ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αστυνομικά οχήματα ΕΛΑΣ
Ελληνική Αστυνομία σε επιχείρηση με αστυνομικά οχήματα και άνδρες επί τόπου στο δρόμο.

Η απάντηση του Υπ. Προστασίας του Πολίτη σε καταγγελία της ΕΣΑμεΑ

Η ΕΣΑμεΑ καταγγέλλει τον αποκλεισμό της από Ομάδα Εργασίας για τη βία κατά των γυναικών, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη ευαλωτότητα των γυναικών με αναπηρία. Το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ απαντά και δίνει διευκρινίσεις για το θέμα.

Εξηγήσεις σχετικά με την ανακοίνωση-καταγγελία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), που αφορά τον αποκλεισμό της από Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη βελτίωση της αστυνομικής ανταπόκρισης σε περιστατικά βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας, παρέχουν πηγές του Υπουργείου.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο, υπογραμμίζοντας πως το θέμα την αφορά άμεσα. Όπως αναφέρει, οι γυναίκες με αναπηρία βιώνουν δυσανάλογα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ λόγω των αναπηριών τους αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση σε μέτρα προστασίας και υποστήριξης.

«Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς», τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η μη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ στην Ομάδα Εργασίας αντιβαίνει στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, κάθε πολιτική για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών οφείλει να ενσωματώνει τη διάσταση της αναπηρίας και να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες ευαλωτότητας που αυτή συνεπάγεται.

Πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας συγκροτήθηκε ύστερα από συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έμφυλης βίας. Κύριος στόχος της είναι η υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση της αστυνομικής ανταπόκρισης σε τέτοια περιστατικά.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, όταν συζητούνται εξειδικευμένα ζητήματα, καλούνται και άλλοι εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε με τη γνώση και την εμπειρία τους να συμβάλλουν στις εργασίες της Ομάδας. Σε απάντηση προς την ΕΣΑμεΑ, τονίζουν ότι η Συνομοσπονδία προσκλήθηκε να συμμετάσχει όταν προγραμματίστηκε η συζήτηση θεμάτων που αφορούν τη βία κατά ευάλωτων ομάδων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΣΑμεΑ αρνήθηκε να συμμετάσχει, επικαλούμενη ότι επιθυμούσε να συμμετέχει στην Ομάδα από την αρχή των εργασιών της, ανεξαρτήτως θεματολογίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος: Τα πρόστιμα και το μήνυμα Χρυσοχοΐδη

Η Ελληνική Αστυνομία, με το σύνθημα «Το κράνος σώζει ζωές», ξεκίνησε την εκστρατεία «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους» από τον Ιούλιο 2025, πραγματοποιώντας 590.656 ελέγχους και βεβαιώνοντας 58.450 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Συνεχίζουμε να εγγυόμαστε την ασφάλεια των πολιτών

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε σημαντική αύξηση εισοδημάτων για τους ενστόλους το 2025, χαρακτηρίζοντάς την δικαίωση των κόπων τους. Τόνισε τη στήριξη της κυβέρνησης και επαίνεσε το έργο της αστυνομίας στον Πειραιά.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: «Βραχιολάκι» και νέες φυλακές για αποσυμφόρηση

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας νέων φυλακών λόγω υπερπληθυσμού, ενώ επισήμανε πως έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για 8 νέα σωφρονιστικά καταστήματα.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: 1.400 νέοι αστυνομικοί στην Αττική το 2026 για ενίσχυση

Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η επαγρύπνηση είναι το «κλειδί» για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Ανήγγειλε την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. Αττικής με 1.400 άτομα ως το 2026, τονίζοντας τη συμβολή τους στην ασφάλεια των πολιτών.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Εντατικοί έλεγχοι κατά οργανωμένου εγκλήματος και 7 νέες φυλακές

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης είπε στην ΕΡΤNews ότι η ΕΛΑΣ ενισχύει τη δράση της κατά του οργανωμένου εγκλήματος και ανακοίνωσε σχεδιασμό για 7 νέα σωφρονιστικά καταστήματα, καθώς και χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης για αποσυμφόρηση των φυλακών.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Β. Ελλάδος ανακοίνωσε εξάρθρωση οργάνωσης διακίνησης σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, με κατασχέσεις κάνναβης, κοκαΐνης και μετρητών.