ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
Φώτο: Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, Credits: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τσουκαλάς: Ο προϋπολογισμός είναι ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης

Ο Κ. Τσουκαλάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, άσκησε σκληρή κριτική στον προϋπολογισμό 2026, κάνοντας λόγο για εμμονή στα πλεονάσματα και απώλεια αναπτυξιακής ευκαιρίας.

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3 παραχώρησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2026 και τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2026-2029.

Ο κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε το μείγμα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ως εμμονικά προσανατολισμένο στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας ότι αφαιρούνται πόροι από την αγορά, γεγονός που περιορίζει τον επενδυτικό δυναμισμό. 

Όπως σημείωσε, οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποτελούν «ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής και σπατάλης μιας μεγάλης ευκαιρίας».

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η μείωση από 2,5% σήμερα σε 1,2% το 2029, καθώς και η πτώση του ρυθμού επενδύσεων από 4,5% το 2026 σε 0,8% το 2029, επιβεβαιώνουν την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Υπογράμμισε πως «χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία ενδυνάμωσης των δομών της οικονομίας» και πως η κυβέρνηση απέτυχε να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα.

Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδίωκε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, όχι βασισμένο αποκλειστικά στην εξωτερική χρηματοδότηση ή την κατανάλωση, αλλά στην ενίσχυση του παραγωγικού ιστού και στη δυναμική των επενδύσεων. 

Εξήγησε πως το κόμμα του ψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, ωστόσο προτείνει ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα οδηγήσει σε μια πιο παραγωγική Ελλάδα.

Ειδικότερα, παρέθεσε τρεις βασικές προκλήσεις για την οικονομία: τη δημογραφική προβολή, το έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου.

 Τόνισε την ανάγκη για ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού, αναδιάρθρωση επιχειρησιακών μονάδων και ενίσχυση της παραγωγικότητας. Πρότεινε τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και τη συγκέντρωση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων σε ένα υπουργείο για τη μείωση της πολυδιάσπασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στοχεύουν στη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, στη στήριξη των δανειοληπτών, των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων και του κόσμου της εργασίας, καθώς και στη δημιουργία ευκαιριών για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μέσω της ψηφιοποίησης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Τέλος, αναφερόμενος στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι η κοινωνική πλειοψηφία εμφανίζεται απογοητευμένη από την κυβερνητική πολιτική, με τους δείκτες φτώχειας να αντανακλούν έλλειμμα αυτοπεποίθησης στην ελληνική κοινωνία. 

Εκτίμησε ότι, μόλις ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του και να διεκδικήσει με αξιώσεις τις επόμενες εκλογές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Ψευδής ο ισχυρισμός Ανδρουλάκη για το ακίνητο - Αντιδράσεις Χρηστίδη

Συνεχίστηκε η κόντρα Γεωργιάδη-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για το ενοίκιο Ανδρουλάκη στη Βουλή. Ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε αιτιάσεις για απευθείας αναθέσεις, τονίζοντας ότι δεν έχει υπογράψει καμία στη θητεία του.
Νάντια Κοντογεώργη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρεγγέλα: Ανόμοιες συγκρίσεις ΠΑΣΟΚ για υπόθεση Ανδρουλάκη και Μπακογιάννη

Η Μαρία Συρεγγέλα τόνισε πως η υπόθεση Πόθεν Έσχες της Ντ. Μπακογιάννη διαφέρει ηθικά και πολιτικά από αυτή του κ. Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ παραμένει ενωμένη παρά τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Η δεξιά στοχοποιεί τον αρχηγό της δημοκρατικής παράταξης

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατήγγειλε στο ΕΡΤnews οργανωμένη σπίλωση του Ν. Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για λάσπη και συκοφαντίες, και χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες κυβέρνησης και υπουργών σχετικά με ενοίκια και λογαριασμούς εξωτερικού.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ο Μαρινάκης παραδέχθηκε κυβερνητική εμπλοκή στη στοχοποίηση

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για στοχοποίηση του Ν. Ανδρουλάκη ως αντίποινα για τη δράση του υπέρ της διαφάνειας. Θέτει ερωτήματα στον κ. Μαρινάκη για λογαριασμούς και συμβάσεις βουλευτών, ενώ ειρωνεύεται εκδήλωση για τα fake news.