ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο

Θ. Κοντογεώργης: Η περιφερειακή ανάπτυξη εγγυάται ασφάλεια κι ενότητα

Ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη είναι βασική για ασφάλεια και σταθερότητα, καλώντας σε συντονισμό όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για δίκαιη κατανομή πόρων και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

Η ανάπτυξη της περιφέρειας αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ασφάλεια και την κοινωνική σταθερότητα, ειδικά σε μια περίοδο έντονων διεθνών προκλήσεων, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ με θέμα «Ευκαιρίες ανάπτυξης και στήριξη της τοπικής κοινωνίας».

Ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για τη διασφάλιση επαρκών πόρων για τη συνοχή, την άμυνα και τον πρωτογενή τομέα. Στόχος είναι η δίκαιη και αναλογική κατανομή του μερίσματος ανάπτυξης σε κάθε περιοχή της χώρας.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον συντονισμό όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων – ΕΣΠΑ, Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ και νέα ευρωπαϊκά ταμεία – επισημαίνοντας ότι η συνέργεια των πόρων δημιουργεί πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες. Τόνισε επίσης τη σημασία ενσωμάτωσης της περιφερειακής διάστασης στις δημόσιες πολιτικές.

Προτεραιότητες για τη Θεσσαλία

Αναφερόμενος στη Θεσσαλία, ο υφυπουργός στάθηκε στην ενίσχυση των υποδομών μεταφορών, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα μέσω διαλόγου, την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κοινωνική ανάπτυξη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διαχείριση των υδατικών πόρων, με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια και τις προτεραιότητες βιώσιμων παρεμβάσεων.

Τόνισε ότι η ανάπτυξη της περιφέρειας απαιτεί συνεργασία κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης και τοπικών κοινωνιών, σημειώνοντας πως «εκεί όπου το τοπικό συμφέρον συναντά την εθνική ανάγκη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για βιώσιμη πρόοδο». Εξέφρασε αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία της Θεσσαλίας.

Επισκέψεις και έργα υποδομών

Κατά την επίσκεψή του, ο υφυπουργός συναντήθηκε με τη διοίκηση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), όπου εξετάστηκαν ζητήματα λειτουργίας και δράσεις για τη βιώσιμη αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος. Συζητήθηκαν νέες παρεμβάσεις ταμίευσης, ορθολογική χρήση υδάτων και εκσυγχρονισμός αρδευτικών υποδομών.

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Καρδίτσας, Κώστα Τσιάρα, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΔΥΘ και πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, Θανάση Μαρκινό, και τον πρόεδρο του ΟΔΥΘ, Νίκο Δέρκα, επισκέφθηκε τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Εκεί ενημερώθηκε για την πρόοδο του αρδευτικού έργου ΣΔΙΤ, ύψους 131,7 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει τις ανάγκες άρδευσης 115.000 στρεμμάτων στην Ε. Καρδίτσας.

Ακολούθως, ο υφυπουργός επισκέφθηκε τα Τρίκαλα, όπου πραγματοποίησε αυτοψίες σε έργα υποδομών και αποκατάστασης μετά τις πρόσφατες πλημμύρες. Οι δράσεις εντάσσονται στη διαμόρφωση του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα.

Ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου ποταμού, έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, καθώς και για την πρόοδο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων. Παράλληλα, συναντήθηκε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Κατσαφάδο, για ζητήματα ανάπτυξης και κρατικής αρωγής.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία, ο κ. Κοντογεώργης πραγματοποίησε αυτοψία στο Φράγμα Ληθαίου, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, καθώς και στη γέφυρα Διάβας, η οποία έχει ήδη αποκατασταθεί και δοθεί σε κυκλοφορία.

Οικονομική στήριξη και προοπτικές

Σε εκδήλωση απολογισμού της Περιφέρειας, ο υφυπουργός παρουσίασε το συνολικό σχέδιο στήριξης της περιοχής, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τις υποδομές, την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, τη μεταποίηση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κοινωνική ανθεκτικότητα.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κ. Κατσαφάδος, δήλωσε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων έχουν διατεθεί σημαντικοί πόροι για πολίτες, επιχειρήσεις και αγρότες. Μέσω της πρώτης αρωγής έχουν καταβληθεί περίπου 29,9 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 23,25 εκατ. ευρώ δόθηκαν ως προκαταβολές έναντι επιχορηγήσεων. Παράλληλα, 127 επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί με 2,09 εκατ. ευρώ και έχουν καταβληθεί 1,98 εκατ. ευρώ σε αγρότες για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής. Επιπλέον, 48,03 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί σε έργα αποκατάστασης υποδομών και δικτύων.

Ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε: «Τα Τρίκαλα αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα περιοχής που μπορεί να μετατρέψει τις μεγάλες προκλήσεις των τελευταίων ετών σε ευκαιρία ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης». Υπογράμμισε ότι με στοχευμένες παρεμβάσεις και ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο ανάπτυξης, η περιοχή μπορεί να ενισχύσει την παραγωγική της βάση και να προχωρήσει με αυτοπεποίθηση στην επόμενη ημέρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία συμμετέχει στην Αντιβαλλιστική Συμμαχία της Ουκρανίας

Η Πολωνία εντάχθηκε στην Αντιβαλλιστική Συμμαχία που συγκρότησαν η Ουκρανία και σύμμαχες χώρες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνεδρίαση της νέας ομάδας των «Οκτώ των Καρπαθίων» υπό τον Ζελένσκι.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Ο Τραμπ έδωσε «χρυσό κλειδί» στον Κάρνεϊ με προειδοποίηση κινδύνου

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ χαριτολόγησε για το χρυσό κλειδί του Λευκού Οίκου που του χάρισε ο Τραμπ και για το ενδεχόμενο να τον εμποδίσουν να μπει οι πράκτορες ασφαλείας, αν προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσει.
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Η πρωθυπουργός καταδικάζει «ανεύθυνη» ρωσική εκτόξευση φωτοβολίδων

Η πρωθυπουργός της Δανίας κατήγγειλε τη «ρωσική ανευθυνότητα» μετά την εκτόξευση φωτοβολίδων από ρωσικό πολεμικό πλοίο σε δανικό ελικόπτερο στη Βαλτική, τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες δεν θα κάμψουν τη Δανία.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις για εμπρησμό και παραβάσεις πυροπροστασίας σε τέσσερις πόλεις

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν σε Πάρο, Τρίκαλα, Ρόδο και Χαλκιδική για εμπρησμό και παραβάσεις πυροπροστασίας. Στην Πάρο συνελήφθη άνδρας για πυρκαγιά σε «γουρούνα» που έκαψε 12 στρέμματα στη Στρούμπουλα Λευκών.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Πρότυπο σταθερότητας η συνεργασία

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για σταθερότητα και ασφάλεια. Εξέφρασε στήριξη για ειρήνη στη Γάζα, ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτικές λύσεις σε Λίβανο και Λιβύη.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Εφικτή η ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράν

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος είναι εφικτή και αποτελεί βασικό στόχο του Ισραήλ, τονίζοντας ότι το καθεστώς στο Ιράν είναι πιο αδύναμο από ποτέ και δίνει μάχη για την επιβίωσή του.