Φώτο: ΑΠΕ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Μεγάλη ώθηση στην οικονομία το πακέτο της Κομισιόν

Ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών σημείωσε πως η πρόταση της Κομισιόν στέλνει ένα μήνυμα οτι μπορεί να υπάρξει κοινός βηματισμός και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης χαρακτηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας «γενναία και φιλόδοξη», ενώ το χρηματοδοτικό ποσό των 32 δισ. ευρώ, που αναλογεί στη χώρα μας, είναι το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις και «αποτελεί γενναία ώθηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι μετά τη μάχη της πανδημίας να κερδίσουμε και τη μάχη της οικονομίας» ενώ έστειλε και σαφές μήνυμα προς την Τουρκία οτι η Ελλάδα δεν φοβάται να υπερασπιστεί τα σύνορα της.

«Είναι μία πράξη εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στέλνει επίσης ένα μήνυμα ότι, παρά τις διαφορές, μπορεί να υπάρξει κοινός βηματισμός και έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν χωρούν χαρακώματα ούτε διαχωριστικές γραμμές. Στα μεγάλα ζητήματα χρειάζονται κοινές απαντήσεις», σημειώνει.

Αναφέρει δε πως το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: τη στήριξη της εργασίας, τη μείωση των φόρων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, ενώ προσθέτει πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται «και σε ποσότητα και σε αποτελεσματικότητα» και το χαρακτηρίζει «προχειρογράφημα».

Όσον αφορά στα «κέρδη» από την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει πως η χώρα μας έχει ανακτήσει σημαντικό κεφάλαιο αξιοπιστίας διεθνώς και η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας έχει αναγνωριστεί καθολικά.

Προσθέτει δε πως έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης και διαρκούς αμφισβήτησης των θεσμών, δημιουργήθηκε μία νέα εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος. Η σωστή διαχείριση της πανδημίας έδωσε χρόνο να οργανώσουμε καλύτερα τις υπηρεσίες υγείας, ενώ έτρεξε πιο γρήγορα το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων, κάτι που το βλέπουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, τόνισε ο αν. υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει πως η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις και παραχωρήσεις στην εθνική κυριαρχία και τονίζει πως ο φράχτης θα γίνει. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να φυλάει τα σύνορά της -τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης», σημειώνει και προσθέτει οτι «η Ελλάδα δεν περιορίζει τα περιθώρια να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος με την άλλη πλευρά, αρκεί οι γείτονές μας να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση σε ένα περιβάλλον διαρκών προκλήσεων και ακραίων ενεργειών».

Τέλος, σχετικά με την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει πως αποτελεί «μία ακόμη ευκαιρία για τη χώρα μας να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστή στα διεθνή fora». Κεντρικό θέμα της θα είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθερίων και του κράτους δικαίου την εποχή του κορονοϊού, ενώ πολλές από τις δράσεις θα γίνουν ψηφιακά.

«Η χώρα μας χτίζει από την αρχή την εθνική της αξιοπιστία, στην οικονομία, στα εθνικά θέματα και στα ανθρώπινα δικαιώματα», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Να υπάρξει λίστα κυρώσεων από την ΕΕ αν η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την υπάρχουσα διαφορά στα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις ΑΟΖ, εφόσον όμως η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές πηγές: Υποβολή προτάσεων στο ΝΑΤΟ και κανένας διάλογος

Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, αναφορές σε «ανταλλαγή απόψεων» στο πλαίσιο «τεχνικών συζητήσεων» εντάσσονται στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Ν. Δένδια με ΥΠΕΞ Μάλτας για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Με το πέρας των συνομιλιών, θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.