ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας

ΣΥΡΙΖΑ: Η καθυστερημένη διάγνωση κρατά πίσω την Ελλάδα στη μάχη κατά AIDS

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στη διάγνωση και τα εμπόδια πρόσβασης σε υπηρεσίες πρόληψης δυσκολεύουν την αντιμετώπιση του AIDS. Ζητείται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και μεγαλύτερη στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, με το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να είναι «Overcoming disruption, transforming the AIDS response». 

Σύμφωνα με δήλωση του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, η επίτευξη του στόχου εξάλειψης της νόσου έως το 2030 παραμένει μακρινή όσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της έγκαιρης διάγνωσης.

Παρά τη μακρόχρονη και διαρκή προσπάθεια που ξεκίνησε το 1981, η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης σχετικά με τον HIV/AIDS. 

Ο στρατηγικός στόχος του ΠΟΥ και του UNAIDS, γνωστός ως «95-95-95», προβλέπει τη διάγνωση του 95% των ασθενών, τη χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής στο 95% όσων διαγνώστηκαν και την επίτευξη ιικής καταστολής στο 95% όσων λαμβάνουν θεραπεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν έχει μειωθεί όσο θα ήταν επιθυμητό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

 Η καθυστερημένη διάγνωση παραμένει σημαντικό εμπόδιο στην αντιμετώπιση της επιδημίας, όπως και ο αποκλεισμός πολλών νέων ασθενών μη ελληνικής ιθαγένειας από το εθνικό σύστημα υγείας.

Παρά τις βελτιώσεις στην αντιρετροϊκή αγωγή, την εφαρμογή της προφύλαξης πριν από την έκθεση (PreP) και την ενσωμάτωση της αρχής U=U (μη ανιχνεύσιμο ισούται με μη μεταδοτικό), εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. 

Αυτές αφορούν κυρίως την πρόσβαση των ευάλωτων ομάδων σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος και τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης.

Η Ελλάδα παρουσιάζει υστέρηση στην επίτευξη του πρώτου σκέλους του στόχου «95-95-95», με το βασικό πρόβλημα να εντοπίζεται στη χρονική απόσταση μεταξύ διάγνωσης και διασύνδεσης με το σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στις ομάδες προσφύγων και μεταναστών. 

Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για σύλληψη και απέλαση απορριφθέντων αιτούντων ασύλου επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Η πρόσβαση στην PreP παραμένει περιορισμένη, καθώς διατίθεται μόνο σε 24 νοσοκομειακά φαρμακεία, γεγονός που δυσχεραίνει ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιφέρειας και των νησιών. 

Επιπλέον, η απαίτηση κατοχής ΑΜΚΑ αποκλείει μετανάστες, πρόσφυγες και πολίτες της Ε.Ε. με αλλοδαπή ασφάλιση από τη συνταγογράφηση, ενώ η ελλιπής ενημέρωση των μη ειδικών επαγγελματιών υγείας και η απουσία στοχευμένης πληροφόρησης οδηγούν σε χαμηλή υιοθέτηση της PreP σε ευάλωτες κοινότητες.

Η μελέτη MORFEAS (2019–2021) ανέδειξε ότι περίπου το 50% των ασθενών θα μπορούσε να διαγνωστεί νωρίτερα μέσω προηγούμενης επαφής με το σύστημα υγείας, γεγονός που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση.

Τέλος, όπως διαπιστώθηκε και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του AIDS, σημαντικό μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα εξακολουθεί να αγνοεί βασικά ζητήματα της HIV λοίμωξης, συμβάλλοντας στη διαιώνιση του στίγματος και των διακρίσεων.

Η αντιμετώπιση της επιδημίας απαιτεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του AIDS, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας, με ενεργή συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να καταστεί εφικτή η εξάλειψη της νόσου έως το 2030.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ζητά και την παραίτηση του Υπ. Υγείας μετά τις αποκαλύψεις Πολάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την παραίτηση Γεωργιάδη μετά από αποκαλύψεις του Πολάκη ότι προωθούσε κλινική πλασμαφαίρεσης χωρίς ενδείξεις, σχετίζοντας το με υπόθεση που κόστισε πρόσφατα τη ζωή του Γιώργου Μαζωνάκη.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στις δηλώσεις Γεωργιάδη για τους σχολικούς νοσηλευτές

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στον Υπουργό Υγείας για τις αναφορές του στους σχολικούς νοσηλευτές, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την υποστελέχωση και την απαξίωση του ΕΣΥ και ζητώντας ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εθνικό Κέντρο Άνοιας στο Περιστέρι - Ενίσχυση φροντίδας παντού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου για την Άνοια στο Περιστέρι, με στόχο ένα πανελλαδικό δίκτυο φροντίδας, εκπαίδευσης, έρευνας και ενημέρωσης για την άνοια και σχετικές διαταραχές.
Είσοδος νοσοκομείου Αττικόν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΣΑ: Οδηγίες για καταγγελίες πολιτών σχετικά με ιατρικές υπηρεσίες

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορεί τους πολίτες για τη διαδικασία και τα αρμόδια όργανα όπου μπορούν να υποβάλουν καταγγελίες για ιατρικές υπηρεσίες, με σκοπό την ενημέρωση και προστασία της δημόσιας υγείας.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Η τηλεϊατρική εφαρμόζεται σε όλα τα Κέντρα Υγείας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως το σύστημα τηλεϊατρικής ήδη λειτουργεί σε όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας και δεν ήταν νέα πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη. Η τηλεϊατρική, όπως είπε, μπορεί να σώσει ζωές.
Παύλος Πολάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης: Νέο υπόμνημα στην Εισαγγελία για τον ΕΟΔΥ

Ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε νέο υπόμνημα για τον ΕΟΔΥ στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, τονίζοντας ότι μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων, διαλύεται το «πέπλο προστασίας» γύρω από υποθέσεις ανομίας στον οργανισμό.