ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας με φόντο ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία.

Μητσοτάκης: Η άμυνα της πατρίδας εθνική υπόθεση, 1,2 δισ. ευρώ από το SAFE

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση ενισχύει με σχέδιο και υπευθυνότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις, σχολιάζοντας την ένταξη της Ελλάδας στο SAFE της ΕΕ.

Η άμυνα και η ασφάλεια της Ελλάδας παραμένουν κορυφαία εθνική προτεραιότητα, με τη κυβέρνηση να συνεχίζει σταθερά την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σχέδιο για την άμυνα υποστηρίζεται από σοβαρότητα, στρατηγική υπευθυνότητα και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών εργαλείων χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως η ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, που εξασφαλίζει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Ο χώρος αυτός θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών.

Σημαντική πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία

Όπως γνωστοποίησε, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ReARM Europe, η Ελλάδα καταθέτει αύριο επίσημα πρόταση ένταξης στο νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό SAFE της ΕΕ, διεκδικώντας χαμηλότοκα δάνεια τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας και στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Η πατρίδα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος ReARM Europe, θα συμμετάσχει στον νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό SAFE της ΕΕ. Αύριο καταθέτουμε επισήμως την πρότασή μας για ένταξη στον μηχανισμό SAFE, διεκδικώντας χαμηλότοκα δάνεια ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ένταξη της χώρας στον SAFE ενισχύει περαιτέρω τον υφιστάμενο σχεδιασμό του Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ). Το πρόγραμμα, που ήταν διαμορφωμένο στα 28,8 δισ. ευρώ, αυξάνεται πλέον στα 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2036. Η διεύρυνση αυτή όχι μόνο αυξάνει την παραγωγική δυναμικότητα της αμυντικής και τεχνολογικής βιομηχανίας, αλλά δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη εγχώρια αξία, ενισχύοντας την εθνική αυτονομία.

Στόχος: Στρατηγική αυτονομία και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επιπλέον την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αμυντικής και πολιτικής ασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια αποτελεί μόνο την αρχή. Διατύπωσε ξεκάθαρα τη θέση πως η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερο φιλόδοξο βηματισμό και να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για στρατηγικά έργα, όπως η ενιαία ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, που θα διασφαλίσει τα συλλογικά συμφέροντα των κρατών-μελών.

Η επένδυση στην εθνική άμυνα ταυτίζεται με την επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας, όπως και στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας στρατηγικά αυτόνομης και γεωπολιτικά ώριμης Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η στήριξη Ουκρανίας δεν έχει δημοσιονομικό κόστος για τα κράτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στη στήριξη της Ουκρανίας, το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδότησης, τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα αγροτικά αιτήματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σαφής στήριξη στο δάνειο αποζημιώσεων για την Ουκρανία από ΕΕ

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα στηρίζει το δάνειο για την Ουκρανία, τονίζοντας πως τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στέλνουν σαφές μήνυμα σήμερα στην ΕΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης ακροατήριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας προς Μητσοτάκη: Δημοσιονομική ισορροπία και στήριξη των πολιτών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας τόνισε πως ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός δείχνει δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ αναγνώρισε τις δυσκολίες μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας και δεσμεύτηκε για σταδιακή αντιμετώπισή τους.
Μητσοτάκης, Σάντου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάντου: Η σχέση με την Ελλάδα ανοίγει δρόμο για το μέλλον της Μολδαβίας

Η Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου χαρακτήρισε τη σχέση με την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας της ως μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης, μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στήριξη και ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Μολδαβίας

Τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας και Μολδαβίας τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο Maia Sandu, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της Ελλάδας στη δημοκρατική πορεία και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.