ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Υπουργός σε γραφείο
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Κεφαλογιάννης: Η μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών μάς δεσμεύει να συνεχίσουμε

Στην «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών» παρέστη ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι η Πολιτεία στηρίζει διαρκώς ένα ισχυρό και αξιοπρεπές Πυροσβεστικό Σώμα, έτοιμο για κάθε αποστολή.

Στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων για την «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2025, στο «Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών» στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής στο Χαλάνδρι, παρέστη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι «η μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος μας δεσμεύει να στηρίζουμε αδιάλειπτα ένα Πυροσβεστικό Σώμα ισχυρό, αξιοπρεπές, έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση», εκφράζοντας τη δέσμευση της Πολιτείας για συνεχή υποστήριξη του σώματος.

Τόνισε επίσης τη σημασία της ασφάλειας και της αναγνώρισης που αξίζει κάθε πυροσβέστης, σημειώνοντας πως «κάθε επέμβαση, κάθε φωτιά, κάθε διάσωση δεν είναι μόνο μια επιχείρηση, είναι μια μάχη για τη ζωή… Αυτό το πνεύμα προσφοράς και αυταπάρνησης αποτελεί παράδειγμα για όλους μας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ημέρα αυτή αποτελεί υπόμνηση αξιών και υπενθύμιση της αφοσίωσης στον συνάνθρωπο και στην πατρίδα, που για κάποιους είχε το ύψιστο τίμημα, την ίδια τους τη ζωή.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε πως «οι πεσόντες πυροσβέστες δεν έδρασαν μόνο ως επαγγελματίες. Έδρασαν ως άνθρωποι που πίστευαν σε έναν βαθύτερο σκοπό: στην προστασία του συνανθρώπου, στην υπεράσπιση του αγαθού της ιδιοκτησίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. 

Έφυγαν υπηρετώντας την υψηλότερη μορφή αλληλεγγύης, τη θυσία χωρίς όρους. Η μνήμη τους δεν είναι απλώς ιστορική. 

Είναι ζωντανή, παρούσα, ενεργή. Δείχνει τον δρόμο και διδάσκει στις νέες γενιές τι σημαίνει προσφορά. Θα κρατήσουμε τη μνήμη τους άσβεστη. Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους με ευθύνη, σοβαρότητα και ενότητα».

Στην τελετή συμμετείχαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή, Κώστας Κατσαφάδος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Παπαευσταθίου, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής, Πολυχρόνης Μπαϊρακτάρης, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Μαργαρίτα Βάρσου, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος ΠΣ Γεώργιος Μαρκουλάκης ως εκπρόσωπος του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου ΠΣ Θεόδωρου Βάγια, καθώς και σύσσωμο το επιτελείο του ΠΣ.

Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, επίτιμοι αρχηγοί και υπαρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων, Ενώσεων Πυροσβεστικών Υπαλλήλων και μέλη των οικογενειών των πεσόντων πυροσβεστών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λήμνος: Ενεργοποίηση πολιτικής προστασίας για πυρκαγιά στον Θάνο

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 26 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα, 9 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο δίνουν μάχη σε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στη Θάνο Λήμνου. Συνδράμει και ο δήμος Λήμνου με υδροφόρες.
Φωτιά στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμπειρίες Ελλήνων και Γάλλων πυροσβεστών σε Δυτ. Αττική και Νότια Γαλλία

Έλληνες και ξένοι πυροσβέστες περιγράφουν την εμπειρία τους από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2026, φέρνοντας στο προσκήνιο τη συνεργασία και τα κοινά στοιχεία που αντιμετώπισαν σε Ελλάδα και Γαλλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Πυρκαγιά στον Βαρνάβα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιχείρηση διάσωσης: Πάνω από 250 πολίτες απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης τονίζει τη δυσκολία της επιχείρησης διάσωσης και απομάκρυνσης πολιτών από τις εστίες φωτιάς σε Καλαμάκι-Άγιο Βασίλειο, όπου Πυροσβεστική κινητοποίησε ισχυρές δυνάμεις για να προστατεύσει ζωές.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Εσκεμμένη η απαξίωση Πολιτικής Προστασίας και πυροσβεστών

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορεί την κυβέρνηση για συνειδητή υποβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και απαξίωση των πυροσβεστών. Τονίζει ότι τα «κροκοδείλια δάκρυα» δείχνουν θράσος, αναισθησία και υποκρισία.
ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Μητσοτάκης αυτοθαυμάζεται ενώ η χώρα θρηνεί πυροσβέστες

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτοθαυμασμό εν μέσω καταστροφών και απωλειών, ασκεί κριτική στη διαχείριση της Πολιτικής Προστασίας και ζητά ουσιαστικό σχεδιασμό και στήριξη στους πληγέντες, πέραν του 112.