Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις κατασκευής drones της εταιρείας Matternet στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Δένδιας ξεναγήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ανδρέα Ραφτόπουλο, και παρακολούθησε επίδειξη των πολλαπλών δυνατοτήτων και εφαρμογών των μη επανδρωμένων αεροπορικών συστημάτων.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρέθηκε και στο πανεπιστήμιο Stanford στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Stanford, συναντήθηκε με Έλληνες καθηγητές, όπως τον Χρήστο Κοζυράκη, διευθυντή του Stanford Platform Lab, τον Νικόλαο Μπάμπο, διευθυντή του Computer Systems Performance Engineering Lab, και τον Βασίλη Συργκάνη, αναπληρωτή καθηγητή Management Science and Engineering.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι είχε «γόνιμες συζητήσεις για το ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας», στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», καθώς και για το μέλλον της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας.
Επιπλέον, επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Hoover του πανεπιστημίου Stanford, όπου αντάλλαξε απόψεις σχετικά με διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.
Στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, τέθηκαν στο επίκεντρο οι προκλήσεις ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας και των ΗΠΑ ως πυλώνων σταθερότητας στην περιοχή.