ΓΔ: 2634.33 0.58% Τζίρος: 39.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:05:40
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλά στο Delphi Economic Forum για την οικονομία.

Χατζηδάκης: Έως το τέλος Ιουνίου θα καταβληθούν 1 δισ. ευρώ στους αγρότες

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ θα εξασφαλίσει δίκαιη κατανομή επιδοτήσεων στους πραγματικούς παραγωγούς. Έως τέλος Ιουνίου θα δοθούν 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ στους αγρότες από την ΑΑΔΕ.

ΟΠΕΚΕΠΕ, ΑΑΔΕ και αγροτικές επιδοτήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, στο 3ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αποτελεί «μεταρρύθμιση που ήρθε για να μείνει» και ανακοίνωσε ότι έως το τέλος Ιουνίου θα καταβληθούν στους αγρότες 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωσε, έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα νέο σύστημα κατανομής επιδοτήσεων, χωρίς μεταβολή στο συνολικό ύψος των κονδυλίων που λαμβάνει η Ελλάδα. Η διαφορά, όπως εξήγησε, είναι ότι θα γίνει ανακατανομή υπέρ των πραγματικών παραγωγών, όπως συνέβη και πέρυσι. Παρά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η μετάβαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, το 2025 καταβλήθηκαν 3,8 δισ. ευρώ – ποσό αυξημένο κατά 13% σε σχέση με το 2024.

Στήριξη και αποκατάσταση στη Θεσσαλία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε εκτενώς στο σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και τη συνολική προσπάθεια για μια παραγωγική, ανταγωνιστική και εξωστρεφή Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι η περιοχή έχει δοκιμαστεί επανειλημμένα από φυσικές καταστροφές, όπως ο «Ιανός» και ο «Ντάνιελ», καθώς και από σεισμούς και ζωονόσους.

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, η κυβέρνηση έχει διαθέσει περίπου 2,3 δισ. ευρώ μέσω κρατικής αρωγής, στεγαστικής συνδρομής, ΕΛΓΑ και άλλων μηχανισμών. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί έργα αποκατάστασης σε 106 σημεία του οδικού δικτύου και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες σε περισσότερα από 134 σημεία.

Παράλληλα, προχωρά η αποκατάσταση του βασικού σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα–Θεσσαλονίκη, που θα είναι έτοιμος έως τα τέλη του καλοκαιριού, ενώ μέσα στο ίδιο διάστημα ολοκληρώνεται και παραδίδεται ο αυτοκινητόδρομος Ε65. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης μεγάλα αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ, όπως το δίκτυο Υπέρειας–Ορφανών και το φράγμα του Ταυρωπού.

Ολιστική διαχείριση των υδάτων

Αναφερόμενος στη διαχείριση των υδάτων, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την ανάγκη για ολιστική πολιτική που θα καλύπτει αντιπλημμυρική προστασία, ύδρευση και άρδευση. Τόνισε ότι επιλύθηκε το ζήτημα της οργανωτικής συγκρότησης του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), ο οποίος θα αποτελέσει εργαλείο για μια νέα φάση συντονισμένης διαχείρισης. Η Θεσσαλία, μαζί με την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και την Αθήνα, αποτελεί περιοχή προτεραιότητας για το ζήτημα των υδάτων.

Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και ανάπτυξη

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε το σχέδιο για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Για τους αγρότες, προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων μέσω συγχωνεύσεων ή αναδασμών, η ενίσχυση της κατάρτισης και η παροχή κινήτρων για νέους αγρότες.

Επιπλέον, προβλέπεται η μετατροπή των γεωπόνων και κτηνιάτρων σε συμβούλους του αγρότη, η ενίσχυση συνεργασιών μέσω ομάδων παραγωγών και clusters, καθώς και η προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή. Όπως είπε, στόχος είναι ο Έλληνας αγρότης να εξελιχθεί σε σύγχρονο επιχειρηματία.

Βιομηχανία, επενδύσεις και τουρισμός

Για τη βιομηχανία, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι έως το 2026 θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης μέσω νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και θα προχωρήσουν τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια για ΑΠΕ και βιομηχανία. Παράλληλα, ενισχύεται η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μέσω της αναδιάρθρωσης της Enterprise Greece και της Export Credit Greece.

Στον τομέα του τουρισμού, δίνεται έμφαση στην οργανωμένη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, μέσω του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου. Προβλέπεται επίσης κατάταξη των τουριστικών μονάδων με «πράσινα» κριτήρια και προώθηση συμβάσεων παραχώρησης για μικρά περιφερειακά αεροδρόμια, όπως της Αγχιάλου, καθώς και αξιοποίηση λιμανιών και μαρίνων.

Την ίδια στιγμή, υλοποιούνται Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για κάθε Περιφέρεια και Νομό, με στοχευμένα έργα που ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη και την ισόρροπη οικονομική πρόοδο.

Σταθερή ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2028–2034), στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά. Υπογράμμισε ότι «με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.».

Όπως είπε, η ανεργία έχει περιοριστεί από 18% στο 7,5%, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν από 151 σε 221 δισ. ευρώ, με τα τρία πέμπτα της αύξησης να προέρχονται από τα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, εφαρμόζει πατριωτική και κοινωνική οικονομική πολιτική, που στηρίζει τους κοινωνικά ασθενέστερους και ενισχύει το εθνικό συμφέρον.

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι «η μόνη παράταξη που γνωρίζει πώς να κρατά την οικονομία όρθια» και ότι με σεμνότητα και αποτελεσματικότητα η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της προς μια ισχυρότερη Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Αύριο οι 4 βασικές προτεραιότητες κάθε υπουργείου στο Υπουργικό

Ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι κάθε υπουργός θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές του στο Υπουργικό, με στόχο η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο ως τις εκλογές, ενώ σημείωσε πρόοδο και στις αγροτικές επιδοτήσεις με δίκαιη κατανομή και έμφαση στη διαφάνεια.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης από Ιωάννινα: Η Ελλάδα προχωρά μπροστά

Ο Κωστής Χατζηδάκης από τα Ιωάννινα δήλωσε βέβαιος για νίκη της ΝΔ στις εκλογές, τονίζοντας τα κυβερνητικά επιτεύγματα σε οικονομία, εργασία και διεθνή πολιτική, και χαρακτήρισε κρίσιμη τη στήριξη ενός αποτελεσματικού ηγέτη.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά: Σε τροχιά υλοποίησης, λέει ο Χατζηδάκης

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε τη σημασία του δρόμου Ιωάννινα-Κακαβιά για την Ήπειρο και τη χώρα, επισημαίνοντας ότι μετά από είκοσι χρόνια συζητήσεων, το έργο υλοποιείται και θα ολοκληρωθεί έως το 2029.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Εμείς παίρναμε μέτρα, οι άλλοι τα καταψήφιζαν

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι οι κυβερνητικές δράσεις κατά της φοροδιαφυγής και του εγκλήματος δεν ξεκίνησαν ενόψει εκλογών, επικαλούμενος αυξημένα δημόσια έσοδα και επιτυχίες στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και των εγκληματικών οργανώσεων.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισκέπτεται τα Ιωάννινα αύριο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026, όπου στις 14:00 θα βρεθεί στο υπό κατασκευή οδικό έργο Ιωάννινα–Κακαβιά, επέκταση της Ιόνιας Οδού.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τέσσερις στόχοι για βιώσιμο τουρισμό και ρεκόρ το 2026

Ο Κωστής Χατζηδάκης, ανοίγοντας το Rethymno Tourism Summit 2026, τόνισε ότι δεν αρκεί να μετράμε επισκέπτες και έσοδα, αλλά να εστιάσουμε σε καλύτερο τουρισμό με όφελος για οικονομία και κοινωνίες. Ανέπτυξε τις 4 βασικές προτεραιότητες.