ΓΔ: 2571.9 1.25% Τζίρος: 338.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Δόμνα Μιχαηλίδου πορτρέτο
Φώτο: SOOC

Μιχαηλίδου: Κοινωνικός και αναπτυξιακός ο Προϋπολογισμός για οικογένειες

Η Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε στη Βουλή τον Προϋπολογισμό 2026, τονίζοντας τη στήριξη οικογενειών, παιδιών, ΑμεΑ και ευάλωτων πολιτών μέσω επιδομάτων, φοροελαφρύνσεων και στεγαστικών προγραμμάτων.

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού για το 2026. 

Σύμφωνα με την υπουργό, ο νέος προϋπολογισμός αποτυπώνει μια σαφή πολιτική επιλογή: η οικονομική ανάπτυξη να επιστρέφει στην κοινωνία, δίνοντας έμφαση σε οικογένειες, παιδιά, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους, ανέργους και τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι δίκαιος, ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και κοινωνικός, φέρνοντας “καλά νέα για όλους”

Τόνισε τη σημασία της αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους, που δημιούργησε δημοσιονομικό χώρο για κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές, αλλά και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αυτά τα στοιχεία, όπως ανέφερε, έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Παρουσιάζοντας ένα πρακτικό παράδειγμα, η υπουργός απάντησε σε ερωτήματα που απασχολούν μια οικογένεια με δύο παιδιά που περιμένει το τρίτο μέσα στο 2026.

 Ερωτήματα όπως αν το νέο έτος θα είναι καλύτερο για την οικογένεια, αν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της γέννας, να φροντίσουν το νεογέννητο, να επιστρέψουν οι γονείς στην εργασία και αν θα έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγη.

Η κ. Μιχαηλίδου υπενθύμισε ότι με τη γέννηση του τρίτου παιδιού, η οικογένεια θα λάβει επίδομα γέννησης 3.000 ευρώ. Επίσης, έχει θεσπιστεί επίδομα μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες, ύψους 880 ευρώ το μήνα για εννέα μήνες. 

Έτσι, η οικογένεια θα λάβει συνολικά πάνω από 10.000 ευρώ στους πρώτους εννέα μήνες, ποσό που καλύπτει τα αρχικά έξοδα και επιτρέπει στη μητέρα ή τον πατέρα να παραμείνουν στο σπίτι, αξιοποιώντας και τη νέα άδεια πατρότητας.

Με την επιστροφή των γονέων στην εργασία, το κράτος προσφέρει οικονομική στήριξη μέσω vouchers για βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Φέτος αυξήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα 6.000 επιπλέον οικογένειες να εντάσσονται στο πρόγραμμα.

 Από το 2026, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», που επεκτείνεται πανελλαδικά και επιτρέπει ακόμη και συγγενικά πρόσωπα, όπως παππούδες ή γιαγιάδες, να φροντίζουν το παιδί.

Επιπλέον, για το νεογέννητο υπάρχει οικονομική στήριξη έως 800 ευρώ τον μήνα μέσω του προγράμματος «Πρώιμη Παρέμβαση», με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και της ανάπτυξής του.

 Για μεγαλύτερα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, η οικογένεια δικαιούται φοιτητικό στεγαστικό επίδομα έως 1.500 ευρώ, καθώς και επιστροφή ενοικίου μέχρι 800 ευρώ ετησίως.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη στήριξη φοιτητών με αναπηρία, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση στον Προσωπικό Βοηθό, πρόγραμμα που από το 2026 θα λειτουργεί σε όλη τη χώρα. Η υπουργός τόνισε ότι ήδη 1.700 άτομα λαμβάνουν τις σχετικές υπηρεσίες μέσω της πιλοτικής εφαρμογής.

Η οικογένεια με τρία παιδιά θα επωφεληθεί και φορολογικά το 2026, καθώς η μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ εξασφαλίζει συνολικό όφελος 2.600 ευρώ, ενώ για ετήσιες αποδοχές 30.000 ευρώ το όφελος φτάνει τα 4.200 ευρώ, ενισχύοντας ουσιαστικά το καθαρό εισόδημα του νοικοκυριού.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα 43 ενεργά στεγαστικά προγράμματα που συγκροτούν τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης. Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», οι τρίτεκνες οικογένειες μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με δάνειο και επιδότηση επιτοκίου έως 75%.

Επιπλέον, η κοινωνική αντιπαροχή και η αξιοποίηση τριών στρατοπέδων από το 2026 στοχεύουν στην αύξηση της διαθεσιμότητας ακινήτων, με στόχο τη μείωση τιμών και ενοικίων, αλλά και τη δημιουργία αποθέματος κοινωνικών κατοικιών.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» δίνει τη δυνατότητα σε οικογένειες να ανακαινίσουν κλειστά σπίτια που έχουν κληρονομήσει, με το κράτος να καλύπτει το 60% της ανακαίνισης, έως 8.100 ευρώ, και να τα διαθέσουν προς μακροχρόνια μίσθωση, ενισχύοντας έτσι το εισόδημά τους.

Η υπουργός κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι το κράτος είναι παρόν σε κάθε στάδιο της ζωής μιας οικογένειας: από τη γέννηση του παιδιού, την επιστροφή στην εργασία, την εκπαίδευση, τη στέγη, τις σπουδές, έως και σε περιπτώσεις αναπηρίας ή οικονομικής πίεσης.

Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου συνέδεσε τον Προϋπολογισμό με την εθνική επιτυχία της εκλογής του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Οικονομίας στην προεδρία του Eurogroup, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από τον «εφιάλτη του Grexit» μέχρι τη σημερινή διεθνή αναγνώριση και εμπιστοσύνη των εταίρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 8% η ανεργία στη χώρα τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 8%, με τους ανέργους να φτάνουν τους 381.769. Στις γυναίκες η ανεργία έφτασε στο 10,4% και στους άνδρες στο 6%. Για τους νέους 15-24 ετών το ποσοστό είναι 19,5%.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: 39.783 ωφελούμενοι από προγράμματα απασχόλησης στη Θεσσαλία

Πάνω από 39.700 πολίτες στη Θεσσαλία ωφελήθηκαν από προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, ενώ 82.900 συμμετείχαν σε δράσεις κατάρτισης την περίοδο 2019-2026. Η διοικήτρια της ΔΥΠΑ τόνισε τη σημασία στοχευμένων ενεργητικών πολιτικών.
Οικονομία Γερμανίας πτώση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικός βιομηχανικός τομέας: 15.000 χαμένες θέσεις κάθε μήνα

Η Τάνια Γκένερ της BDI προειδοποιεί ότι η γερμανική βιομηχανία χάνει 15.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα και χαρακτηρίζει την κατάσταση κρίσιμη. Παράλληλα, εκτιμά πως υπάρχουν δυνατότητες για την αντιστροφή αυτής της πορείας.
Εργαζόμενοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκαν κατά 10,9% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούνιο

Τον Ιούνιο 2026, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη ΔΥΠΑ ήταν 672.293, μειωμένοι κατά 10,9% σε σχέση με πέρυσι αλλά αυξημένοι κατά 1,8% από τον Μάιο. Οι επιδοτούμενοι ήταν 106.727, 10,4% περισσότεροι από πέρυσι, αλλά 3,7% λιγότεροι από τον Μάιο.
Αμερικανική σημαία Χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στο 4,2% η ανεργία Ιουνίου, κάτω οι νέες θέσεις εργασίας

Η ανεργία στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 4,25% τον Ιούνιο, όμως δημιουργήθηκαν μόλις 57.000 νέες θέσεις αντί για 110.000. Απώλειες σημειώθηκαν σε εστίαση και τουρισμό, παρά τις προσδοκίες για αύξηση λόγω του Μουντιάλ.