ΓΔ: 2211.2 -1.12% Τζίρος: 284.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άδειες σχολικές τάξεις
Άδεια σχολική αίθουσα με θρανία, σε ελληνικό σχολείο.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η συμμετοχή σχολείων σε λατρείες δεν είναι παιδαγωγική πρακτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει ως αδιανόητη την εγκύκλιο που καλεί σχολεία να συμμετάσχουν σε θρησκευτική δραστηριότητα, τονίζοντας ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία και τα όρια κράτους-εκκλησίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί σκληρή κριτική σε εγκύκλιο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, η οποία καλεί σχολικές μονάδες να «ενημερωθούν» και ουσιαστικά να εμπλακούν σε θρησκευτική δραστηριότητα με αφορμή την έλευση ιερού λειψάνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, μια τέτοια ενέργεια θεωρείται «αδιανόητη για ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα το 2026».

Το κόμμα υπογραμμίζει ότι «η εμπλοκή του σχολείου σε λατρευτικές πρακτικές δεν συνιστά παιδαγωγική πράξη», επισημαίνοντας πως το δημόσιο σχολείο οφείλει να λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία όλων των μαθητών και μαθητριών.

Κλείνοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία επιμένει να θολώνει τα όρια ανάμεσα στους κρατικούς και εκκλησιαστικούς θεσμούς», κάτι που, όπως σημειώνει, συνιστά σημαντική οπισθοδρόμηση από μια σύγχρονη, κοσμική και πλουραλιστική εκπαίδευση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγωγή 46 ατόμων, κυρίως παιδιών, σε επίθεση σε σχολεία στη Νιγηρία

Σαράντα έξι άτομα, κυρίως παιδιά, απήχθησαν κατά τη διάρκεια συντονισμένης επίθεσης σε τρία σχολεία στη νότια Νιγηρία, σύμφωνα με την Ένωση Χριστιανών της χώρας. Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στην πολιτεία Όγιο.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο πλαίσιο για ασφαλή χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία

Νέοι κανόνες για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης θεσπίστηκαν στα σχολεία, με στόχο την ασφάλεια μαθητών και την ορθολογική αξιοποίηση της ΤΝ. Προβλέπεται συντονιστής ΤΝ, προστασία δεδομένων και απαγόρευση στις εξετάσεις.
Παιδιά σε τάξη σχολείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

1.200 μαθητές εκπαιδεύτηκαν στην αναγνώριση παραπληροφόρησης

Περίπου 1.200 μαθητές από 35 σχολεία δημιούργησαν εφημερίδες, podcasts και βίντεο ενάντια στα fake news, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας που τους δίδαξε κριτική σκέψη και δημοσιογραφικές δεξιότητες.
Πέτρινο σχολείο Αρναίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπογράφεται αύριο η Β' φάση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

Ξεκινά η δεύτερη φάση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για επισκευές και βελτιώσεις σε πάνω από 220 σχολεία πανελλαδικά. Την Πέμπτη η υπογραφή του έργου από υπουργεία, τράπεζες και την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.
εκπαιδευτική δράση Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Θεσσαλονίκη ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΚΑΡΠΑ «Kids Save Lives 2026»

Την Κυριακή 3 Μαΐου η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί το Kids Save Lives Championship 2026, με πάνω από 100 σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, συνεχίζοντας τον επιτυχημένο διαγωνισμό ΚΑΡΠΑ που στην Αθήνα σημείωσε ποσοστό επιτυχίας 98,17%.