ΓΔ: 815.1 -0.24% Τζίρος: 78.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Σ. Πέτσας: Τα πλέον επείγοντα ζητήματα είναι το μεταναστευτικό και οι εξελίξεις στην Κύπρο

Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η Ελλάδα διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση "με στήριξη στη φύλαξη των συνόρων μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά και δίκαιη κατανομή των βαρών".

Την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Παραπολιτικά", μετά και τη νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, είπε ότι η νέα συμφωνία, λέγοντας πως "ενισχύει τη στρατηγική σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ και αναβαθμίζει τη σημασία της στο δυτικό σύστημα ασφαλείας".

Προσθέτει ότι "σε κάθε περίπτωση η συμφωνία επιφυλάσσει προφανή θετικά οφέλη για τα εθνικά μας συμφέροντα". Αναφέρει ότι το ζήτημα του μεταναστευτικού έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό σε όλες τις επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως και στον ΟΗΕ.

Επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η Ελλάδα διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση "με στήριξη στη φύλαξη των συνόρων μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά και δίκαιη κατανομή των βαρών".

Θέλουμε διάλογο και συνεργασία με την Τουρκία

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Πέτσας είπε ότι ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Ρ. Τ. Ερντογάν έθεσε όλα τα θέματα.

Τόνισε ότι τα πλέον επείγοντα ζητήματα είναι το μεταναστευτικό και οι εξελίξεις στην Κύπρο "με τις προκλητικές ενέργειες της γείτονος στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου που ανεβάζουν την ένταση στην Αν. Μεσόγειο και υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών".

Αναφέροντας ότι "από τη στάση της Τουρκίας στα ζητήματα αυτά ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί - και όχι να διαψευσθεί - το καλό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση της Ν. Υόρκης", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι "σε κάθε περίπτωση καθιστούμε σαφές ότι θέλουμε τον διάλογο και τη συνεργασία, αλλά με μια βασική και απαράβατη προϋπόθεση: τον σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας".

Ο κ. Πέτσας αναγγέλλει στη συνέντευξή του ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη εβδομάδα για το θέμα της ψήφου των ομογενών, σημειώνοντας "επιθυμούμε να βρεθεί κοινός τόπος και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό και από τους 300 της βουλής".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στην συνέντευξή του ότι "θα ισχύσει το σύνολο των φοροελαφρύνσεων που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ".

Ως προς την πρόταση του τέως υπουργού Νίκου Παππά για εξαγορά της Forthnet από την ΕΡΤ, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι "τα χρήματα της ΕΡΤ είναι χρήματα των φορολογουμένων, όχι του εκάστοτε υπουργού για να τα χρησιμοποιεί για εξαγορά ψήφων ή άλλα μικροπολιτικά οφέλη".

Τέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση "δεν θα παρεμβαίνει στο έργο της διοίκησης (της ΕΡΤ) και θα την κρίνει με βάση τα αποτελέσματά της σε σχέση με το σχέδιο που θα έχει εγκριθεί".

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στ. Πέτσας: Μείωση του ΕΝΦΙΑ και τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης

Ο Στέλιος Πέτσας ανέλυσε την δέσμη μέτρων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στην 84η ΔΕΘ και ανέφερε πως μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης θα μπει τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας: Οι 4 άξονες της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για «χρυσαυγίτες στη ΝΔ» και σημείωσε τους τέσσερις άξονες που θα κινηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.
payatt, paiat, usa
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάϊατ: Ο Μπάιντεν αναγνωρίζει την αξία της σχέσης με την Ελλάδα

O πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάϊατ σημείωσε ότι η αλλαγή πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ανοίξει τις πόρτες για συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως η συνεργασία για την καθαρή ενέργεια και η προστασία για το κλίμα.