ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Κομισιόν παρακολουθεί τα περιουσιακά και μειονοτικά δικαιώματα στην Αλβανία

Η Ευρωπαία επίτροπος Μάρτα Κος τόνισε ότι θα συνεχιστεί ο έλεγχος στην Αλβανία για τα δικαιώματα μειονοτήτων και ιδιοκτησίας, παρά τη μεταφορά του Κτηματολογικού Γραφείου Αυλώνας στα Τίρανα και τα προβλήματα στην πρόσβαση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη συμμόρφωση των αλβανικών αρχών με τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως υπογραμμίζει η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τη Διεύρυνση, Μάρτα Κος.

 Όπως επισημαίνει, η οργάνωση των κτηματολογικών γραφείων αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, ωστόσο το ζήτημα παραμένει υπό αξιολόγηση στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πρώτης δέσμης.

Η τοποθέτηση της Επιτρόπου ήρθε ως απάντηση σε επιστολή του ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ, Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τον τερματισμό λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου της Αυλώνας και τη μεταφορά του στα Τίρανα.

Στην απάντησή της, η Μάρτα Κος αναφέρει ότι στην «αναφορά για τη Διεύρυνση της Αλβανίας του 2025» καταγράφεται πως η πρόσβαση στα περιουσιακά δικαιώματα παραμένει περιορισμένη και συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. 

Παράλληλα, αναγνωρίζεται πρόοδος στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Κτηματολογίου και στην πρώτη καταγραφή περιουσιών.

«Η Αλβανία έχει δεσμευθεί να προωθήσει την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Κτηματολογίου και να τις κάνει με αυτόν τον τρόπο προσβάσιμες, χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία σε γραφεία», σημειώνει η Επίτροπος.

Τέλος, η Μάρτα Κος υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αλβανικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα, την προστασία της ιδιοκτησίας και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ: Η Αλβανία μπορεί να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ως το 2027

Η Αλβανία έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στην ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ, με πέντε από τις έξι δέσμες διαπραγμάτευσης ανοιχτές. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι το 2027, ανάλογα με τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής πορείας.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Προόδους για Μαυροβούνιο και Αλβανία στην Έκθεση Διεύρυνσης 2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ετήσια έκθεση διεύρυνσης, επισημαίνοντας σημαντική πρόοδο για Μαυροβούνιο και Αλβανία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το Μαυροβούνιο θεωρείται πιο προχωρημένο, ενώ η Αλβανία έχει αυξημένη δυναμική.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας σε Κομισιόν: Απαιτούνται μέτρα για τη λειψυδρία στα νησιά

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν μέτρα για τη λειψυδρία στα νησιά, ενίσχυση υποδομών και νέες τεχνολογίες, ενώ αναδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον κύκλο του νερού.
Σχέδιο Ανάκαμψης Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία ζητά περικοπές στον 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ

Οι διαφωνίες για το ύψος του νέου 7ετούς προϋπολογισμού ΕΕ παραμένουν έντονες. Βόρειες χώρες αντιδρούν σε μεγάλη αύξηση, ζητώντας περικοπές. Η Ιρλανδική Προεδρία στοχεύει συμφωνία έως τα τέλη 2026, ώστε να αρχίσουν χρηματοδοτήσεις το 2028.