Στο Κισινάου πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Igor Grosu, τον υπουργό Πολιτισμού Cristian Jardan, καθώς και με την πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Έρευνας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Μέσων Ενημέρωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας, σχέσεις που χαρακτηρίζονται από πνεύμα συνεργασίας και φιλίας. Η Λίνα Μενδώνη και ο Cristian Jardan υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για τη διατήρηση, συντήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μολδαβίας.
Κατά τη συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού με την Πρόεδρο Maia Sandu, παρουσία του Cristian Jardan, υπογραμμίστηκε η σημασία του πολιτισμού ως βασικού πεδίου συνεργασίας των δύο χωρών και ως μοχλού ανάπτυξης για τη Μολδαβία. Συζητήθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα αποκατάστασης ιστορικών κτηρίων του Κισινάου και συμφωνήθηκε η στήριξη της Ελλάδας στην ανάδειξη σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη του μολδαβικού πολιτιστικού τουρισμού.
Το Υπουργείο Πολιτισμού θα αποστείλει στελέχη για την αξιοποίηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μουσείων της Μολδαβίας. Επίσης, η Ελλάδα θα συνδράμει στην ένταξη μολδαβικών μνημείων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Εμβάθυνση συνεργασίας και ανταλλαγή τεχνογνωσίας
Κατά τη διμερή συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού, υπεγράφη το Μνημόνιο Κατανόησης για τη συντήρηση και αποκατάσταση του πολιτιστικού αποθέματος. Η μολδαβική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεταφορά ελληνικής τεχνογνωσίας σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, με αναφορά στην Εθνική Στρατηγική της Ελλάδας. Συζητήθηκε, επίσης, το πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης που εφαρμόζει το ΥΠΠΟ με επιτυχία.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον εκσυγχρονισμό της αρχαιολογικής νομοθεσίας της Μολδαβίας, αξιοποιώντας την εμπειρία της Ελλάδας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τεκμηρίωση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέεται με την ιστορική ελληνική παρουσία στη Μολδαβία. Όπως ανέφεραν οι δύο υπουργοί, «τα δύο υπουργεία θα συνεργαστούν για την ανάδειξη και προώθηση του αποτυπώματος του Ελληνισμού που χρονολογείται από τον 18ο και 19ο αιώνα».
Η Λίνα Μενδώνη χαιρέτισε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μολδαβίας, επισημαίνοντας τη σημασία της μορφωτικής συνεργασίας.
Ρόλος των κοινοβουλίων και θεσμική συνεργασία
Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Μολδαβίας μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας αποτέλεσε θέμα της συνάντησης της Λίνας Μενδώνη με τον πρόεδρο της Βουλής Igor Grosu. Συζητήθηκε η συμβολή της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας–Μολδαβίας στην προώθηση των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών.
Κατά τη συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Πολιτισμού, Παιδείας, Έρευνας, Νεολαίας, Αθλητισμού και Μέσων Ενημέρωσης, αναδείχθηκε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, που ενισχύθηκε μετά την ίδρυση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κισινάου. Τονίστηκε ο ρόλος των κοινοβουλευτικών επιτροπών στη διαμόρφωση πολιτικών για τον πολιτισμό και την περαιτέρω προσέγγιση των δύο χωρών.
Η Λίνα Μενδώνη εξέφρασε στην πρόεδρο της Επιτροπής Liliana Nicolauscu-Onofrei την υποστήριξη της Ελλάδας στη δημιουργία συγκεκριμένων «οδικών χαρτών» για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων. Στις συνομιλίες συμμετείχαν η γραμματέας της Επιτροπής Marcela Adam και οι βουλευτές Valentina Mesana, Diana Caraman, Maxim Potirniche και Larisa Novak, η οποία είναι και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας–Μολδαβίας.
Επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους
Η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Μολδαβίας, όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση που παρουσιάζει την εξέλιξη των κοινοτήτων της περιοχής από την Παλαιολιθική εποχή έως τον 13ο αιώνα. Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής της ήταν ο βυζαντινός ναός του Αγίου Παντελεήμονος.
Την υπουργό Πολιτισμού συνόδευσε καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μολδαβία, Νικόλαος Κρίκος.