Ερωτήματα για τη διαφάνεια και το μέλλον του μεταφορικού έργου των ΚΤΕΛ εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω παρέμβασης 12 βουλευτών του με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου.
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές αλλαγές χωρίς θεσμική διαβούλευση και ενημέρωση, θέτοντας, όπως υποστηρίζουν, σε κίνδυνο τον κοινωνικό χαρακτήρα των δημόσιων μεταφορών.
Ειδικότερα, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ο νόμος 4974/2022 προβλέπει πως οι διαγωνισμοί για το υπεραστικό και αστικό μεταφορικό έργο πρέπει να προκηρύσσονται «σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ή γεωγραφική περιοχή» και να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025.
Ωστόσο, τονίζουν πως πρόσφατα παρατάθηκε η σχετική προθεσμία και, χωρίς νομοθετική πρόβλεψη ή δημόσια διαβούλευση, το υπουργείο φέρεται να αλλάζει το μοντέλο, προωθώντας διαγωνισμούς σε επίπεδο Περιφέρειας αντί για Περιφερειακή Ενότητα.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, αυτή η επιλογή ευνοεί τη συγκέντρωση του έργου σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, καθώς οι απαιτήσεις σε στόλο και κεφάλαια είναι σημαντικά αυξημένες.
Αυτό, όπως υπογραμμίζει, οδηγεί το παραδοσιακό μοντέλο των ΚΤΕΛ, που στηρίζεται σε τοπικούς μετόχους και καλύπτει ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, σε περιθωριοποίηση.
Επιπλέον, αναφέρονται ανησυχίες σχετικά με δημοσίευμα τοπικού τύπου της Ηπείρου, σύμφωνα με το οποίο εταιρεία κυπριακών-ισπανικών συμφερόντων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μεταφορικό έργο των Ιωαννίνων, με τον ανιψιό του Πρωθυπουργού να εμφανίζεται ως εκπρόσωπός της.
Ο βουλευτής σημειώνει πως η χρονική σύμπτωση της αλλαγής του πλαισίου με την εμφάνιση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των θεσμικών αλλαγών.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον προβληματισμό ότι η μεταφορά του έργου σε μεγάλους ιδιώτες θα αφήσει ακάλυπτες τις μη εμπορικές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, καθώς τα δρομολόγια αυτά δεν θεωρούνται κερδοφόρα. Όπως υπογραμμίζεται, οι δημόσιες μεταφορές αποτελούν κοινωνικό αγαθό και όχι πεδίο κερδοσκοπίας.
Τα ερωτήματα προς τον υπουργό
Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό στα εξής σημεία:
1. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για αιφνίδια αλλαγή του τρόπου διενέργειας των διαγωνισμών από Περιφερειακή Ενότητα σε Περιφέρεια.
2. Σε ποιο θεσμικό πλαίσιο βασίζεται η κυβερνητική επιλογή για διαγωνισμούς ανά Περιφέρεια, δεδομένης της ρητής πρόβλεψης του ν. 4974/2022.
3. Αν ισχύει ότι εταιρεία κυπριακών-ισπανικών συμφερόντων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μεταφορικό έργο των Ιωαννίνων, και αν ο ανιψιός του Πρωθυπουργού εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της εταιρείας.
4. Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να διασφαλίσει τον κοινωνικό χαρακτήρα των μεταφορών, την καθολική κάλυψη και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, δεδομένης της αλλαγής του μοντέλου υπέρ μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.