Φώτο: Shutterstock

Η «λευκή» και η «μαύρη» λίστα χωρών για τον τουρισμό

Με αυστηρά μέτρα και εξέταση δεδομένων σε εβδομαδιαία βάση θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας, η οποία έχει οριστεί για τις 15 Ιουνίου.

Με κριτήριο τα κρούσματα και τα θύματα που μετράει κάθε χώρα από κορονοϊό θα γίνεται η κατάταξη βάσει της οποίας θα υποδέχεται η Ελλάδα τους τουρίστες τη φετινή σεζόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου, αφού από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ από την 1η Ιουλίου προς τα αεροδρόμια της χώρας.

Αυτό πάντως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η ροή των ταξιδιωτών στην Ελλάδα θα πραγματοποιείται χωρίς έλεγχο. Αντιθέτως, έχουν τεθεί πρωτόκολλα ασφαλείας τα οποία εξετάζονται ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει χαρτογράφηση των πτήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, θα πραγματοποιείται κατάταξη των χώρων βάσει κρουσμάτων και θυμάτων που θα προκύπτει από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου και στοιχείων κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών.

Αναλυτικότερα, σχεδιάζεται να υπάρχουν «κόκκινες», «πορτοκαλί», «πράσινες» και «κίτρινες» χώρες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχειά (κατάταξη κρουσμάτων – θυμάτων) κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που θα εμφανίζονται στον χάρτη του κέντρου επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, στις «λευκές χώρες» θα περιλαμβάνονται οι: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία.

Στον αντίποδα, στη «μαύρη λίστα» βρίσκονται οι: ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ανοίγουμε τη χώρα με αίσθημα φιλοξενίας και καλωσορίσματος

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «από τις 15 Ιουνίου υποδεχόμαστε τους επισκέπτες σταθερά και μεθοδικά, με κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής. Είμαστε περήφανοι για τη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα».
gerapetritis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Συγκροτημένο και επαγγελματικό σχέδιο για τουρισμό και αγορά

Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων σημείωσε πως «είναι ένας πάρα πολύ υψηλός συμβολισμός και για το σήμερα και για τις επόμενες γενιές», χαρακτηρίζοντας ως «πολύ σημαντική» την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο.