ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
Ο Βασίλης Κικίλιας στην ομιλία του σε εκδήλωση ναυτιλίας με στρατιωτικό αξιωματικό.

Κικίλιας: Ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία-κλειδί για ανάπτυξη και σταθερότητα

Στο συνέδριο TransMEA 2025 στο Κάιρο, ο Β. Κικίλιας τόνισε τη σημασία της ελληνοαιγυπτιακής συνεργασίας σε ναυτιλία, λιμάνια και ενέργεια, με έμφαση στο ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου "TransMEA 2025" που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, επισήμανε τη σημασία της ενίσχυσης των αναπτυξιακών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. 

Όπως δήλωσε, η προώθηση επενδύσεων σε ναυτιλία και λιμενικές υποδομές αποτελεί καταλύτη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει τον ισχυρότερο στόλο παγκοσμίως και διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με την Αίγυπτο, γεγονός που επιτρέπει στις δύο χώρες να προχωρούν από κοινού σε δυναμικές επενδύσεις και αναβάθμιση των λιμανιών και των σχετικών υποδομών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία των επενδυτικών συμφωνιών στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, των λιμανιών, των υποδομών και της ενέργειας. 

Αναφερόμενος στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθεί μια σημαντική επένδυση: το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει τις δύο χώρες, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι η συνεργασία σε εμπορικό, επενδυτικό και ενεργειακό επίπεδο είναι απαραίτητη για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την προώθηση της ανάπτυξης, της σταθερότητας και της ασφάλειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αίγυπτο.

Πηγή: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Ναυτιλία και λιμάνια στο επίκεντρο με επενδύσεις άνω του 1,5 δισ.

Ο Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζει τις προτεραιότητες της ναυτιλιακής πολιτικής, με επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ, πρόγραμμα 300 εκατ. για τον ακτοπλοϊκό στόλο και ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο: Νέοι κίνδυνοι για τη ναυσιπλοΐα

Η επίθεση σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο στον Μεσόγειο τονίζει τον αυξημένο κίνδυνο για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, αμφισβητώντας την ασφάλεια στις θάλασσες και προμηνύει νέα περίοδο αβεβαιότητας για την παγκόσμια εμπορική ναυτιλία.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Συνελήφθη ξένο τάνκερ για παράνομη μεταφορά καυσίμων στον Κόλπο

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν ξένο πετρελαιοφόρο κοντά στο νησί Κεσμ, στον Περσικό Κόλπο, για μεταφορά 4 εκατομμυρίων λίτρων λαθραίου καυσίμου. Συνελήφθησαν 16 αλλοδαποί μέλη πληρώματος και κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν ρωσικό πετρελαιοφόρο στη Μεσόγειο

Η Ουκρανία πραγματοποίησε πλήγμα με drone σε πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στα ουδέτερα ύδατα της Μεσογείου, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες SBU. Το πλοίο QENDIL χρησιμοποιούνταν για παράκαμψη κυρώσεων.