ΓΔ: 2687.04 1.26% Τζίρος: 280.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:27
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
Φώτο: SOOC

Βουλή: Άρση ασυλίας του Αθαν. Καββαδά για υπόθεση απάτης σε ΟΤΑ

Η Ολομέλεια ενέκρινε με 256 ψήφους την άρση ασυλίας του Αθαν. Καββαδά για πράξεις απάτης και απιστίας που φέρονται να αφορούν τη μαρίνα Λευκάδας, με τον ίδιο να δηλώνει ότι δεν είχε εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την άρση ασυλίας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιου Καββαδά. Η σχετική αίτηση αφορά φερόμενες πράξεις απάτης και απιστίας σε βάρος της περιουσίας Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που φέρονται να τελέστηκαν κατ' εξακολούθηση, καθώς και ηθική αυτουργία και συνέργεια στις ίδιες πράξεις. 

Οι κατηγορίες σχετίζονται με την ιδιότητά του ως μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας το 2016.

Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 256 βουλευτές, ενώ τέσσερις καταψήφισαν και ένας δήλωσε «παρών».

Ο κ. Καββαδάς, σε τοποθέτησή του στη Βουλή, ανέφερε: «Ουδέποτε άσκησα διοίκηση στον Δήμο Λευκάδας ούτε ως δήμαρχος ούτε ως αρμόδιος αντιδήμαρχος. Δεν είχα καμία εκτελεστική αρμοδιότητα. 

Μέσα στο επίμαχο χρονικό διάστημα που ερευνάται από τη δικαιοσύνη δεν συμμετείχα σε καμία συζήτηση, ούτε ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου. 

Συνεπώς, αγνοούσα πλήρως την ύπαρξη οποιασδήποτε εκκρεμότητας ή προβλήματος αναφορικά με το υπό διερεύνηση θέμα για το οποίο ενημερώθηκα για πρώτη φορά πολύ αργότερα όταν κλήθηκα για ανωμοτί παροχή εξηγήσεων οπότε και έλαβα γνώση της δικογραφίας».

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από αναφορά πολίτη προς τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος στις 5 Σεπτεμβρίου 2017. 

Η αναφορά αφορούσε το αν αποδόθηκε στον Δήμο Λευκάδας το ποσοστό 13% από τον ετήσιο κύκλο εργασιών πρατηρίου υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν εντός της μαρίνας Λευκάδας. Ο χρόνος τέλεσης των πράξεων που εξετάζονται εκτείνεται από το 2011 έως το 2017.

Όπως ανέφερε ο κ. Καββαδάς, μέρος της υπό διερεύνηση περιόδου συμπίπτει με το διάστημα που ήταν ταυτόχρονα δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής. 

Η ποινική δικογραφία σχηματίστηκε τόσο κατά επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνταν στη μαρίνα, όσο και κατά μελών των δημοτικών συμβουλίων και προέδρων οικονομικών επιτροπών του Δήμου Λευκάδας, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια την Πέμπτη το νέο πλαίσιο για συμπληρωματικές συντάξεις

Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή και προχωρά στην Ολομέλεια. Η κυβέρνηση τονίζει πως αφορά μόνο τον δεύτερο, προαιρετικό πυλώνα συμπληρωματικής ασφάλισης.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή Βουλής: Ναι στο ν/σ για επέκταση αρμοδιοτήτων ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Ο βουλευτής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, απάντησε σε ανησυχίες κομμάτων και ΟΤΑ για το νομοσχέδιο επέκτασης αρμοδιοτήτων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τονίζοντας ότι στόχος είναι ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα ύδρευσης.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ένταση στη Βουλή λόγω δηλώσεων Κυριαζίδη κατά Κωνσταντοπούλου

Έντονη λεκτική αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ Δημήτρη Καιρίδη και Ζωής Κωνσταντοπούλου, με παρεμβάσεις για διατήρηση της τάξης. Η ΝΔ καταδίκασε τη συμπεριφορά, ενώ ο Καιρίδης τόνισε τη σημασία προστασίας δικαιωμάτων όλων.
Ντόρα Μπακογιάννη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντ. Μπακογιάννη: «Παρών» στην εξαετή θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, ψήφισε «παρών» στην πρόταση για εξαετή θητεία ΠτΔ, καθώς στηρίζει τη διατήρηση του άρθρου 30 ως έχει.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τύχη της συνταγματικής αναθεώρησης κρίνεται στην επόμενη Βουλή

Οι πολιτικοί συσχετισμοί της επόμενης Βουλής θα καθορίσουν την έκβαση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς οι προτάσεις της ΝΔ δεν έλαβαν 180 ψήφους και απαιτείται πλέον συναίνεση της αντιπολίτευσης για οποιαδήποτε αλλαγή.