ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας

Γεραπετρίτης: Στο υψηλότερο επίπεδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης τόνισε τη στρατηγική σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την άριστη συνεργασία με τις ΗΠΑ, μετά τη συνάντησή του με τον Μ. Ρούμπιο. Ορίστηκε ο 6ος Γύρος Στρατηγικού Διαλόγου στην Αθήνα.

Τη στρατηγική σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τον ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς εξελίξεις υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στον Λευκό Οίκο. Ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για «πολύ καλή και εποικοδομητική σχέση» και συνεργασία που βρίσκεται «στο ανώτατο δυνατό σημείο».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση διήρκησε περίπου 50 λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα. Κατά τις ίδιες πηγές, επιβεβαιώθηκε η σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ συμφωνήθηκε να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του 6ου Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ εντός του έτους στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να συναντήσει για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο έτος τον Αμερικανό ομόλογό του. Τόνισε τη «πολύ καλή και εποικοδομητική σχέση» των δύο χωρών, με τακτική επικοινωνία για διμερή ζητήματα, καθώς και για περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Όπως υπογράμμισε, η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκεται «στο ανώτατο δυνατό σημείο», με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, του εμπορίου και της οικονομικής διπλωματίας.

Ενίσχυση συνεργασίας σε εμπόριο, επενδύσεις και τεχνολογία

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας, με επίκεντρο το εμπόριο και τις επενδύσεις. Παράλληλα, συζητήθηκε η προώθηση συνεργειών στους τομείς της ναυτιλίας, της ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης και της υψηλής τεχνολογίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διασυνδεσιμότητα και στη διαπεριφερειακή συνεργασία, μέσω του Οικονομικού Διαδρόμου IMEEC, ως εναλλακτικής όδευσης στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπου τα συμφέροντα των δύο χωρών συγκλίνουν.

Η Ελλάδα ως στρατηγικός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο

Κατά τις ίδιες πηγές, αναδείχθηκε η σημασία της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου για τις σχέσεις με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Έμφαση δόθηκε στις διμερείς και τριμερείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Αθήνα στην περιοχή, καθώς και στο μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Ατζέντα διεθνούς ασφάλειας και Κυπριακό

Οι συνομιλίες επεκτάθηκαν σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, όπως η Μέση Ανατολή, το Ιράν, η Ουκρανία και η Υποσαχάρια Αφρική. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διεργασίες που αφορούν τη Γάζα.

Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες σταθεροποίησης και ανασυγκρότησης της περιοχής. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε επίσης τον Αμερικανό ομόλογό του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών επαφών Αθήνας και Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής ρευστότητας, με την ελληνική πλευρά να προβάλλει τον ρόλο της ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη ευρωατλαντική αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στην επίσκεψη αντιπροσωπείας της Εθνοφρουράς Φλόριντα στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της Εθνοφρουράς Φλόριντα επισκέφθηκε την Ελλάδα 20-24 Ιουλίου στο πλαίσιο του State Partnership Program, με διμερείς συνομιλίες στο στρατόπεδο Παπάγου για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συμμετοχή κορυφαίων στρατιωτικών φορέων.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ευρώπης με αιχμή τις διασυνδέσεις, τα πράσινα καύσιμα, τους λιμένες και το νέο 3+1.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Παρατείνεται η υποβολή εκθέσεων για επιθέσεις Χούθι στην Ερυθρά

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την Απόφαση 2826, από Ελλάδα και ΗΠΑ, παρατείνοντας για έξι μήνες τις τακτικές εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για επιθέσεις Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-ΗΠΑ: Ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας στη συνάντηση Δένδια-Κογκρέσου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Γερουσιαστή Roger Wicker. Συζητήθηκαν η στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ και ο ρόλος της στη σταθερότητα της περιοχής.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα Αθήνας για F-35, Τουρκία: Ας «προσγειωθούμε» στην πραγματικότητα

Με προεκλογικό άρωμα, υψηλούς τόνους και σκληρές διαπιστώσεις το κυβερνητικό «ταμείο» για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ . Τι λένε ανώτατες διπλωματικές πηγές για F-35, casus belli και τις σχέσεις της Αθήνας ΗΠΑ, Άγκυρας, Ιερουσαλήμ.