ΓΔ: 2669.72 -2.51% Τζίρος: 508.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ολομέλεια Βουλής άδεια

Στην Ολομέλεια αύριο δύο συμφωνίες στρατιωτικής εκπαίδευσης Ελλάδας-Αιγύπτου

Στην Ολομέλεια εισάγονται δύο πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για στρατιωτική εκπαίδευση, που προβλέπουν ανταλλαγή αξιωματικών στα ανώτατα στρατιωτικά ιδρύματά τους, με στόχο την εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων.

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγονται αύριο Τετάρτη δύο πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Το πρώτο πρωτόκολλο, που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2022 στο Κάιρο, προβλέπει τη φοίτηση Ελλήνων αξιωματικών στην Ανώτερη Στρατιωτική Ακαδημία Nasser και στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Αιγύπτου. Το δεύτερο, που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2021 στην Αθήνα, αφορά την εκπαίδευση Αιγύπτιων αξιωματικών στα ελληνικά Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών και Σχολές Επιμόρφωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης τόνισε ότι η εκπαίδευση αλλοδαπών αξιωματικών στις ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, καθώς «εμβαθύνει τις αμυντικές σχέσεις» και ενισχύει τη διαλειτουργικότητα. Όπως σημείωσε, «οι συμφωνίες αυτές εντάσσονται σε ένα ιστορικό πλαίσιο εξαιρετικής διμερούς συνεργασίας», με κορυφαίο σημείο τη συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών το 2020.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης χαρακτήρισε τα πρωτόκολλα «εργαλεία ισχύος και όπλα διπλωματίας», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος διαμορφώνουν πλέον «μια στρατηγική σχέση βάθους» που ενισχύει τη θέση της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέσεις κομμάτων για τα πρωτόκολλα συνεργασίας

Το ΠΑΣΟΚ είδε στα δύο πρωτόκολλα συνέχεια μιας θεσμοθετημένης συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη πρόβλεψης διατάξεων για τη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών. Ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Νικητιάδης τόνισε ότι η επιτελική εκπαίδευση αγγίζει ζητήματα εθνικής ασφάλειας και απαιτεί προσοχή.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου αναγνώρισε ότι οι συμφωνίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής υποστήριξε ότι «εντάσσονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δεν ενισχύουν την ασφάλεια των δύο λαών.

Από τη Νέα Αριστερά, ο Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως σχέδιο αμοιβαιότητας, σημειώνοντας όμως ότι δεν αποσαφηνίζεται «τι εξυπηρετούν» και «πώς αποφασίστηκαν». Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Τάσος Οικονομόπουλος επεσήμανε την ανάγκη η ελληνική πλευρά «να επενδύει σε συνεργασίες με βάθος και ουσία», δεδομένης της επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Αιγύπτου.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της στρατιωτικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά ζήτησε απαντήσεις για τη στόχευση των συμβάσεων και αν έχει ήδη ξεκινήσει η ανταλλαγή αξιωματικών χωρίς έγκριση της Βουλής. Όπως είπε, η Ελλάδα «οφείλει να ενθαρρύνει τον εκδημοκρατισμό και όχι να προσφέρει φύλλο συκής σε καθεστώτα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ελλάδας Αιγύπτου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στρατηγικός σύμμαχος η Αίγυπτος για Ελλάδα και Κύπρο

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την Αίγυπτο «στρατηγικό και απαραίτητο σύμμαχο» για Ελλάδα και Κύπρο, μετά την τριμερή συνάντηση υπουργών Άμυνας στο Κάιρο, τονίζοντας τη σημασία της εμβάθυνσης της συνεργασίας των τριών χωρών.
Σημαίες Ελλάδας Βουλγαρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιτροπή Άμυνας ενέκρινε τις συμβάσεις με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενέκρινε τις διεθνείς συμβάσεις της Ελλάδας με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο για υποστήριξη στρατιωτικών αποστολών και προστασία στρατιωτικών πληροφοριών αντίστοιχα. Αύριο η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Μιχάλης Κατρίνης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Αιφνιδιασμός και επικίνδυνη ολιγωρία της κυβέρνησης για τη Μονή Σινά

Ο Μιχάλης Κατρίνης καταγγέλλει απουσία διπλωματικής παρέμβασης για τη Μονή Σινά και επισημαίνει κυβερνητική αδράνεια απέναντι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει συγκρούσεις με τα συμφέροντα».
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με Ιταλό Υπουργό Άμυνας στις Βρυξέλλες

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ιταλό Υπουργό Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο, συζητώντας για στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και τη συμβολή περισσότερων κρατών στην Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα, Κύπρος & Αίγυπτος: Ενώνουν δυνάμεις για άμεση αμυντική αντίδραση

Οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, σε κοινή δήλωση στην 6η Τριμερή Συνάντηση στο Κάιρο, τόνισαν τη σημασία ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας για άμεση αντιμετώπιση απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στρατηγικός εταίρος η Αίγυπτος για Ελλάδα και Κύπρο

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Ελ-Σίσι, μεταφέροντας χαιρετισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και τονίζοντας τις ισχυρές ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις.