Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεθόδευσε την ταλαιπωρία των εκδρομέων κατά την παραμονή των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, «την Τρίτη υπήρξε απόλυτη ταλαιπωρία, ενώ την Τετάρτη, με το άνοιγμα των δρόμων από την τροχαία, η κατάσταση βελτιώθηκε». Επισήμανε ότι δέχτηκε μηνύματα από ταξιδιώτες οι οποίοι οδηγήθηκαν σε παρακαμπτήριες οδούς και χωματόδρομους διπλής κατεύθυνσης, ενώ ο κύριος δρόμος ήταν ανοικτός. Τόνισε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι «η κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αγανάκτησης για να επενδύσει στον κοινωνικό αυτοματισμό».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κοινωνία στηρίζει τους αγρότες, διότι «και η ίδια νιώθει ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης». Παράλληλα, σημείωσε πως το στοίχημα της εξόδου των Χριστουγέννων χάθηκε σε έναν βαθμό και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μη χαθεί και η έξοδος της Πρωτοχρονιάς.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, επιθυμεί «οι αγρότες να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια για την παραγωγή, το εισόδημα και τις οικογένειές τους», προσθέτοντας πως «τα περισσότερα αιτήματα μπορούν να υλοποιηθούν με συνεννόηση, χωρίς τελεσίγραφα».
Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε τη σημασία στήριξης των αγροτών για την επισιτιστική επάρκεια και τη διατροφική ασφάλεια της χώρας, επισημαίνοντας ότι αυτοί οι παράγοντες αποτελούν συντελεστές γεωπολιτικής ισχύος. Υπογράμμισε επίσης πως οι λύσεις πρέπει να καλύπτουν τόσο τις άμεσες ανάγκες όσο και τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεσήμανε πως η κυβέρνηση συγκρούστηκε με τους αγρότες «χωρίς κανέναν λόγο», αφού δεν έδωσε σημασία στα αιτήματά τους έως ότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για πληρωμές έως τον Οκτώβριο, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ ανέφερε πως «μόλις το 44% των βασικών ενισχύσεων δόθηκε με αυτόν τον τρόπο».
Τέλος, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των αγροτών προς την κυβέρνηση. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ασφαλούς πλαισίου διαλόγου και πρότεινε την αναστολή των υποχρεώσεων των αγροτών μέχρι να αποκατασταθούν οι καθυστερημένες πληρωμές, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για γενική αναστολή αλλά για μέτρο προσωρινής ανακούφισης.