ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τσακαλώτος: Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου θυμίζουν προβλέψεις αστρολόγων

Θέτει επίσης το ερώτημα γιατί, εφόσον ο κ. Σταϊκούρας θεωρεί ότι τα μέτρα έχουν μπορούν να βελτιώσουν την πρόβλεψη αυτή «5 - 8 μονάδες», δεν προχωράει σε πιο γενναίο πακέτο μέτρων για να μειωθεί η ύφεση κι άλλο.

Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου «θυμίζουν περισσότερο αστρολογία», σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και υπογραμμίζει ότι «αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει μειώσεις μισθών των εργαζομένων, να το ξεχάσει».

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει σε δήλωση του πως δεν κάνει εντύπωση το γεγονός ότι σήμερα ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για ύφεση έως 13% που θα μειωθεί από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, γιατί «άλλωστε το έχει πει και στο δελτίο τύπου που συνόδευε την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Αντιλαμβανόμαστε την δυσκολία προβλέψεων σε τέτοιους καιρούς», προσθέτει, «αλλά το να πηγαίνεις από το 0% στο 13% (26 δισ. διαφορά) μέσα σε ενάμιση μήνα, κάνοντας και όλες τις ενδιάμεσες προβλέψεις, θυμίζει περισσότερο αστρολογία και λιγότερο οικονομικό επιτελείο».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θέτει το ερώτημα γιατί, εφόσον ο κ. Σταϊκούρας θεωρεί ότι τα μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν την πρόβλεψη αυτή "από 5 έως 8 μονάδες", δεν προχωράει σε ένα πιο γενναίο πακέτο μέτρων ώστε να μειωθεί η ύφεση ακόμη περισσότερο.

«Περιμένουμε τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη σήμερα για την εξειδίκευση αυτών των μέτρων, αλλά προειδοποιούμε: Αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει μειώσεις μισθών των εργαζομένων να το ξεχάσει. Οι πολιτικές αυτές πάντα οδηγούσαν σε βαθύτερη ύφεση, όχι σε ανάκαμψη», σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος. Προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «έχει την ευκαιρία σήμερα να ανακοινώσει ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων», για να τονίσει ότι «αν δεν προχωρήσει σε ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων και περιοριστεί σε δάνεια, και αναιμικές φοροελαφρύνσεις θα αποδείξει ότι αγνοεί και το μέγεθος της ύφεσης και τις ανάγκες της αγοράς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για μείωση θανάτων στην εργασία

Με ευρεία πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για τη μείωση των θανάτων στην εργασία, με σημαντικές τροπολογίες Κώστα Αρβανίτη, όπως η αναφορά στο δυστύχημα της Βιολάντα και στη στρατηγική Vision Zero.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Όχι σε προανακριτική για Λιβανό και Αραμπατζή από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Η Βουλή απέρριψε τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέας Αριστεράς για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ για τον Σπήλιο Λιβανό και τη Φωτεινή Αραμπατζή, μετά από μυστική ψηφοφορία.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης κατά ΠΑΣΟΚ για διαρροές από την απόρρητη συνεδρίαση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διαρροή απορρήτων πληροφοριών από την Εξεταστική Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας το συμβάν ανησυχητικό και επισημαίνοντας τη σοβαρότητα λόγω της θέσης του διοικητή της ΕΥΠ.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιπαράθεση στη Βουλή για Λιβανό και Αραμπατζή

Η Τζώρτζια Κεφαλά, βουλευτής Πλεύσης Ελευθερίας, ανακοίνωσε τη στήριξη σε προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για Λιβανό και Αραμπατζή για τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγγέλλοντας προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Στ. Κελέτσης ζητά απόρριψη της προανακριτικής ως αβάσιμης

Ο εισηγητής της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης, ζήτησε να απορριφθούν οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για προκαταρτική επιτροπή, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία κατά Λιβανού και Αραμπατζή για τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Πρόταση προκαταρκτικής για ΟΠΕΚΕΠΕ – Κόκκαλης υπέρ διερεύνησης

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε στη Βουλή ότι πρέπει να συνδυαστούν τα ευρήματα της δικογραφίας με τις υπουργικές αποφάσεις για να αποκαλυφθεί πλήρως η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ και να διερευνηθεί η ευθύνη Λιβανού και Αραμπατζή.