ΓΔ: 2346.72 1.38% Τζίρος: 453.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:32
Κυριάκος Μητσοτάκης
Φωτο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Credit: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, στηρίζουμε αυτοδυναμία

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει εκλογικός νόμος, τάσσεται υπέρ αυτοδύναμων κυβερνήσεων και πως το μέλλον ανήκει στην απόφαση του λαού. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ το 2023 ξεπέρασε τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις λαμβάνοντας 41%.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πιστεύει στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις ως το βέλτιστο μοντέλο διακυβέρνησης, ειδικά σε περιόδους αστάθειας.

Όπως ανέφερε, οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις εξασφαλίζουν την απαραίτητη σταθερότητα για τη διαχείριση κρίσεων, ενώ επανέλαβε πως το υπάρχον εκλογικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε αυτοδυναμία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κυρίως αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό ψήφων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει τις επόμενες εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία, αλλά επισήμανε πως «κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός». Εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασιών, καθώς, όπως σημείωσε, «η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογικές επιδόσεις της ΝΔ, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το κόμμα του ξεπέρασε τις δημοσκοπικές προβλέψεις τόσο το 2019 όσο και το 2023, θεωρώντας εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας και στις επόμενες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της σταθερότητας για την οικονομία και τη διαχείριση σημαντικών εθνικών υποθέσεων, όπως η επικείμενη προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2027. Υπογράμμισε ότι η σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα, αλλά συνδέεται με διαρκή βελτίωση των μισθών, της παιδείας και της υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, επισημαίνοντας τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών. Εξήγησε ότι οι αυξήσεις στα εισοδήματα προέρχονται από τη βελτίωση της οικονομίας και τη μείωση των φόρων, ενώ επισήμανε πως η ενίσχυση της μεσαίας τάξης παραμένει προτεραιότητα.

Κριτική, προκλήσεις και πολιτικό διακύβευμα

Απαντώντας στην κριτική για τη διακυβέρνηση, κάλεσε όσους ασκούν αντιπολίτευση να προσδιορίσουν συγκεκριμένα ποια σημεία θεωρούν ότι δεν υλοποιήθηκαν. Αναγνώρισε τις δυσκολίες της διακυβέρνησης στην εποχή των social media, όπου τα αρνητικά γεγονότα προβάλλονται εντονότερα.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη διαρκούς βελτίωσης και στη δημιουργία μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας που ταυτίζει την ατομική πρόοδο με την πρόοδο της χώρας.

Τέλος, σχετικά με το δίλημμα των επόμενων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τη λογική του «Μητσοτάκης ή χάος», τονίζοντας ότι το πραγματικό δίλημμα είναι η επιλογή μεταξύ των υπαρκτών πολιτικών αντιπάλων. Επεσήμανε τη σημασία ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου και της κατανόησης των σύνθετων θεμάτων που απασχολούν τη χώρα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Λαμβάνουμε σοβαρά τις συστάσεις ΕΕ για το κράτος δικαίου

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αυτοδυναμία παραμένει εφικτός στόχος, αλλά θα σεβαστεί την ετυμηγορία της κάλπης. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, το πρώτο κόμμα θα εξετάσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης στην Μοσχάτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Μοσχάτο: Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό τους πληρώσαμε

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχήθηκε καλή χρονιά, υγεία, προκοπή και επιτυχίες στους πολίτες και στη Νέα Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Μοσχάτο.
Νίκος Δένδιας σε παρέλαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Κληρονομιά Καποδίστρια η ισχυροποίηση των θεσμών στη χώρα

Ο Νίκος Δένδιας, στην τελετή για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τόνισε τη σημασία ισχυρών θεσμών στην Ελλάδα και τη διαχρονική παρακαταθήκη του πρώτου Κυβερνήτη, καλώντας όλους να επανεκτιμήσουν την ιστορία και το Συνταγματικό πλαίσιο της χώρας μας.
Μάξιμος Χαρακόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρακόπουλος: Κρίσιμες οι εκλογές του 2027, στόχος τρίτη αυτοδύναμη θητεία

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην κοπή της βασιλόπιτας της ΔΗΜΤΟ Ελασσόνας, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη ως γγ της ΚΟ της ΝΔ και δεσμεύτηκε να αγωνιστεί για την παράταξη, τονίζοντας τη σημασία των εκλογών του 2027.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι απόδημοι θα ψηφίζουν απευθείας τον υποψήφιο επιλογής τους

Με πρωτοβουλία Μητσοτάκη, οι εκτός συνόρων εγγεγραμμένοι εκλογείς θα μπορούν να ψηφίζουν απευθείας τον υποψήφιο της επιλογής τους, μέσω επιστολικής ψήφου και ειδικής Περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού στις εθνικές εκλογές του 2027.