ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κωνσταντίνος Τσιάρας Βουλή
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Κ. Τσιάρας: Ενίσχυση στους καλλιεργητές μηδικής λόγω ευλογιάς

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση για τη μηδική, λόγω περιορισμών στη διακίνησή της από ευλογιά. Επίσης, δρομολογείται επίλυση θεμάτων στο Κτηματολόγιο για αγροτεμάχια και το ΚΑΕΚ/ΑΤΑΚ.

Πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για την καλλιέργεια της μηδικής, πέραν του σιταριού και του βαμβακιού, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω του αποκλεισμού διακίνησης του προϊόντος, συνέπεια της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, που έχει επηρεάσει σημαντικά τους παραγωγούς.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τακτοποίηση ζητημάτων με το Κτηματολόγιο, που αφορούν αγροτεμάχια τα οποία εμφανίζονται ως κρατικά, ενώ καλλιεργούνται για χρόνια από γεωργούς.

Επιπλέον, διευθετήθηκε το πρόβλημα με το ΚΑΕΚ και το ΑΤΑΚ σε συγκεκριμένους νομούς, κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας, διευκολύνοντας έτσι τις διαδικασίες για τους αγρότες.

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει διάλογος με τους αγρότες, δηλώνοντας ανοιχτός στη συζήτηση και άλλων ζητημάτων του πρωτογενούς τομέα, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν, βέβαια, συγκεκριμένα όρια. Η χώρα πρέπει να κινηθεί εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και, βεβαίως, υπάρχει και μια συγκεκριμένη δυνατότητα στα εθνικά δημοσιονομικά δεδομένα, στον εθνικό προϋπολογισμό. Κάνουμε προσπάθεια εξάντλησης κάθε δυνατότητας».

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει διάθεση στήριξης του αγροτικού κόσμου και κάλεσε σε υπευθυνότητα και από τις δύο πλευρές για την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τέλος, υπενθύμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να διαμορφώσει Εθνική Στρατηγική για τον αγροτικό τομέα, μέσω της σύστασης Διακομματικής Επιτροπής, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιομηχανική γραμμή γάλακτος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάνω από 1.800 έλεγχοι για αποτροπή ελληνοποιήσεων πριν το Πάσχα

Περισσότεροι από 1.800 έλεγχοι έγιναν από το ΥΠΑΑΤ και φορείς το πρώτο τρίμηνο του 2026 ενόψει Πάσχα, με έμφαση στα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Διαπιστώθηκαν 259 παραβάσεις, επιβλήθηκαν 120 κυρώσεις, δείχνοντας την αυξημένη εποπτεία.
κοπάδι προβάτων υπαίθρια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΑΤ: Κάλυψη εξόδων για ευλογιά και αφθώδη πυρετό σε όλες τις Περιφέρειες

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε επέκταση αποζημιώσεων για προληπτικά μέτρα κατά ευλογιάς αιγοπροβάτων και αφθώδους πυρετού, καλύπτοντας πλέον και Περιφέρειες χωρίς επιβεβαιωμένα κρούσματα, για δαπάνες καταστροφής, μεταφοράς και απολύμανσης.
Κώστας Τσιάρας Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Ενισχύσαμε και στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα

Ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, τόνισε στη τελετή παράδοσης τα προβλήματα υγείας του ζωικού κεφαλαίου, τις επιπτώσεις της ξηρασίας και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και νέων προγραμμάτων στήριξης αγροτών.
Μαργαρίτης Σχοινάς ορκωμοσία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαργαρίτης Σχοινάς: Δεσμεύομαι για σκληρή δουλειά, όχι για θαύματα

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέδειξε τις προκλήσεις του υπουργείου και δεσμεύτηκε για σκληρή δουλειά, με στόχο την ολοκλήρωση του συστήματος πληρωμών, συνεχίζοντας πάνω στα θεμέλια της προηγούμενης ηγεσίας.
Ερμού Αθήνα εμπορικός δρόμος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά πριν το Πάσχα για την προστασία των καταναλωτών

Το ΥΠΑΑΤ εντατικοποιεί τους ελέγχους στην αγορά τροφίμων ενόψει Πάσχα, με στόχο τη νομιμότητα, την προστασία καταναλωτών και τη σωστή λειτουργία της αγοράς, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Σπ. Πρωτοψάλτης.