ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει

Καλαφάτης: Χρηματοδοτήσεις 370 εκατ. ευρώ μέσω ΤΑΑ στα ερευνητικά κέντρα

Πάνω από 370 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης διατέθηκαν για την αναβάθμιση ερευνητικών κέντρων, τόνισε ο Στ. Καλαφάτης. Nέες επενδύσεις σε άμυνα, ενέργεια, μεταλλουργία και ανακύκλωση βλέπει ο Δρ. Παπαδόπουλος.

Πάνω από 370 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί για την αναβάθμιση των ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Σταύρο Καλαφάτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Καλαφάτης έκανε τη σχετική τοποθέτηση στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση για το 2026 που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δρ. Άγις Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στις νέες επενδυτικές προοπτικές για τις γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, των εξορύξεων, της παραγωγής μεταλλουργικών πρώτων υλών, της ανακύκλωσης, της διαχείρισης απορριμμάτων και της πράσινης ενέργειας. Ξεχώρισε επίσης η αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, οι αντλίες θερμότητας και τα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης.

Ο Δρ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Γερμανία διατηρούν σταθερούς οικονομικούς δεσμούς, ακόμη και σε περιόδους κρίσεων. 

Όπως σημείωσε, «είμαστε δυο χώρες που ιστορικά μοιραζόμαστε κοινές αξίες, όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας, αλλά και σε αυτόν του πολιτισμού». Τόνισε τη σημασία των διακρατικών συμπράξεων για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων και την ανάδειξη νέων επενδυτικών ευκαιριών.

Επενδυτικές δράσεις και νέες πρωτοβουλίες

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ανδρέας Σπυρίδης, ανέφερε ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ενισχύει τη δυναμική του με νέες δράσεις και επιχειρηματικές αποστολές. 

Οι πρωτοβουλίες αυτές επικεντρώνονται σε τομείς με σημαντικό αναπτυξιακό προφίλ, όπως τα τρόφιμα, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, η αποθήκευση ενέργειας, η καινοτομία, ο τουρισμός και η κυβερνοασφάλεια.

Ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε τον ρόλο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ως βασικού συνδετικού κρίκου για τις μελλοντικές επιτυχίες. 

Εξήρε τη σημασία της σύνδεσης της έρευνας με την αγορά και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι οι ροές κεφαλαίων από το ΤΑΑ προς τα ερευνητικά κέντρα θα ενισχύσουν τον τομέα με νέες υποδομές για τις επόμενες δεκαετίες.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διασύνδεση της έρευνας με την οικονομία και τη βιομηχανία. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στα ταλέντα της χώρας να εισέλθουν στην αγορά, κυρίως μέσω start ups που θα αποτελέσουν τη βάση του επιχειρηματικού μέλλοντος της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η δημιουργία του Υπουργείου Καινοτομίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, καθώς και η διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ αποσκοπεί στη βέλτιστη αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την επιχειρηματική κοινότητα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Θεοδωράκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη προσαρμοστικότητας, συνεργασίας και καινοτόμων λύσεων. Διαβεβαίωσε ότι το επιμελητήριο θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνογερμανική επιχειρηματική κοινότητα με στοχευμένο πρόγραμμα δράσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο η έρευνα στα Ινστιτούτα ΕΚΕΤΑ

Ο υφ. Ανάπτυξης, Σ. Καλαφάτης, τόνισε ότι η πρόκληση σήμερα είναι η ταχεία μεταφορά τεχνολογίας στην παραγωγή, χαιρετίζοντας τη Συνδιάσκεψη του ΕΚΕΤΑ. Εξήρε τη συμβολή του Κέντρου στην καινοτομία και την ενίσχυση της οικονομίας.
Εγκαταστάσεις ΔΕΘ Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εξωστρέφεια της Βόρειας Ελλάδας, από τον Κ. Π. Γκιουλέκα

Η ΔΕΘ αποτελεί κορυφαίο εκθεσιακό θεσμό με διεθνή απήχηση, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και καινοτομία. Η Θεσσαλονίκη ενισχύεται ως εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημερωτικές δράσεις για καινοτομία στη δυτική Θεσσαλονίκη από Υπ. Ανάπτυξης και ΝΟΗΣΙΣ

Εκστρατεία ενημέρωσης για την καινοτομία ξεκινούν το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΝΟΗΣΙΣ στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας τη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη της περιοχής.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: "Ανάπτυξη σημαίνει φιλολαϊκή κοινωνική πολιτική"

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως η καινοτομία και η ΤΝ βρίσκονται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής, με επενδύσεις άνω των 450 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και έρευνα, ώστε να ενισχυθεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
ΔΕΘ Θεσσαλονίκης πύργος ΟΤΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Τσεντεμεΐδης: Η 90ή ΔΕΘ ενώνει ιστορία και μέλλον δημιουργικά

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Χρήστος Τσεντεμεϊδης τόνισε ότι η 90ή ΔΕΘ είναι ξεχωριστή λόγω της ιστορίας της, με την Ιαπωνία ως τιμώμενη χώρα, και αναμένεται μεγάλη προσέλευση, τιμώντας τα 100 χρόνια προσφοράς.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης

Ο Σταύρος Καλαφάτης τονίζει πως, με τα νέα μέτρα και δομές όπως το Elevate Greece και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, η καινοτομία περνά από το εργαστήριο στην αγορά. Ιδρύεται νέο υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.