ΓΔ: 2130.37 -2.43% Τζίρος: 317.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
Φώτο: SOOC

Μαρκόπουλος: Το λιμάνι ως σύμβολο σταθερότητας για την οικονομία

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος παρουσίασε τον προϋπολογισμό 2026 ως μήνυμα σταθερότητας και προοπτικής, τονίζοντας τις επενδύσεις, τις φοροελαφρύνσεις και τον ρόλο της Ελλάδας ως «λιμάνι ασφάλειας» στην Ευρώπη.

Τον συμβολισμό του λιμανιού ως σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, κατά την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο κ. Μαρκόπουλος εξήγησε ότι η επιλογή του συμβολισμού προκύπτει από τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς η Ελλάδα προσέλκυσε αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Ελευσίνας, ενώ παράλληλα δρομολογούνται ενεργειακές πρωτοβουλίες που ενισχύουν τα εθνικά συμφέροντα. 

Υπογράμμισε επίσης τη βελτίωση των όρων εργασίας μέσω της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αποτέλεσμα κυβερνητικών παρεμβάσεων μετά από χρόνια κρίσης.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της πλειοψηφίας, η ελληνική οικονομία λειτουργεί ως “λιμάνι σταθερότητας” σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει προκλήσεις, ενώ τόνισε τη θετική μεταστροφή της εικόνας της χώρας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της Deutsche Welle, της Handelsblatt και της WELT, τα οποία επαινούν τις οικονομικές επιδόσεις, τις ενεργειακές συμφωνίες και τις φορολογικές ελαφρύνσεις της κυβέρνησης. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, αναδεικνύεται πλέον ως “λιμάνι σταθερότητας” στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο κ. Μαρκόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2026 ως προϋπολογισμό ελπίδας και ισορροπίας, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ουσιαστικό διάλογο, μακριά από λαϊκισμό.

 Τόνισε τις προβλέψεις για μέτρα ύψους 1,76 δισ. ευρώ με στόχο το δημογραφικό, προτάσεις για τους ένστολους και τους συνταξιούχους, νέες αυξήσεις εισοδημάτων, μειώσεις φόρων και ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Παράλληλα, η αναπτυξιακή πρόβλεψη για το 2026 ξεπερνά τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σε επίπεδο δεικτών, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει για έκτο διαδοχικό έτος υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη, με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2025 και 2,4% το 2026. 

Το ονομαστικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 260 δισ. ευρώ το 2026, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,2%. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση με τη μείωση 83 φόρων, καθώς και στην αύξηση των επενδύσεων, που προβλέπεται να φτάσουν το 10,2% το 2026, υπερβαίνοντας σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ανεργία, σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, έχει ήδη υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,6% το 2026, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.

 Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού προβλέπεται στο 3,7% του ΑΕΠ για το 2025 και 2,8% το 2026, ενώ το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 138,2%, το χαμηλότερο από το 2010.

Αναφερόμενος στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το 2026, ο εισηγητής της πλειοψηφίας τόνισε ότι επικεντρώνονται στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής. 

Κατέληξε ότι η Ελλάδα εξελίσσεται από “λιμάνι της αγωνίας” σε “λιμάνι σταθερότητας” για την Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, διατηρώντας τη θέση της ως ασφαλές καταφύγιο για τους πολίτες της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή-ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλυσιδωτά σκάνδαλα πλήττουν την κυβέρνηση

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση ΝΔ για διαδοχικά σκάνδαλα, όπως το σκάνδαλο υποκλοπών, την τοποθέτηση Κοντολέων στην ΕΥΠ και απευθείας αναθέσεις, μιλώντας για πολιτικές ευθύνες και αδιαφάνεια.
ΝότΝηόςτ ηΜςη τΜαηρτάακρηάςκ ηδςι άδδιράοδμροοςμ οβςο υβλοήυςλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Δεν προέκυψαν παρεμβάσεις της ηγεσίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Νότης Μηταράκης δήλωσε στη Βουλή πως από τα έγγραφα και τις καταθέσεις δεν προκύπτει καμία πολιτική παρέμβαση σε υπαλλήλους ή διαγωνισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε ευθύνες για τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη, σύμφωνα με τα πορίσματα της Εξεταστικής.
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη Βουλή για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιπαράθεση Μηταράκη-Μάντζου περί ηθικής

Στη συζήτηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι η ΝΔ κατέθεσε πλήρες πόρισμα ενώ επέκρινε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για απουσία επιχειρημάτων. Ο Δημήτρης Μάντζος (ΠΑΣΟΚ) κατηγόρησε τη ΝΔ για συγκάλυψη ευθυνών.
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα ΟΠΕΚΕΠΕ και τοποθετήσεις κομμάτων

Σκληρή κριτική από Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ανεξάρτητους για το πόρισμα της Εξεταστικής για ΟΠΕΚΕΠΕ: Κάνουν λόγο για "πόρισμα-πλυντήριο" που καλύπτει ευθύνες της ΝΔ και υπουργών, ενώ η υπόθεση παραμένει «ανοιχτή» πολιτικά και νομικά.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αμυντική στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, όχι στις βρετανικές βάσεις

Ο Κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τη κοινή καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αποδίδοντας την εξέλιξη σε πρωτοβουλίες της ΝΔ. Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει αμυντικά την Κύπρο και εξαπέλυσε αιχμές για «πατριώτες της φακής».
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η αντιπολίτευση θέλει να κάνει τη Βουλή απέραντο δικαστήριο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ εμπιστεύονται πλήρως τη δικαιοσύνη και δεν σχολιάζουν αποφάσεις της, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, ενώ δήλωσε πως έχουν ληφθεί μέτρα για αυστηρότερο νομικό πλαίσιο στις επισυνδέσεις.