ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε δημόσια ομιλία με φόντο την ελληνική σημαία.

Χατζηδάκης: Σταθερές σχέσεις με Τουρκία και ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε τη σημασία των ήρεμων σχέσεων με την Τουρκία, με παράλληλη ενίσχυση της διεθνούς θέσης και της άμυνας της Ελλάδας. Υποστήριξε λύση μέσω διεθνούς δικαίου για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει «ήρεμα νερά» στις σχέσεις με την Τουρκία, διατηρώντας παράλληλα την ενίσχυση της διεθνούς θέσης και της αμυντικής της ισχύος. 

Μιλώντας στο OPEN, υπογράμμισε ότι η χώρα έχει απομακρυνθεί από το κλίμα έντασης των ετών 2020 - 2021 και ότι σήμερα υπάρχει συνεργασία σε ζητήματα όπως η διαχείριση μεταναστευτικών ροών, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά με το ειδικό καθεστώς βίζας.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως πάγια ελληνική θέση είναι η υπογραφή συνυποσχετικού για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. 

Όπως είπε, αυτά είναι τα μόνα ζητήματα που η Ελλάδα αναγνωρίζει προς επίλυση. Πρόσθεσε ότι η αναφορά του Τούρκου Προέδρου στο διεθνές δίκαιο «ίσως έχει μία κάποια σημασία».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι η χώρα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως οι συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, τα οικολογικά πάρκα στο Αιγαίο και η συμφωνία με την Chevron για εξόρυξη υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις συνεργασίες με την Exxon για γεωτρήσεις στο Ιόνιο, στη μεταφορά αμερικανικού LNG μέσω Αλεξανδρούπολης και στη συνεχή ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με Rafale, F-35 και φρεγάτες.

«Ο δρόμος μας δεν είναι οι “ψευτοπαλληκαρισμοί” και η εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση, ούτε η παρελκυστική τακτική. Η πολιτική μας έχει τη σωστή ισορροπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάπλαση Ελαιώνα και νέο γήπεδο Παναθηναϊκού

Σε ερώτηση για την πρόοδο των έργων στον Ελαιώνα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η περιοχή ήταν εγκαταλελειμμένη για δεκαετίες και πως ο πρωθυπουργός του ανέθεσε τον συντονισμό ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπλασης. 

Επεσήμανε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και συντεταγμένα», προσθέτοντας πως η περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε ένα «μίνι Ελληνικό», με νέες χρήσεις γης και δυνατότητα κατοικίας μετά τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών εταιρειών και των ΚΤΕΛ.

 Το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα καταλαμβάνει 230 στρέμματα, ενώ η συνολική έκταση της ανάπλασης φθάνει τα 1.400 στρέμματα.

Υπόθεση Παναγόπουλου και έλεγχοι στη διαφάνεια

Αναφορικά με την υπόθεση Παναγόπουλου, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «αστείο και αχρείαστο» να επιχειρείται η σύνδεση του κ. Παναγόπουλου με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ.

Για τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο επίπεδα: οι διαδικασίες των διαγωνισμών που διεξάγονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και σε συνεργασία με την Κομισιόν, και το ζήτημα της διαφάνειας στην εφαρμογή τους. 

Όπως τόνισε, «κανένα σύστημα δεν είναι άτρωτο», γι’ αυτό πραγματοποιούνται έλεγχοι από την κυβέρνηση, το Ελεγκτικό Συνέδριο, την ΕΔΕΛ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Από τους ελέγχους προέκυψαν τα ευρήματα που ανέδειξε η τελευταία αρχή.

Προγράμματα κατάρτισης και Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι ως υπουργός Εργασίας εισήγαγε νέο σύστημα για τα προγράμματα κατάρτισης του Ταμείου Ανάκαμψης, με επιταγές κατάρτισης (κουπόνια), ώστε οι καταρτιζόμενοι να επιλέγουν το κέντρο εκπαίδευσης που πληροί τις νομικές προϋποθέσεις. 

Οι πληρωμές των συμμετεχόντων και των κέντρων συνδέθηκαν με τα αποτελέσματα, ενώ για πρώτη φορά δόθηκε δυνατότητα συμμετοχής στα δημόσια πανεπιστήμια.

Τέλος, δημιουργήθηκε ξεχωριστή γραμματεία για τη διαχείριση των προγραμμάτων, προκειμένου οι δράσεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης να προχωρούν γρήγορα και με διαφάνεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η επεξεργασία νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση

Ολοκληρώθηκε σε β’ ανάγνωση στις επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για πιο φιλικό κράτος στον πολίτη, με διαβεβαιώσεις για περαιτέρω βελτιώσεις ως την ψήφιση στην Ολομέλεια. Υπέρ μόνο η ΝΔ, αντιρρήσεις από τα άλλα κόμματα.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η επιστολική ψήφος φέρνει την ομογένεια πιο κοντά στην Ελλάδα

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε Τορόντο και Μόντρεαλ για την 25η Μαρτίου, συναντήθηκε με τις Καναδές Υπουργούς Βιομηχανίας και Υγείας και τόνισε τη σημασία της ομογένειας και της επιστολικής ψήφου για τη σύνδεση με την Ελλάδα.
Κωστής Χατζηδάκης βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το ν/σ για Δημόσια Διοίκηση – Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Ο Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ολική άρνηση στο νομοσχέδιο για ένα φιλικότερο κράτος, ενώ οι φορείς ήταν κατά πλειοψηφία θετικοί. Τόνισε πως η πρόοδος βασίζεται στις ανάγκες των πολιτών, όχι στην άρνηση.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το ν/σ για δημόσια διοίκηση – Αντίδραση αντιπολίτευσης

Ο Κ. Χατζηδάκης κάλεσε τα κόμματα σε ρεαλιστικές προτάσεις για το νομοσχέδιο «Παρεμβάσεις για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη». Η συζήτηση συνεχίζεται στις επιτροπές στις 31/3, με μόνη τη ΝΔ να το στηρίζει πλήρως έως τώρα.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε επί της αρχής στις Επιτροπές το ν/σ για φιλικότερο κράτος

Το νομοσχέδιο για ένα πιο φιλικό κράτος προς τον πολίτη πέρασε κατά πλειοψηφία στις επιτροπές της Βουλής. Υπέρ ψήφισε η ΝΔ, επιφυλάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΥ και Πλεύση Ελευθερίας, κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και ΝΙΚΗ.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Έτοιμοι για νέες παρεμβάσεις στην αγορά αν απαιτηθεί

Ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση επέλεξε σταδιακή λήψη μέτρων λόγω αβεβαιότητας, καλύπτοντας ήδη το 75% της κοινωνίας και διατηρώντας πόρους για πιθανή δεύτερη παρέμβαση, ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.