Φώτο: ΑΠΕ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα ενίοτε δείχνει και τα δόντια της

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα «χτυπάει κόκκινο», με την Άγκυρα να μην αναγνωρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στέλνει μήνυμα ετοιμότητας.

Έχουμε δηλώσει τις «κόκκινες γραμμές» μας σε περίπτωση που η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

«H Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Και τα δόντια της τα έδειξε με τον τρόπο που αντιδράσαμε στην οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σ' αυτόν τον τόνο αντιμετωπίζουμε και τα υπόλοιπα θέματα.

Έχουμε δε δηλώσει ευθαρσώς με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας σε περίπτωση που η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί και με άλλες πράξεις. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω επ' αυτών, άλλωστε δεν είμαι και αποκλειστικά αρμόδιος να το κάνω», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Νωρίτερα, η Τουρκία δημοσίευσε δύο χάρτες, που δείχνουν ότι εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την κυπριακή ΑΟΖ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ στον ΣΚΑΪ.

Ο ένας χάρτης που δημοσίευσε ο υπεύθυνος της αεροναυτιλίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάζει τα νέα σημεία στα οποία η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δίπλα από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη.

Ο δεύτερος χάρτης απεικονίζει την οριοθέτηση που έχει κάνει η Τουρκία, στον οποίο παρουσιάζεται όλη η Ανατολική Μεσόγειος να είναι υπό την επιρροή της. Στα νέα σχέδια συμπεριλαμβάνει και τα σημεία ανατολικά της Κύπρου, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για την Ελλάδα. Από την ελληνική πλευρά, η ελληνική αποκλειστική ζώνη φτάνει έως και την Κύπρο.

Και οι δύο πλευρές παρουσιάζονται έτοιμες να υπερασπιστούν τις θέσεις τους, ενώ σύμφωνα με το CNN Turk, o Σάρατζ πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία την Πέμπτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία με εκβιαστικούς όρους 

Η Ελλάδα επιμένει στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία λειτουργεί όπως ως ο ταραξίας ή ο ταραχοποιός ή ο νταής της περιοχής, τόνισε ο υπ. Άμυνας. 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικά F16 παρενόχλησαν ελικόπτερο που μετέφερε τον υπ. Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο

Τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπέρπτηση στα 3500 πόδια πάνω από τις Οινούσσες παρενοχλώντας το ελικόπτερο, που μετέφερε την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, λίγο μετά την απογείωση του από το νησί.