδική αναφορά γίνεται στην στρατηγική απόφαση να μην επαναλειτουργήσει το Οβιδουργείο, στερώντας από την ΕΑΣ μια κρίσιμη παραγωγική δυνατότητα, σε μια περίοδο που η ζήτηση για βλήματα 155mm παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Ο κ. Κατρίνης τονίζει ότι η αδυναμία αυτή όχι μόνο αφαιρεί από την εταιρεία μια εμπορική ευκαιρία, αλλά υπονομεύει και τη δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως το «ReARM Europe», που αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Ο κ. Κατρίνης, μέσω της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα για την τύχη των εργαζομένων της ΕΑΣ και απαιτεί από την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς το επιχειρηματικό και αναπτυξιακό σχέδιο που προτίθεται να εφαρμόσει. Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, την προστασία των θέσεων εργασίας αλλά και τη διατήρηση της εγχώριας αμυντικής παραγωγής σε ανταγωνιστικά επίπεδα.
Η πρωτοβουλία του Μιχάλη Κατρίνη έρχεται να υπενθυμίσει ότι η διαχείριση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά και χωρίς όραμα. Σε μια περίοδο που η Ευρώπη αναζητεί τρόπους ενίσχυσης της στρατηγικής της αυτονομίας, η Ελλάδα οφείλει να προστατεύσει και να αναβαθμίσει τις εγχώριες δυνατότητές της, διασφαλίζοντας ότι η ΕΑΣ θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και ασφάλειας και όχι αντικείμενο εκποίησης.
Ολόκληρη η ερώτηση του Μιχ. Κατρίνη:
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τα Ε.Α.Σ., με την εκχώρηση του συνόλου σχεδόν του εξοπλισμού της εταιρίας σε δυο ξεχωριστές joint Venture (J.V.), είναι σε πλήρη εξέλιξη χωρίς να υπάρχει ένας συνολικός επιχειρηματικός σχεδιασμός και ένα στρατηγικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την εταιρία και τους εργαζόμενους.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι τα εκτιμώμενα έσοδα από την λειτουργία της εταιρίας Ε.A.Σ -M.S.M είναι πιθανόν υποδεέστερα του κόστους συντήρησης των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στο Λαύριο και των αποθηκών στα Δερβενοχώρια, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται καταβολή ενοικίου.
Στις διαπραγματεύσεις για την ίδρυση της δεύτερης J.V. θα πρέπει να αποφευχθούν οι δυσμενείς όροι και οι ασάφειές της συμφωνίας Ε.A Σ-M.S.M. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν συγκεκριμένες τεχνολογικές εισροές και δίκαια ανταλλάγματα για την εκχώρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει επισημάνει τις αντιρρήσεις του για τον εξελισσόμενο κυβερνητικό σχεδιασμό, θεωρώντας ότι η εταιρία θα μπορούσε με τα χρήματα της απαλλοτρίωσης να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της ώστε να θέσει σε επαναλειτουργία το Οβιδουργείο και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προέκυψαν, μετά τον Φεβρουάριο του 2022, με την αυξημένη ζήτηση σε βλήματα 155mm και με προφανώς καλύτερους όρους, αναζητώντας στρατηγικές συνεργασίες που θα επέτρεπαν συμμετοχή στο «ReARM Europe» της Ε.Ε. Δυστυχώς, η κυβερνητική στάση επικρίνεται για λανθασμένες και ζημιογόνες αποφάσεις για τα Ε.Α.Σ., για έλλειψη συνολικού σχεδιασμού και για ανοχή σε φαινόμενα κακής διαχείρισης δημόσιων πόρων. Ακριβώς λόγω αυτής της πολιτικής στάσης απουσιάζει πολιτικός σχεδιασμός και για τους εργαζόμενους των Ε.Α.Σ.
Δεδομένου ότι η πολιτική εκχώρησης του εξοπλισμού των Ε.Α.Σ. δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικές και θετικές επιπτώσεις στην ρευστότητα της εταιρίας.
Δεδομένου ότι η ακολουθούμενη πολιτική δεν δεσμεύει τους επενδυτές να εισάγουν νέες τεχνολογίες ώστε να επιτευχθεί εγχώρια παραγωγή πιο σύγχρονων πυρομαχικών.
Δεδομένου ότι η στέρηση από τα Ε.Α.Σ. του συνόλου σχεδόν του παραγωγικού τους εξοπλισμού είναι αποτρεπτικός παράγοντας συμμετοχής τους σε νέα προγράμματα ως υποκατασκευαστής και μέλος εφοδιαστικών αλυσίδων.
Δεδομένου ότι η κυβερνητική αδιαφορία αφορά και την μεταχείριση του προσωπικού της εταιρίας.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ OΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Ποιες είναι οι βασικές κυβερνητικές επιδιώξεις με την δεύτερη joint Venture (J.V.);
2. Πως δικαιολογεί η κυβέρνηση την απόφαση μη επαναλειτουργίας του Οβιδουργείου ;
3. Ποιο είναι το μέλλον των Ε.Α.Σ. χωρίς παραγωγική δραστηριότητα;
4. Ποιο είναι το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης για τα ΕΑΣ;
5. Τι σκέφτεται η κυβέρνηση να πράξει για τους εργαζόμενους του Υμηττού που εργάζονταν σε γραμμές παραγωγής και θα μετακινηθούν στο Λαύριο, στη Μάνδρα και στο Αίγιο ;