ΓΔ: 2295.32 0.67% Τζίρος: 235.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Παύλος Γερουλάνος ομιλία
Ο Παύλος Γερουλάνος μιλά σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με πράσινο φόντο και μικρόφωνα.

Γερουλάνος: Η κυβέρνηση έχασε τη μεγάλη ευκαιρία για πραγματική ανάπτυξη

Ο Παύλος Γερουλάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων, τονίζοντας ότι τα κονδύλια δεν φτάνουν στην κοινωνία και η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη.

Ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Όπως τόνισε, «ποτέ άλλοτε, έχοντας τόσα δισεκατομμύρια σε τόσο λίγο χρόνο, μια κυβέρνηση δεν άφησε τόσο μικρό αποτύπωμα στη χώρα». Ο κ. Γερουλάνος έκανε λόγο για χαμένη ευκαιρία στην αξιοποίηση των σημαντικών οικονομικών πόρων, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε πραγματική ανάπτυξη που να βασίζεται σε εξωστρέφεια και καινοτομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε υποσχεθεί μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, στήριξη της μεσαίας τάξης, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγροτικής παραγωγής. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι δεσμεύσεις αυτές δεν υλοποιήθηκαν, ενώ η στάση της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε από αλαζονεία και αδυναμία κατανόησης της πραγματικής κατάστασης.

Ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού βασίζεται σε αισιόδοξες προβλέψεις για αύξηση των επενδύσεων και απορρόφηση πόρων, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν επιτευχθεί. Παρέθεσε ενδεικτικά στοιχεία, αναφέροντας ότι το 2022 η προβλεπόμενη αύξηση επενδύσεων ήταν 21,9%, αλλά τελικά περιορίστηκε στο 11,7%, ενώ το 2023 η πρόβλεψη ήταν 15,5% και το πραγματικό ποσοστό μόλις 6,6%. Για το 2024, η αύξηση επενδύσεων έφτασε μόνο το 4,5%, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 15,1%.

Επιπλέον, ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,4% το 2026 στην παραδοχή ότι θα απορροφηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό. Τόνισε ακόμη ότι τα χρήματα δεν φτάνουν στην κοινωνία, αλλά καταλήγουν σε λίγα χέρια και συχνά επενδύονται στο εξωτερικό, αφήνοντας αδρανείς τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και περιορίζοντας τις δυνατότητες των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Καταλήγοντας, ο κ. Γερουλάνος υποστήριξε ότι μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα παραμένει εφιάλτης για την επιχειρηματικότητα, καθώς οι πολιτικές που ακολουθούνται δεν ευνοούν την πραγματική ανάπτυξη και την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Κατρίνης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία στο ιδιωτικό χρέος, κάνοντας λόγο για ασυδοσία των funds, πλειστηριασμούς και έλλειψη προστασίας πρώτης κατοικίας.
Μέγαρο Μαξίμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές: Ανδρουλάκης ξανά κατώτερος των περιστάσεων

Κυβερνητικές πηγές κατηγόρησαν τον Νίκο Ανδρουλάκη για τοξική ρητορική και πολιτικό κατήφορο μετά τις δηλώσεις του στη Βουλή, όπου έκανε λόγο για «πραξικόπημα» και «θεσμική εκτροπή» στην επιλογή προέδρων για τρεις Ανεξάρτητες Αρχές.
Παύλος Γερουλάνος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Γερουλάνος: Στο αρχείο οι υποκλοπές με απόφαση Αρείου Πάγου

Σφοδρή κριτική στη στάση της κυβέρνησης για τις υποκλοπές άσκησε ο Παύλος Γερουλάνος στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση βλάπτει σοβαρά την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και ότι δεν υπάρχει κυβερνητική διάθεση για ουσιαστική διαλεύκανση.
Μιχάλης Κατρίνης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Η κυβέρνηση στοχοποιεί θεσμούς, δικαστές και αντιπάλους

Ο βουλευτής του Νομού Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για στοχοποίηση θεσμών, δικαστικών λειτουργών και πολιτικών αντιπάλων, μιλώντας για κρίση αξιοπιστίας και τοξικότητα.