ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ για πληθωρισμό Δεκεμβρίου: Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της αγοράς

Το ΠΑΣΟΚ, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δεκέμβριο, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο της αγοράς και δεν προστατεύει το εισόδημα. Ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 2,6% από 2,4%, με αυξήσεις σε κρέατα, φρούτα, ενοίκια, αεροπορικά και εστίαση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της αγοράς.

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ανέχεται την αισχροκέρδεια και αδυνατεί να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα να μετατρέπεται σε αγώνα επιβίωσης. Όπως σημειώνεται, βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα, η στέγη και η μετακίνηση έχουν γίνει είδη πολυτελείας.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,6% τον Δεκέμβριο, από 2,4% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον εθνικό δείκτη. Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες χαρακτηρίζονται ως καταιγιστικές, με ενδεικτικά παραδείγματα:

Κρέατα: +13,1%

Αεροπορικά εισιτήρια: +11,9%

Φρούτα: +10,6%

Ενοίκια: +8,4%

Εστίαση: +7,4%

Ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες δικαιολογίες και τονίζει πως τα κυβερνητικά μέτρα, όπως η δήθεν αρχή προστασίας καταναλωτή, δεν ενισχύουν το καταναλωτικό κίνημα αλλά απλώς συνενώνουν υπάρχουσες διοικητικές δομές.

Καταλήγει ότι κάθε μήνας αδράνειας μεταφράζεται σε έναν ακόμη λογαριασμό που δεν μπορεί να καλυφθεί, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ανεπαρκή μέτρα και ξεκάθαρη αποτυχία της κυβέρνησης

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί την κυβέρνηση για ημίμετρα και αδυναμία σύγκρουσης με τα ολιγοπώλια, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα, σε υψηλότερα επίπεδα από την Ευρωζώνη.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Υψηλό κόστος ζωής και συνεχής μείωση αγοραστικής δύναμης

Ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει πως, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ευημερίας, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη χώρα παραμένει υψηλός, πλήττοντας νοικοκυριά και επιβαρύνοντας το κόστος ζωής, χωρίς ουσιαστικά μέτρα.
Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurostat: Νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάσσεται στο 5,6%, ξεπερνώντας τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, γεγονός που αποτυπώνει την οικονομική πίεση στις οικογένειες.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Πυροτεχνήματα οι ανακοινώσεις Πιερρακάκη

Ο Κώστας Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα τις παρεμβάσεις Πιερρακάκη για το ιδιωτικό χρέος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια απέναντι στους servicers και μη εφαρμογή σχετικής απόφασης του Αρείου Πάγου.
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωθυπουργός αποφεύγει τη λογοδοσία απέναντι στον Ανδρουλάκη

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον πρωθυπουργό για αποφυγή λογοδοσίας σχετικά με τα «δωράκια» στα funds και τον καλεί να απαντήσει στη Βουλή. Κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε θεσμούς και συγκρίνει τη στάση του με την προηγούμενη διακυβέρνηση.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Εθνικός στόχος η πολιτική αλλαγή με το ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έμφαση στην επικοινωνία και όχι στην ουσία της εξωτερικής πολιτικής, χαρακτηρίζοντας αποτυχία τη στάση της στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και εξέφρασε ανησυχία για το καλώδιο με Κύπρο.