Φωτο: Shutterstock

Το νέο Ψηφιακό Δημόσιο: Όλες οι δουλειές με τον αριθμό πολίτη

Πώς θα γίνει το «ψηφιακό άλμα» του Δημοσίου με το νέο Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο ρόλος του αριθμού Πολίτη που θα αντικαταστήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες στις οποιίες θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες εμέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.grΚλειδί για το «ψηφιακό άλμα» του Δημοσίου είναι η δημιουργία αριθμού του Πολίτη που θα εξυπηρετεί την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα αποδίδεται μία αφορά σε κάθε φυσικό πρόσωπο. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, απλοποιώντας δραστικά τις διαδικασίες εισόδου στα δίκτυα του Δημοσίου.

Θεσμοθετείται, επίσης, το Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών. Οι πολίτες θα δηλώνουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και θα ενημερώνονται αυτόματα όλοι οι δημόσιοι φορείς.

Τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και θα τεθεί σε διαβούλευση εντός των επομένων τριών εβδομάδων.

Οι καινοτομίες που θα εφαρμοστούν

Ανάμεσα στις υπόλοιπες αλλαγές που εξήγγειλε χτες ο κ. Πιερρακάκης είναι οι παρακάτω:

  • Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr)

Θα αποτελεί την αποκλειστική πύλη παροχής ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Ανάμεσα στις νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία της, θα είναι η δυνατότητα έκδοσης εγγράφων/αιτήσεων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και η δημιουργία ισχυρών μεθόδων επαλήθευσης της ταυτότητας του συναλλασσόμενου προσώπου.

  • Έκδοση ηλεκτρονικών εγγράφων

Καταργείται η χρήση του φαξ στο δημόσιο και εφεξής θα παρέχονται άλλες δυνατότητες επικοινωνίας των φορέων του δημόσιου τομέα μεταξύ τους και με τους πολίτες και επιχειρήσεις μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή μέσω email.  Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις για την ισχύ των ηλεκτρονικών δημόσιων και ιδιωτικών εγγράφων μετά την εκτύπωσή τους. Η ισχύς των ηλεκτρονικών εγγράφων επεκτείνεται και στις διαδικασίες όλων των δικαστηρίων.

  • Online διακίνηση εγγράφων, εξ αποστάσεως ταυτοποίηση και θεσμοθέτηση ηλεκτρονικών σφραγίδων

Θεσπίζονται διατάξεις που αφορούν τις διαδικασίες ηλεκτρονικής διαχείρισης και διακίνησης εγγράφων σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα. Στο Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, που ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα θα ενταχθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς. Ακόμη, επικαιροποιείται το ρυθμιστικό πλαίσιο που σχετίζεται με τα ψηφιακά πιστοποιητικά και τους παρόχους τους, σύμφωνα με τον Κανονισμό eIDAS και θεσμοθετείται για πρώτη φορά η χρήση και ισχύς των ηλεκτρονικών σφραγίδων. Επίσης, νομοθετείται για πρώτη φορά, η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση και δημιουργούνται οι συνθήκες για να αναπτυχθούν, τόσο στο ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. 

  • Online υπηρεσία συστημένης παράδοσης

Με τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης εισάγεται η ηλεκτρονική υπηρεσία συστημένης παράδοσης. 

  • CloudFirstPolicy στο Δημόσιο

Κανόνας είναι η προτεραιότητα στην επιλογή υπηρεσιών νέφους απ’ όλους τους δημόσιους φορείς με την υποχρέωση χρήσης είτε των κεντρικών υποδομών κυβερνητικού νέφους (G-Cloud) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, είτε άλλων υποδομών public cloud από πιστοποιημένους παρόχους, στο πλαίσιο των συμβάσεων που συνάπτει η ΓΓΠΣΔΔ με αυτούς. Υιοθετείται η αλλαγή της τιμής μονάδας του υπολογισμού της παροχής υπηρεσιών νέφους. 

  • Κώδικας επικοινωνιών

Ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενσωματώνει τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της Ε.Ε., νομοθεσία αναγκαία για το πέρασμα στην εποχή του 5G. Ο τελευταίος εκσυγχρονίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο με στόχο την προώθηση των επενδύσεων στα δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, καθώς και την προστασία των τελικών χρηστών - καταναλωτών, ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα και αυξημένη επιλογή καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών, σε ανταγωνιστικές τιμές. 

  • Νέα Διαύγεια

Κατάργηση δημοσίευσης ατομικών πράξεων σε ΦΕΚ (Εντάσσεται το νομοθετικό πλαίσιο της Διαύγειας στο νέο νόμο. Επιπλέον, καταργείται η υποχρέωση δημοσίευση ατομικών διοικητικών πράξεων σε ΦΕΚ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

  • Εκσυγχρονισμός της Αρχής Πιστοποίησης

Στο πλαίσιο εισαγωγής της νομοθεσίας για τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης, εντάσσεται ο εκσυγχρονισμός της Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου. Στόχος είναι η νέα ΑΠΕΔ να αποτελέσει έναν ανταγωνιστικό εγκεκριμένο πάροχο υπηρεσιών εμπιστοσύνης. 

  • Ενσωμάτωση νέας Οδηγίας (2019/1024) για τα Ανοικτά Δεδομένα

Βασικό στοιχείο η καθιέρωση και ενδυνάμωση/διεύρυνση της αρχής της ανοικτής (και κατά κανόνα δωρεάν) διάθεσης και περαιτέρω χρήσης των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων που βρίσκονται στην κατοχή των φορέων του δημόσιου τομέα, ενώ προστίθενται στο πεδίο εφαρμογής οι ΔΕΚΟ του ν. 3429/2005 καθώς και τα ερευνητικά ιδρύματα του ν. 4386/2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Διεθνώς καινοτόμα προσέγγιση για το δίκτυο 5G

Στην καινοτόμα προσέγγιση της Ελλάδας για το δίκτυο 5G αναφέρθηκε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να φτιάχνουμε οικοσυστήματα για να δίνουμε ώθηση στην ιδιωτική οικονομία και στην αγορά, για να καινοτομήσει.»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επτά πυλώνες στρατηγικής του Πιερρακάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που θα μετατρέψει την Ελλάδα ωστόσο έχουν γίνει μεγάλα βήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας που επιτάχυνε τις διαδικασίες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Κλειδί για την ανάκαμψη της Ευρώπης η ψηφιοποίηση της οικονομίας

Καινοτόμα σκέψη για την δομή της δημοπρασίας του φάσματος 5G ζήτησε να υπάρξει ο υπουργός Ψηφ. Διακυβέρνησης που τόνισε οτι η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την δημιουργία οικοσυστήματος 5G στην Ευρώπη.