ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Υπουργείο Ενέργειας
Φώτο: Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, Credits: Υπουργείο Ενέργειας

GREGY: Νέο βήμα για την πράσινη ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας–Αιγύπτου

Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η ELICA υπέγραψαν MoU για το έργο GREGY, που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια προς την Ευρώπη, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική θέση της χώρας.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του εμβληματικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου GREGY πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή τριμερούς Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, του αιγυπτιακού διαχειριστή EETC και της εταιρείας ELICA. 

Το έργο, που εντάσσεται στα ευρωπαϊκά έργα στρατηγικής σημασίας, θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια, τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας

Υπεγράφη σήμερα τριμερές Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ των διαχειριστών συστήματος μεταφοράς Ελλάδας-Αιγύπτου (ΑΔΜΗΕ και ΕΕΤC), καθώς και του φορέα προώθησης της διασύνδεσης, ELICA. 

Το Μνημόνιο Κατανόησης συνιστά ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης του εμβληματικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, που συμπεριλαμβάνεται στα Έργα Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI), καθώς και στα έργα κρίσιμων υποδομών του προγράμματος Global Gateway της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Παράλληλα, η υπογραφή του Μνημονίου δρομολογεί την επόμενη φάση μελετών της υποθαλάσσιας διασύνδεσης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε σχετικά: «Με την υπογραφή του τριμερούς Μνημονίου Κατανόησης έγινε σήμερα ένα καθοριστικό βήμα για την προώθηση του εμβληματικού έργου GREGY, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Αιγύπτου. 

Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας και για τις δύο χώρες, καθώς και για το σύνολο της Ευρώπης. Η διασύνδεση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η Ελλάδα για νέους ενεργειακούς διαδρόμους, προς Βορρά και Νότο, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κατεύθυνση που παρουσίασε πρόσφατα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 Με το έργο GREGY αναβαθμίζεται ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και αναδεικνύονται οι μεγάλες δυνατότητες που διαθέτουν οι διμερείς μας σχέσεις».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε από την πλευρά του: «Ο ΑΔΜΗΕ με την σημερινή συμφωνία παρέχει από κοινού με τον ομόλογο οργανισμό της Αιγύπτου EETC την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη και τα απαιτούμενα στοιχεία προς την ELICA που αναπτύσσει το εξαιρετικά σημαντικό έργο  ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY. 

Με δεδομένη τη σημασία της διασύνδεσης για τους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς στόχους, ο Διαχειριστής στηρίζει ενεργά και θα εξετάσει την συμμετοχή του στην υλοποίηση».

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρηματικής Μονάδας ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας ELICA INTERCONNECTOR S.M. S.A., κ. Γιάννης Καρύδας, δήλωσε: «Η υπογραφή του τριμερούς Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ της εταιρείας μας ELICA , του ΑΔΜΗΕ και του Διαχειριστή του Αιγυπτιακού Συστήματος EETC αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα ωρίμανσης του έργου GREGY. 

Το Μνημόνιο θέτει το πλαίσιο συνεργασίας των τριών πλευρών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας στο πλαίσιο σχεδιασμού και ωρίμανσης των οριστικών μελετών του έργου και διαχείρισης τεχνικών παραμέτρων του. 

Το έργο GREGY, που αναπτύσσει ο Όμιλος Κοπελούζου, είναι ένα εμβληματικό έργο με σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. 

Είναι ένα έργο που θα συμβάλει στην πράσινη ανάπτυξη, μεταφέροντας 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, και μέρος αυτής στην Ευρώπη, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, συνεχούς ροής, προς όφελος των καταναλωτών, της βιομηχανίας και της οικονομίας της χώρας μας. 

Το GREGY θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο ανάπτυξης νέων και ενεργοβόρων βιομηχανικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας και στη δημιουργία μεγάλου αριθμό άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας. 

Το έργο GREGY αποδεικνύει επίσης τη φιλία και την πολύ στενή συνεργασία που υπάρχει σήμερα μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Εμείς επιταχύνουμε την ανάπτυξη του εμβληματικού αυτού έργου και προσβλέπουμε, με την συνεργασία των δύο Διαχειριστών στο πλαίσιο του Μνημονίου που υπογράψαμε σήμερα, στην ακόμη γρηγορότερη, και τεχνικά ολοκληρωμένη ωρίμανσή του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπογραφή συμφωνιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση: Το παρασκήνιο με Meridiam, ΥΠΕΞ και Τουρκία

Το παρασκήνιο της διάστασης των υπουργείων Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Εξωτερικών με φόντο την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου. Οι ανησυχίες της ελληνικής διπλωματίας για τη πιθανή αντίδραση της Άγκυρας, τον ρόλο της Meridiam και κυρίως τα θέματα συνεννοήσεων και αδειών για τις έρευνες.
Λάμπα και γραφήματα τιμών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο πλαίσιο κατά στρατηγικών κακοπληρωτών σε ρεύμα – Προστασία συνεπών

Το ΥΠΕΝ τροποποιεί τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών, προστατεύοντας συνεπείς καταναλωτές και ενισχύοντας την αγορά. Η απόφαση υπεγράφη και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη-Αμπντελάτι για ασφάλεια και ειρήνη

Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αιγύπτου συζήτησαν τηλεφωνικά τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο, τόνισαν τη σημασία συνεργασίας, επαναβεβαίωσαν κοινές θέσεις και δέσμευση για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.
Σημαίες Ελλάδας Αιγύπτου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, ο οποίος εξέφρασε στήριξη στην Ελλάδα για τις πυρκαγιές και προσφέρθηκε να βοηθήσει. Ο κ. Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε.
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ-ΕΤΕπ: Συμφωνία για ενίσχυση ανθεκτικότητας κρίσιμων υποδομών

Η ΕΤΕπ προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την ενίσχυση και προστασία κρίσιμων υποδομών, με στόχο την ανθεκτικότητα ενέργειας και νερού, συμβάλλοντας σε αξιόπιστα και βιώσιμα δίκτυα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ.