ΓΔ: 2020.35 -1.93% Τζίρος: 174.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:11:41
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
Φώτο: SOOC

«Νίκη»: Εμπαιγμός οι αυξήσεις στο Δημόσιο, μόλις 22 έως 31 ευρώ καθαρά

Η «Νίκη» κάνει λόγο για εμπαιγμό στις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζοντας ότι τα καθαρά ποσά από 1ης Απριλίου περιορίζονται στα 22 έως 31 ευρώ.

Η «Νίκη» χαρακτηρίζει «εμπαιγμό» τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Όπως αναφέρει, τα καθαρά ποσά μηνιαίων αποδοχών που θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου για 770.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα είναι 40 ευρώ, αλλά θα κυμανθούν από 22 έως 31 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο του κ. Πιερρακάκη, η αύξηση των 40 ευρώ αφορά τις μικτές αποδοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος. 

Καθώς οι μικτές αποδοχές αυξάνονται, αυξάνονται αναλογικά και οι κρατήσεις, με αποτέλεσμα οι καθαρές αυξήσεις να περιορίζονται σημαντικά.

Ειδικότερα, το υπουργείο επισημαίνει ότι οι φορολογικές κρατήσεις αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτόν των αποδοχών, ροκανίζοντας μεγάλο μέρος της αύξησης. 

Έτσι, τα καθαρά ποσά ενίσχυσης διαμορφώνονται τελικά μεταξύ 22 και 31 ευρώ, όπως προκύπτει από τα παραδείγματα που περιλαμβάνει η σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση.

Παραδείγματα υπολογισμού

Στο πρώτο παράδειγμα, υπάλληλος χωρίς θέση ευθύνης, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με δύο τέκνα και 20 χρόνια προϋπηρεσίας, λαμβάνει τον Μάρτιο του 2026 1.902 ευρώ μικτά και 1.385 ευρώ καθαρά. 

Μετά την αύξηση, τον Απρίλιο του 2026, οι αποδοχές του διαμορφώνονται σε 1.942 ευρώ μικτά και 1.410 ευρώ καθαρά. Η καθαρή αύξηση περιορίζεται στα 26 ευρώ.

Στο δεύτερο παράδειγμα, υπάλληλος χωρίς θέση ευθύνης, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 25 ετών, χωρίς τέκνα και χωρίς προϋπηρεσία, λαμβάνει τον Μάρτιο του 2026 1.192 ευρώ μικτά και 927 ευρώ καθαρά. Τον Απρίλιο του 2026, μετά την αύξηση, οι αποδοχές του ανέρχονται σε 1.232 ευρώ μικτά και 958 ευρώ καθαρά, με καθαρή αύξηση 31 ευρώ.

Αιτίες συρρίκνωσης των αυξήσεων

Η «Νίκη» αποδίδει τη συρρίκνωση των αυξήσεων στη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, δηλαδή στη μη προσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων βάσει του τιμαρίθμου. 

Όπως αναφέρει, αυτό οδηγεί σε μεταφορά των αποδοχών σε υψηλότερα φορολογικά επίπεδα, με συνέπεια μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση και τελικά περιορισμό των καθαρών αυξήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η αύξηση των 40 ευρώ περικόπτεται κατά 9 έως 14 ευρώ εξαιτίας της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.

Προτάσεις της «Νίκης»

Η «Νίκη» υποστηρίζει ότι απαιτείται μια σειρά δομικών και δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την πραγματική ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αύξηση της παραγωγικότητας, η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, η ελάφρυνση των έμμεσων φόρων, η κατάργηση των τεκμηρίων, καθώς και η καταπολέμηση της παραοικονομίας και των καρτέλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τέλος στις κυρώσεις για τράπεζα και εταιρείες ποτάσας Λευκορωσίας

Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν κυρώσεις σε σημαντική λευκορωσική επενδυτική τράπεζα και πάνω από 12 εταιρείες, κυρίως ποτάσας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι κυρώσεις είχαν επιβληθεί το 2022 λόγω της στήριξης στη Ρωσία.
Κυριάκος Πιερρακάκης Εκδήλωση
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα Πιερρακάκη - τραπεζών, το bonus στα ταμεία της Aktor και το ΔΝΤ

Το εξαιρετικό κλίμα στη συνάντηση ΥΠΟΙΚ – τραπεζών λόγω... Ανδρουλάκη, πόσα παραπάνω θα εισπράξει η ΑΚΤΩΡ για το Μετρό Θεσσαλονίκης και γιατί αντιδρούν οι ναυτικοί για τη μεταφορά των διαθεσίμων του ΝΑΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Η δράση «Παράγουμε στην Ελλάδα» με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ στηρίζει μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ, με ενίσχυση 50%-55% για επενδύσεις από 100.000 έως 400.000 ευρώ. Η αξιολόγηση θα είναι συγκριτική.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη της Claudia Buch στην Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών

Στην Τράπεζα της Ελλάδος σήμερα η πρόεδρος του SSM Claudia Buch και ο πρόεδρος του SRB Dominique Laboureix, για συναντήσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα, τη Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και ανώτερα στελέχη της ΤτΕ.