ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άδειο δικαστήριο

Πειθαρχικό κατά του δημάρχου Κασσάνδρας για το λούνα παρκ

Ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Ηρακλής Λειβαδιώτης, ελέγχεται πειθαρχικά για τον θάνατο 19χρονου σε λούνα παρκ το 2024, λόγω παράβασης καθήκοντος ως τότε αντιδήμαρχος. Υποστηρίζει πως δεν είχε αρμοδιότητα για τις σχετικές άδειες.

Για πιθανές πειθαρχικές ευθύνες που συνδέονται με την υπόθεση θανάτου του 19χρονου σε λούνα παρκ της Χαλκιδικής, τον Αύγουστο του 2024, ελέγχεται ο δήμαρχος Κασσάνδρας Ηρακλής Λειβαδιώτης. Η διαδικασία εξετάστηκε το πρωί ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών, το οποίο αποτελείται από ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς και εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η παραπομπή του έγινε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης για παράβαση καθήκοντος εξ αμελείας.

Ο νυν δήμαρχος, που εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιους δικηγόρους, ελέγχεται για την περίοδο που κατείχε τη θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων το 2023, ένα χρόνο πριν από το δυστύχημα. Ο έλεγχος αφορά τη διενέργεια αυτοψίας στο παιχνίδι «crazy dance», το οποίο είχε αδειοδοτηθεί για τη θερινή περίοδο εκείνου του έτους.

Οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι ο Ηρακλής Λειβαδιώτης δεν είχε καμία αρμοδιότητα στην έκδοση αδειών για επιχειρήσεις ψυχαγωγίας ή καταστήματα εστίασης, καθώς η διαδικασία αυτή ανήκει στο αυτοτελές τμήμα αδειών. Τόνισαν ότι οι αρμοδιότητές του περιορίζονταν στα τεχνικά έργα και τον ηλεκτροφωτισμό, ενώ ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν είχε γνώση εγγράφου σχετικού με την αυτοψία, λόγω μη αρμοδιότητας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρέστη και ο πατέρας του 19χρονου θύματος, ο οποίος επανέλαβε τις καταγγελίες του ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την έκδοση αδειών του λούνα παρκ.

Η γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Παράλληλες πειθαρχικές διαδικασίες

Στο ίδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο εξετάστηκαν πρόσφατα και ενδεχόμενες ευθύνες πρώην Αντιδημάρχου της Κασσάνδρας, με την απόφαση να εκκρεμεί. Η συγκεκριμένη αντιδήμαρχος περιλαμβάνεται μεταξύ των προσώπων που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για παράβαση καθήκοντος, μαζί με την έκπτωτη δήμαρχο Αναστασία Χαλκιά.

Η κύρια δίκη για το δυστύχημα

Η κύρια υπόθεση για τον θάνατο του 19χρονου εκδικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γιαννιτσών. Στο εδώλιο κάθονται τέσσερα άτομα: ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ, η σύζυγός του ως συνδιαχειρίστρια, ο χειριστής του παιχνιδιού και ο μηχανολόγος - μηχανικός που είχε εκδώσει τα πιστοποιητικά ελέγχου λειτουργίας του μηχανήματος.

Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλήψεις για αμέλεια σε φωτιές σε Χαλκιδική και Έβρο

Συνελήφθησαν δύο άνδρες σε Χαλκιδική και Έβρο για εμπρησμό από αμέλεια, καθώς προκάλεσαν πυρκαγιές σε αγροτικές περιοχές. Στα περιστατικά κάηκαν εκτάσεις 8 και 30 στρεμμάτων αντίστοιχα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πυρκαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό έλεγχο η φωτιά σε δασική έκταση στα Ανοιξιάτικα Χαλκιδικής

Η πυρκαγιά στην περιοχή Ανοιξιάτικα Χαλκιδικής δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 10 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, ελικόπτερο και η συνδρομή του Δήμου Αριστοτέλη.
παραλία Χαλκιδικής θάλασσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

56χρονος βρέθηκε νεκρός σε παραλία της Χαλκιδικής

Νεκρός ανασύρθηκε 56χρονος Σέρβος από τη θάλασσα στην Τρανή Αμμούδα Χαλκιδικής. Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης του ναυαγοσώστη, κατέληξε στο Κέντρο Υγείας. Διενεργείται προανάκριση και διατάχθηκε νεκροψία-νεκροτομή.