Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές με ένα ενωτικό εγχείρημα που στοχεύει σε μια προοδευτική διέξοδο για τη χώρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στο Star Forum 2026 που πραγματοποιείται στη Λαμία.
Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κάνει την υπέρβασή του και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Όπως ανέφερε, «η κοινωνία δεν καθυστερεί, η πρόσφατη μέτρηση της GPO έδινε παράσταση νίκης 42% σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο». Παράλληλα τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα αριστερό και προοδευτικό κόμμα με σαφή πρόταση, αλλά χρειάζεται συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων χωρίς προϋποθέσεις και ανταλλάγματα.
Αναφερόμενος στη συνεργασία με την Κεντροαριστερά, σημείωσε ότι το κόμμα έχει μιλήσει εγκαίρως για το «μαζί», με στόχο ένα κοινό πρόγραμμα και μια κοινή προοπτική, επισημαίνοντας πως καθοριστικό ρόλο θα έχει και ο Αλέξης Τσίπρας.
Κριτική σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά
Για την απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές, ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε ότι «αυτό δεν δίνει απάντηση στις ανάγκες της κοινωνίας, είναι περιχαράκωση και ιστορικό λάθος». Αναφερόμενος στη Νέα Αριστερά, τόνισε ότι «κλείνει ένας κύκλος αμφισημίας και ταλάντευσης» και πως η πορεία που φαίνεται να επιλέγει δεν απαντά στο ερώτημα αν θα υπάρξει κυβερνώσα αριστερά.
Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει με όσους θέλουν και μπορούν, πιέζοντας για προγραμματικές απαντήσεις και ζητώντας από τους πολίτες να ενισχύσουν τη φωνή τους προς την ίδια κατεύθυνση. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η πρόταση για προοδευτική διέξοδο θα πετύχει και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόταση για τις επόμενες εκλογές.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η αποτυχία ανήκει στον κ. Μητσοτάκη και την πολιτική της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας πως «θα έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί για να φύγει αυτή η κυβέρνηση». Αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές, δήλωσε πως «αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει φύγει ήδη». Επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν επαφές με το Πράττω του Νίκου Κοτζιά, τον ΚΟΟ του Πέτρου Κόκκαλη και τη Λούκα Κατσέλη.
Αντιπαράθεση για την οικονομία και τις υποκλοπές
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και απάντησε στον υπουργό Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – 2,8 εκατομμύρια πολίτες σε καθεστώς φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού – διαψεύδουν τους ισχυρισμούς περί ευημερίας και αποδεικνύουν ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει συνεχή φτωχοποίηση.
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών, διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να παρακολουθούνταν η μισή κυβέρνηση και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και κανείς να μην μιλά;». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος, θέτοντας το ερώτημα «γιατί ο πρωθυπουργός καλύπτει ένα πλαίσιο παρακρατικών λειτουργιών;» και συμπλήρωσε: «Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Ο πρωθυπουργός επέλεξε την παραβίαση του δημοκρατικού πλαισίου για να υπάρξει εκτεταμένο πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία. Οι πρακτικές του παρακράτους ξεκινούν από το Μέγαρο Μαξίμου».