ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μυτιλήνη προκυμαία κτίρια
Η προκυμαία της Μυτιλήνης με χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτίρια και την Αγία Θεοδώρα στη Λέσβο.

Έκτακτη στήριξη για λιπάσματα και τυροκομικές επιχειρήσεις στη Λέσβο

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε ΠΝΠ με μέτρα στήριξης αγροτών: 15% επιδότηση για λιπάσματα έως 31/5/26 και αποζημιώσεις για τυροκομεία Λέσβου λόγω αφθώδους πυρετού. Ενίσχυση αφορολόγητη, ακατάσχετη, ανεκχώρητη.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει έκτακτα μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα.

 Κεντρικοί άξονες της απόφασης είναι η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων και η αποζημίωση των επιχειρήσεων παραγωγής τυριού στη Λέσβο, λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζεται οικονομική ενίσχυση για αγρότες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, για αγορές λιπασμάτων που πραγματοποιούνται από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2026. 

Η ενίσχυση ανέρχεται σε ποσοστό 15% επί της αξίας των σχετικών τιμολογίων και καταβάλλεται αφορολόγητα, ακατάσχετα και ανεκχώρητα, χωρίς δυνατότητα συμψηφισμού με οφειλές.

Σε περίπτωση μη τήρησης των προβλεπόμενων όρων ή υποβολής ανακριβών στοιχείων, προβλέπεται η επιστροφή των ποσών με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις, όπως ορίζεται από την Πράξη.

Ειδικό καθεστώς αποζημίωσης για τη Λέσβο

Παράλληλα, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εισάγεται ειδικό καθεστώς αποζημίωσης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τυριού στη Λέσβο. Το μέτρο αφορά τις επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί εξαιτίας των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού.

Η αποζημίωση καλύπτει το χρονικό διάστημα ισχύος των μέτρων και υπολογίζεται με βάση την αξία των τιμολογίων αγοράς γάλακτος, που αφορά αποκλειστικά προϊόντα παραγόμενα στο νησί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέτρα έχουν στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των παραγωγών και τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγροτικά τρακτέρ διαμαρτυρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένταση στον Προμαχώνα: Παραγωγοί προσπάθησαν να μπουν στη ζώνη απολύμανσης

Ένταση προκλήθηκε στον Προμαχώνα, όταν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις Σέρρες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη ζώνη απολύμανσης και απωθήθηκαν από την αστυνομία. Η κυκλοφορία οχημάτων δεν επηρεάστηκε.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβολή στη δίκη 13 αγροτών στα Ιωάννινα για παρακώλυση συγκοινωνιών

Η δίκη των 13 αγροτών στα Ιωάννινα, κατηγορούμενων για παρακώλυση συγκοινωνιών στο μπλόκο του 2024, αναβλήθηκε. Οι αγρότες είχαν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων.
Τρακτέρ έξω από Κομισιόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Ζητά άμεση δράση της ΕΕ για φθηνότερα λιπάσματα και ασφάλεια τροφίμων

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ζητά άμεση μείωση της τιμής των λιπασμάτων για θωράκιση του αγροδιατροφικού τομέα λόγω σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με ερώτησή του στην Κομισιόν για προσιτό κόστος και ενέργεια στους αγρότες.