ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:46:39
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα

Στ. Γκίκας: Σταδιακή απομάκρυνση πλοίων από τη ζώνη σύρραξης στη Μ. Ανατολή

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στ. Γκίκας ενημέρωσε ότι 160 ελληνικών συμφερόντων πλοία βρίσκονται σε Περσικό Κόλπο-Ομάν, με μείωση από χθες. Η Βουλή επικύρωσε κατά πλειοψηφία τη Συμφωνία ReCAAP για κατά της πειρατείας στην Ασία.

Επικαιροποιημένα στοιχεία για τα πλοία ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην εμπόλεμη και ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου παρουσίασε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση, στην ευρύτερη περιοχή –Περσικός Κόλπος, Αραβική Θάλασσα, Κόλπος Ομάν– βρίσκονται 32 πλοία με ελληνική σημαία. Εντός του Περσικού Kόλπου καταγράφονται 10 πλοία και εκτός, στις προσβάσεις, ακόμη 3 πλοία με ελληνική σημαία. Συνολικά, ο αριθμός των ελληνικών συμφερόντων πλοίων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, των Στενών του Ορμούζ και του Κόλπου του Ομάν ανέρχεται σε 160, συμπεριλαμβανομένων αυτών με ελληνική σημαία. «Βλέπετε ότι υπάρχει από χθες μία σαφής μείωση. Χθες ήταν 215 το πρωί, 200 προς το απόγευμα», δήλωσε ο υφυπουργός.

Κύρωση της Συμφωνίας για την καταπολέμηση της πειρατείας

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία την προσχώρηση της Ελλάδας στη Συμφωνία Περιφερειακής Συνεργασίας για την καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων στην Ασία. Πρόκειται για την πρώτη πολυμερή διεθνή συμφωνία που θεσπίζει μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας για ανταλλαγή πληροφοριών, επιχειρησιακό συντονισμό και έγκαιρη προειδοποίηση.

Η Συμφωνία (Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia - ReCAAP) υπεγράφη στο Τόκιο στις 11 Νοεμβρίου 2004. Υπέρ της προσχώρησης τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε. Τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν «παρών».

Η σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας

«Από τη Συμφωνία αυτή, η Ελλάδα είναι πολλαπλώς κερδισμένη διότι, ως η μεγαλύτερη χώρα στη ναυτιλία, έχει κάθε συμφέρον να είναι μέλος της», τόνισε ο κ. Γκίκας. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, καθώς ο ελληνόκτητος στόλος μεταφέρει σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου εμπορίου, συνδέοντας ηπείρους, οικονομίες και κοινωνίες.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η ασφάλεια στη θάλασσα συνδέεται άμεσα με την εθνική οικονομία, την απασχόληση, την προστασία των ναυτικών και τον ρόλο της χώρας στο διεθνές σύστημα. «Κάθε απειλή κατά της ναυσιπλοϊας μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος, σε κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή και σε αναταράξεις που δεν γνωρίζουν σύνορα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις και εξηγήσεις για την καθυστέρηση

Απαντώντας στις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση των 22 ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας έως την προσχώρηση της Ελλάδας, ο κ. Γκίκας υπενθύμισε ότι η χώρα έχει θέσει, ως μη μόνιμο μέλος του ΟΗΕ, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ως βασική προτεραιότητα.

Παράλληλα, ανέφερε πως στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια αύξηση των περιστατικών ένοπλης ληστείας, με ποσοστό ανόδου 25% μόνο τον τελευταίο χρόνο. Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Σιγκαπούρη, υπήρξε πρόταση για την ελληνική προσχώρηση στη Συμφωνία, επισημαίνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, η προσχώρηση αυτή είναι στη θετική κατεύθυνση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν ζητά από ΗΠΑ αποδοχή όλων των όρων για άνοιγμα Ορμούζ

Το στενό του Ορμούζ παραμένει κλειστό, με το Ιράν να απαιτεί την αποδοχή όλων των όρων του από τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ υποβαθμίζει τις ιρανικές απαιτήσεις, τονίζοντας τα οικονομικά προβλήματα της Τεχεράνης λόγω αμερικανικών κυρώσεων.
ΑΑμμππάάςς  ΑΑρρααγγκκττσσίί  πποορρττρρααίίττοο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν και Ομάν κοντά σε συμφωνία για νέα ναυτική διαδρομή στα Στενά Ορμούζ

Το Ιράν και το Ομάν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για νέα διαδρομή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Αραγτσί, με όρους και αποζημιώσεις για παραβιάσεις, ενώ λύθηκαν τεχνικά και νομικά ζητήματα για μόνιμη διαδρομή.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδικό πλοίο της ADNOC δέχθηκε πυραυλική επίθεση στα Στενά Ορμούζ

Η ADNOC ανακοίνωσε ότι πλοίο της δέχθηκε πύραυλο στα Στενά του Ορμούζ, χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί και με την κατάσταση υπό έλεγχο, σύμφωνα με το WAM. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τυχόν ζημιές ή ευθύνη.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ιράν επέστρεψε το πλήρωμα του πλοίου που χτυπήθηκε στην Ουκρανία

Το πλήρωμα του ιρανικού εμπορικού πλοίου που επλήγη από ουκρανική επίθεση και η σορός ενός ναυτικού που έχασε τη ζωή του επέστρεψαν στο Ιράν, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ορμούζ: Φρουροί της Επανάστασης επιτέθηκαν σε δύο τάνκερ με συνοδεία ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι χτύπησαν δύο αμερικανικά συνοδευόμενα δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ, επειδή δεν ακολούθησαν τη διαδρομή που επέβαλε το Ιράν στον θαλάσσιο δίαυλο.