ΓΔ: 2687.91 -0.40% Τζίρος: 548.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:03
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
Ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας, με έντονη έκφραση προσήλωσης.

Χατζηδάκης: Καταρρίπτονται μύθοι για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική

Τόνισε πως οι μύθοι ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους φτωχούς ή είναι ενδοτική στην εξωτερική πολιτική καταρρίπτονται από τα γεγονότα, υπογραμμίζοντας τις οικονομικές επιτυχίες και τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης απέρριψε δύο ευρέως διαδεδομένους μύθους: ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει τους οικονομικά ασθενέστερους και ότι ακολουθεί ενδοτική εξωτερική πολιτική. Όπως σημείωσε, «τα γεγονότα αποδεικνύουν το αντίθετο».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η μείωση της ανεργίας και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη αποτελούν σαφείς αποδείξεις της ανόδου της ελληνικής οικονομίας. Επισήμανε, επίσης, την πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch, αποδίδοντας αυτές τις εξελίξεις σε στοχευμένες κινήσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στις συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, στην απόκτηση των Rafale και των φρεγατών Belharra, καθώς και στην παραγγελία των F-35. Τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας, ενώ η χώρα αξιοποιεί τη διεθνή ενεργειακή πολιτική προς όφελός της.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης στα ενεργειακά, ανακοινώνοντας ότι κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι στην Αθήνα θα υπογραφεί νέα συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ουκρανία. Παράλληλα, ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης για την Ευρώπη, σημειώνοντας τη συνεργασία με εταιρείες όπως η ExxonMobil και η Chevron για εξορύξεις υδρογονανθράκων και μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ανατολική Ευρώπη.

Σχετικά με την οικονομική πολιτική, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως η κυβέρνηση δίνει ό,τι περισσότερο μπορεί στους πολίτες, χωρίς να υπερβαίνει τα δημοσιονομικά όρια που θα έθεταν τη χώρα σε κίνδυνο νέας επιτήρησης. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει πρόσθετα μέτρα για το στεγαστικό πριν το τέλος του έτους.

Ενίσχυση αγροτών και πληρωμές επιδοτήσεων

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαφανές σύστημα πληρωμών όσο και από τους αγρότες για την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων. Διαβεβαίωσε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει πληρωμές σε επιμέρους προγράμματα και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η βασική ενίσχυση έως το τέλος Νοεμβρίου, αποφεύγοντας παράλληλα νέα πρόστιμα από την ΕΕ.

Συνοψίζοντας, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει σημαντική μείωση της ανεργίας, δημιουργώντας πάνω από μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας και προχωρά με σταθερά βήματα στην οικονομία και την κοινωνία. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη προκλήσεις, όπως η ακρίβεια και οι πιέσεις σε πολλές οικογένειες, αλλά τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με το 2019 σε οικονομία, εξωτερική πολιτική και άμυνα. Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακίνητα στην Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρατείνεται ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για τον Ελαιώνα

Με παρέμβαση του Κ. Χατζηδάκη και έπειτα από αίτημα του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, παρατείνεται ως 16 Νοεμβρίου 2026 η προθεσμία υποβολής προτάσεων στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον Ελαιώνα, λόγω καθυστερημένης προκήρυξης.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου ΣΕΒ: Επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη

Στην συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ με τον Κωστή Χατζηδάκη συζητήθηκαν η ενίσχυση παραγωγικότητας, επενδύσεις, ενεργειακό κόστος, ανταγωνιστικότητα βιομηχανίας και οι προτεραιότητες για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Νέα εποχή για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε τα 150 χρόνια του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ανέφερε τη νέα εποχή για την ελληνική αγορά με την είσοδο στον Euronext και την επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Πακέτο 2,2 δισ. ευρώ για το 2027, με σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο mononews.gr, τόνισε ότι η ΔΕΘ επιτρέπει συγκρίσεις πολιτικών και προσώπων, με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερέχουν λόγω σχεδίου και συνέπειας, ενώ προειδοποίησε να μην υπάρξει υπεροψία απέναντι στην αδύναμη αντιπολίτευση.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Τα 5 βασικά σημεία από την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ο Κωστής Χατζηδάκης, σε άρθρο του, κάνει αποτίμηση της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τονίζοντας πως τα μέτρα είναι κοστολογημένα, στοχεύουν στη σοβαρότητα και στηρίζουν την οικονομία, χωρίς υπερβολές ή ανέφικτες υποσχέσεις.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Κλειδί η αυτοδυναμία ΝΔ για σταθερότητα και όφελος 10 δισ. ευρώ

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλληλοεπιτίθενται και απορρίπτουν συνεργασίες, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας σταθερής, αυτοδύναμης κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για την πρόοδο της χώρας.