ΓΔ: 2661.44 0.30% Τζίρος: 90.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:23:36
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
Φωτο: ΑΠΕ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Σκέρτσος: Η Ελλάδα πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας στην Ευρώπη

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, θεωρείται πλέον βασικός πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας στην Ευρώπη, καθώς συγκαταλέγεται στις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η χώρα πλέον ηλεκτροδοτεί γειτονικά κράτη με ανταγωνιστικά φορτία ενέργειας. 

Όπως επισημαίνει, «η Ελλάδα αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της ενεργειακής σταθερότητας για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, από τις αρχές του 2026 έως σήμερα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που εξάγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. 

«Ποιος θα πίστευε πριν 5 χρόνια ότι η Ελλάδα θα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οι λόγοι της ενεργειακής μεταστροφής

Ο Άκης Σκέρτσος εξηγεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αυτονόητη. Μέχρι το 2019, η χώρα δεν διέθετε επαρκή παραγωγική βάση ούτε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ για δεκαετίες υπήρξε εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ο τριπλασιασμός της συμμετοχής των ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό μείγμα –από 5,5 GW το 2018 σε σχεδόν 15 GW το 2025– αποτέλεσε κεντρικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής.

Η απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων συνέβαλαν καθοριστικά στην ενεργειακή θωράκιση της χώρας και στην ενίσχυση της παραγωγικής και εμπορικής αυτονομίας. 

Παράλληλα, ο υπουργός επισημαίνει ότι οι πολιτικές επιλογές υπέρ των ΑΠΕ και η σταθερότητα των τελευταίων ετών υπήρξαν καταλυτικοί παράγοντες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Οφέλη για την οικονομία και τους πολίτες

Η ενίσχυση των ΑΠΕ ωφελεί τόσο το περιβάλλον όσο και τα νοικοκυριά, καθώς μειώνει τις εκπομπές ρύπων και δημιουργεί συνθήκες ανταγωνιστικών τιμών στη χονδρική και τη λιανική αγορά. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η σημερινή ενεργειακή κρίση της Μέσης Ανατολής ανέδειξε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ΑΠΕ προστατεύει τη χώρα από τις διακυμάνσεις τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Η Ελλάδα έχει πλέον μετατραπεί από καθαρό εισαγωγέα σε καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας, με πιο ανταγωνιστικές τιμές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός αυτό αντανακλάται και στα τιμολόγια των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα ενισχύει το εξαγωγικό προφίλ και μειώνει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

Η επόμενη μέρα για την ενεργειακή αυτονομία

Αναφορικά με τη βελτίωση της ενεργειακής αυτονομίας, ο Άκης Σκέρτσος τονίζει την ανάγκη για μια εθνική στρατηγική που θα επενδύει σε διαφοροποιημένο μίγμα ενέργειας και αξιοποίηση εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών. 

Οι συμφωνίες με αμερικανικούς κολοσσούς για πιθανή αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς και η συζήτηση για τη χρήση νέου τύπου μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων, αποτελούν κρίσιμα στοιχεία αυτής της στρατηγικής.

Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων, η ενεργειακή αυτονομία αποτελεί θεμέλιο οικονομικής ανθεκτικότητας και εθνικής ισχύος. 

Η πρόοδος της Ελλάδας αποδεικνύει ότι η επένδυση σε διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα δεν είναι μόνο περιβαλλοντική, αλλά και στρατηγική επιλογή οικονομικής ασφάλειας για τους πολίτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος βάση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Πού πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό αμυντικό δίκτυο

Η ΕΕ ανακοίνωσε την πλήρη υλοποίηση του IRIS², του νέου δορυφορικού δικτύου ασφαλών επικοινωνιών, με 66 επιπλέον δορυφόρους. Ο Θεοδοσόπουλος τόνισε τη σημασία της εξέλιξης για την ασφάλεια. Οι πρώτες εκτοξεύσεις το 2029.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Ελλάδα τελευταία στην ΕΕ σε δαπάνες για την παιδεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία στην ΕΕ στις δαπάνες για την παιδεία, με μόλις 3,3% του ΑΕΠ το 2023, και προτείνει αύξηση χρηματοδότησης, μόνιμους διορισμούς και στήριξη της ειδικής αγωγής.
Ενεργειακή αγορά δυναμική
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα θα έχει αύριο από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην ΕΕ

Η Ελλάδα διατηρεί χαμηλές τιμές χονδρικής ρεύματος λόγω υψηλής παραγωγής ΑΠΕ, παρά τη ζήτηση από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα, στην Ευρώπη οι τιμές αυξάνονται. Για αύριο, η τιμή στην Ελλάδα είναι 97€/MWh, χαμηλότερη από άλλες χώρες.
Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα αύριο στις φθηνότερες αγορές ρεύματος, ρεκόρ ΑΠΕ

Η Ελλάδα θα έχει αύριο από τις χαμηλότερες τιμές χονδρικής ρεύματος στην ΕΕ (95,81€/MWh), λόγω της υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ που θα καλύψουν έως και το 70% της ζήτησης, παρά την αυξημένη κατανάλωση λόγω ζέστης.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μανιάτης: Απολογισμός για δύο χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τον απολογισμό της δεύτερης χρονιάς του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, με 140 παρεμβάσεις, 850 τροπολογίες, 140 εμφανίσεις σε ΜΜΕ και 30 συναντήσεις με νέους σε όλη τη χώρα.