gerapetritis
Φώτο: ΑΠΕ

Γ. Γεραπετρίτης: Τεράστια ευκαιρία για την χώρα το κοινοτικό πρόγραμμα ανάκαμψης

Τα 32 δισ. ευρώ που πιστώθηκε η χώρα από την Κομισιόν είναι λόγω της αξιοπιστίας που κατέκτησε η Ελλάδα και η κυβέρνηση, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα είναι το κοινοτικό πρόγραμμα ανάκαμψης, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, που επιπρόσθετα διαβεβαίωσε πως οι εποχές κατασπατάλησης των πόρων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο υπουργός περιέγραψε το κυβερνητικό σχέδιο για αξιοποίηση των χρημάτων αυτών για στήριξη των πληττόμενων κλάδων σε πρώτη φάση, και των παραμελημένων τομέων της οικονομίας σε δεύτερη. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, πιστώνονται 32 δισ. λόγω της αξιοπιστίας που κατέκτησε και λόγω του προσωπικού κεφαλαίου του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Αναλυτικά και ερωτηθείς εν πρώτοις για την κατανομή των χρημάτων του αποκαλούμενου και ως «ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ», ο υπουργός σημείωσε ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι εποχές κατασπατάλησης των πόρων. «κι έχουν παρέλθει, όχι μόνο γιατί στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται μια κυβέρνηση που στηρίζεται περισσότερο στον επαγγελματισμό παρά σε οποιαδήποτε προσωπικά οφέλη, κυρίως όμως γιατί έχει αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών».

«Εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, «ότι για τα χρήματα τα οποία θα εισέλθουν και τα οποία είναι μια τεράστια, μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, που ανάλογή της δεν έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες - και μακάρι να διαψευσθώ, δεν θα έχουμε τέτοια άλλη μεγάλη ευκαιρία στο μέλλον - εκεί που θα εστιάσουμε, είναι στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να οργανώσουμε το σύστημα της οικονομίας, της αγοράς, της κοινωνίας, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο».

Στο ερώτημα μήπως είναι ευκαιρία για τη χώρα να αλλάξει προτεραιότητες στην παραγωγική δομή της, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως «παράλληλα με το πρόγραμμα – γέφυρα που τρέχουμε μέχρι το φθινόπωρο, υπάρχει ένα τεράστιο αναπτυξιακό ρεύμα. Στο υπουργικό συμβούλιο, προεγκρίθηκαν νομοσχέδια με αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έχουμε πολύ μεγάλη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση, την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, το κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, την ενίσχυση της νησιωτικότητας με νέες δομές και οικονομικά εργαλεία. Άρα, θα υπάρξει μια σύμμετρη ανάπτυξη όλων των τομέων της ελληνικής οικονομίας και όλων των γεωγραφικών περιοχών».

Ακόμη, στη συνέχεια, εξήγησε το μηχανισμό εκταμίευσης των νέων κοινοτικών κονδυλίων: «Τα χρήματα δεν θα δοθούν εφάπαξ, αλλά συναρτώνται με την έκδοση των ομολόγων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα υπάρχουν εκδόσεις, τιτλοποιήσεις χρεογράφων, οπότε κάθε χώρα θα παίρνει το μερίδιο που της αναλογεί σε βάθος χρόνου, που υπολογίζουμε ότι θα είναι ως και το 2027. Η εκταμίευση θα είναι σταδιακή, θα εξαρτάται από τη θέση κάθε χώρας, τη συμμόρφωση, από τον τρόπο με τον οποίο θα διοχετεύονται τα ‘πακέτα’ αυτά».

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης σκοπός δε, της κυβέρνησης, είναι «να ενισχυθούν σε πρώτη φάση, άμεσα, οι πληττόμενοι κλάδοι, που δυστυχώς είναι οι περισσότεροι και συνδέονται πρωτίστως με την τουριστική βιομηχανία, και σε δεύτερο επίπεδο να ενισχυθούν και άλλοι κλάδοι, οι οποίοι λογίζονται ότι έχουν παραμεληθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όπως είναι η πρωτογενής και η δευτερογενής παραγωγή, και η μεταποίηση». Άλλωστε, «ήδη τη στιγμή που μιλάμε, η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται, διαβουλεύεται, βρίσκεται σε φάση εκπόνησης νέου επιχειρησιακού σχεδίου. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε οποιαδήποτε λογική αλόγιστης, άμεσης πλειοδοσίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα ξοδέψουμε τα χρήματα της ΕΕ ως... νεόπλουτοι

Με σχέδιο και σύνεση θα γίνει η διαχείριση των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από την Κομισιόν με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως τα χρήματα δεν θα ξοδευτούν με την ανεμελιά του νεόπλουτου.