ΓΔ: 2707.83 1.57% Τζίρος: 423.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
Φώτο: ΑΠΕ

Τσιάρας: Σοβαρότητα στην ευλογιά αιγοπροβάτων και ενισχύσεις 950 εκατ. ευρώ

Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε την ανάγκη επιστημονικής τεκμηρίωσης για την ευλογιά αιγοπροβάτων, απέκλεισε τον εμβολιασμό και ανακοίνωσε πληρωμές 950 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Την ανάγκη για σοβαρότητα και υπεύθυνη στάση στην αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ERTNEWS. 

Ο Υπουργός τόνισε πως δεν πρέπει να προωθούνται πρόχειρες ή λαϊκιστικές προτάσεις που εκμεταλλεύονται την αγωνία των κτηνοτρόφων, αλλά η λύση πρέπει να βασίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση.

Απαντώντας σε δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα» και καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εφαρμόσει εμβολιασμό κατά της ευλογιάς.

 Επισήμανε, επίσης, ότι χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία που προχώρησαν σε εμβολιασμό βρίσκονται πλέον σε ενδημικό καθεστώς και αντιμετωπίζουν περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων τους.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής κατά της Ευλογιάς, με τη συμμετοχή κορυφαίων καθηγητών από τις δύο Κτηνιατρικές Σχολές της χώρας.

 Όπως ανέφερε, οι επιστήμονες έχουν ξεκάθαρα τοποθετηθεί εναντίον του εμβολιασμού στην παρούσα φάση, επισημαίνοντας τη σημασία της επιστημονικής ανάλυσης πριν ληφθούν αποφάσεις.

Τόνισε, ακόμη, ότι η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους κτηνοτρόφους με υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας τόσο την υγεία του ζωικού κεφαλαίου όσο και την αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Η εξάπλωση της ευλογιάς, όπως σημείωσε, αφορά και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ παράλληλα υπάρχουν σοβαρά κρούσματα άλλων ζωονόσων σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές ενισχύσεις, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα καταβληθούν στους αγρότες περισσότερα από 950 εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Η χρηματοδότηση αυτή περιλαμβάνει το Μέτρο 23, τη βασική ενίσχυση και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενισχύοντας σημαντικά τον παραγωγικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Τέλος, ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης κατάθεσης του Action Plan 2 στις 4 Νοεμβρίου, το οποίο κλείνει τα «πορτοπαράθυρα» παρατυπιών και διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα στις πληρωμές, ενισχύοντας περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Πολάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης: Νέο υπόμνημα στην Εισαγγελία για τον ΕΟΔΥ

Ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε νέο υπόμνημα για τον ΕΟΔΥ στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, τονίζοντας ότι μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων, διαλύεται το «πέπλο προστασίας» γύρω από υποθέσεις ανομίας στον οργανισμό.
Κουνούπι στο δέρμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: 34 νέα κρούσματα, 324 συνολικά, 30 θάνατοι

Μέχρι 9 Σεπτεμβρίου έχουν δηλωθεί 324 εγχώρια κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. 217 εμφάνισαν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, 107 ήπια, ενώ έχουν καταγραφεί 30 θάνατοι σε άτομα άνω των 65 ετών. Την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν 34 νέα περιστατικά.
Κουνούπι του Νείλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: 45 νέα κρούσματα Δυτικού Νείλου, 110 συνολικά, 9 θάνατοι

Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με 45 νέα περιστατικά και συνολικά 110 φέτος, εκ των οποίων 81 σοβαρά και 9 θάνατοι (άνω των 65 ετών). Έντονη η παρουσία του ιού στην Αττική και άλλες περιοχές.
Άδειο γραφείο νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: 180 περιστατικά λεγεωναρίων αναμένονται στην Ελλάδα το 2025

Το 2025 καταγράφηκαν στη χώρα 180 κρούσματα νόσου των λεγεωναρίων, κυρίως σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Πιο συχνά αφορούσαν άνδρες άνω των 65 και κορυφώθηκαν τον Σεπτέμβριο. Η παρακολούθηση γίνεται μέσω δύο συστημάτων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Ιστιαία: Στήριξη σε βόρεια Εύβοια και κάλπες την άνοιξη 2027

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, όπου αναδείχθηκε η πρώτη μονάδα αιμοκάθαρσης σε τέτοια δομή. Τόνισε τις αναπτυξιακές προοπτικές της βόρειας Εύβοιας και κάλεσε ετοιμότητα ενόψει εκλογών 2027.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας με νέα μονάδα τεχνητού νεφρού, διευκολύνοντας νεφροπαθείς και επισκέπτες. Η μονάδα αναβαθμίστηκε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενισχύοντας το ΕΣΥ.